MUSTA SIELU, VALKONAAMA

Siikala-Ritva_Musta-sielu-valkonaama_etukansi300dpi

RITVA SIIKALA

MUSTA SIELU, VALKONAAMA
Kertomuksia elämästä ja muukalaisuudesta

ISBN 978-952-7190-01-2
E-kirja: 978-952-7190-16-6
kl. 32.2. 32.6, 48.2, 48.114, 30.11
nidottu, 288 s.

 

Tilaa kirja täältä! Tilaa e-kirja täältä!kirja.elisa.fi

 

Väri tarttui ruumiiseeni, indigoa oli yhtäkkiä kaikkialla. Kangas olisi pitänyt pestä suolavedessä, mutta sitä en tiennyt. Muutuin eriväriseksi heti ensimmäisessä matkakohteessa. Mutta tummansinisen nahkani alla oli hyvin valkoihoinen nainen, joka luuli itseään avaramielisemmäksi kuin olikaan.

Mitä on suomalaisuus? Entä muukalaisuus: miltä tuntuu olla vieraassa maassa, keskellä ihmisiä jotka näyttävät erilaiselta, toimivat toisin kuin on tottunut ja puhuvat kieltä, jota et ymmärrä?

Musta sielu, valkonaama on Ritva Siikalan omakohtainen kertomus kulttuurien kohtaamisista, perheestä, ystävyydestä, rakkaudesta ja uskosta ihmisyyteen, joka ylittää ihonvärin ja maiden väliset rajat. Olemme erilaisia, mutta yhdessä tässä maailmassa, ja se on voimavara, ei uhka. Kirja puhuu myös ihmisen syvimmästä olemuksesta, joka nousee esiin kielestä, kulttuurista ja uskonnosta riippumatta sekä taiteen voimasta silloin, kun pitää purkaa ymmärryksen puutteesta johtuvia ristiriitoja. Henkilökohtaisten kokemuksiensa kautta Siikala käsittelee aihettaan paljaasti ja avoimesti ja niin elävästi, että lukija pyyhkiytyy mukaan tapahtumien virtaan. 

Ritva Siikala on teatteriohjaaja ja kirjailija. Hän on työssään saattanut yhteen kantasuomalaisia ja uussuomalaisia taiteilijoita ja luonut teatterista luontevan areenan synnyttää vuoropuhelua, tuottaa elämyksiä eritaustaisten ihmisten välille ja jopa luoda uutta identiteettiä.

Siikalan työ on säteillyt monen ihmisen elämään ja tuottanut useita kulttuurien rajat ylittäviä tapahtumia. Hän perusti 80-luvulla Teatteri Raivoisat Ruusut, jossa kymmenet eturivin naisnäyttelijät esittivät kaikki roolit klassisissa tragedioissa, ja 90-luvulla Taidekeskus Kassandran, joka kokosi ja teki näkyviksi taiteilijoita eri kulttuuritaustoista.

Siikalan kirjoittamaa ja ohjaamaa, samoja teemoja käsittelevää näytelmää ”Kaksi matkaa Israeliin” esitetään Suomen Kansallisteatterissa keväällä 2016.


ARVIOITA

Helsingin Sanomat

Rohkeuteen, uteliaisuuteen ja kaikenpuoliseen tutkiskeluun – myös omien ennakkoluulojen ja rajoitusten tutkiskeluun – kannustava teos tuntuu sata kertaa tärkeämmältä kuin tilastot maahanmuuton eduista ja haitoista, ja tuhat kertaa raikkaammalta kuin suomalainen pakolaiskeskustelu keskimäärin. Lauri Meri, lue koko arvio: HS 15.3.2016


Kirjareppu-blogi, 7.6.2016

”Suoruudessaan Siikalan kirjoitukset ovat raikasta luettavaa. Siikala on tosissaan mutta ei tosikko. Näkynsä ja tehtävänsä hän panee toimeen äärimmäisen perinpohjin, mutta vastoinkäymisissään hän uskaltaa mennä itseensä ja poimia tekemisistään myös niiden humoristiset piirteet.”
Lue koko kirjoitus: Kirjareppu-blogi


Kylänraitti-lehti, Eija Ahvo

Jos etsit lukemista, joka auttaisi hahmottamaan tämänhetkistä maailmaa kulttuurien kohtaamisten myllerryksessä, ota käsiisi Ritva Siikalan teos Musta sielu, valkonaama.

Kirjailija ja teatterintekijä Ritva Siikala on elänyt lähes 40 vuotta monikulttuurisessa Suomessa. Oman perheensä kautta hänellä on kokemusta kohtaamisista, asenteista ja erilaisista tuntemuksista toiseuden maailmassa.

Teos on päiväkirjamainen muistelo Kemistä maailmalle lähteneestä nuoresta porvaristytöstä, josta kasvoi maailman rakastaja, totuuden ja oikeudenmukaisuuden etsijä ja puolustaja.

Miten tärkeitä ovatkaan aikuiseksi kasvavan nuoren etsinnät ja taistelut omassa perhepiirissä! Usein kysymysten tekeminen ja vastausten etsiminen on läheisten kanssa kaikkein vaikeinta, ja vastauksia on joskus lähdettävä etsimään maapallon toiselta puolelta.

Kaikki alkoi Anne Frankin päiväkirjasta ja Kemin teatterista. Teinityttö Siikala lähti selvittämään suhdettaan Anne Frankiin aluksi Jenkkeihin ja sitten Israeliin. Mihin hän etsinnöissään päätyikään: mustaan Afrikkaan sukulaisten luokse.

Siikala on todellinen tarinankertoja. Olkoon kysymys kuinka tragikoomisista kohtaamisista tahansa maailman laidoilla, hänen tarinassaan on aina päämääränä oikeudenmukaisuus ja ihmisen käyttäytymisen taustojen ymmärtäminen.

Joku voisi luonnehtia kirjaa myös ”matkakirjaksi”, ja kyllä se siihenkin taipuu, jos haluaa kerronnallisia filminpätkiä eksoottisista paikoista. Afrikan-kiertomatka eläkeiässä ei ole helppo nakki. Matkan ennakkosuunnittelusta yltiöpäisesti kiinni pitäminen osoittaa Siikalan luonteen lujuutta ja vastausten etsimisen välttämättömyyttä. Lukiessani nauroin ja itkin ääneen, ja sitä tapahtuu harvoin.

Sen enempää Siikalan elämän juonta paljastamatta voi kirjasta havaita, että ajassa on eletty hurja matka 60-luvulta tähän päivään asti, eikä vieläkään ihmisten kohtelu ole oikeudenmukaista. Miksi vain samanväriset ovat samanarvoisia? Miksi eri kulttuurien kohtaaminen on vaikeaa, vaikka luulisi sen olevan rikkaus ja ilo? Kysymyksiä ja vastauksia voi itse kukin miettiä kirjaa lukiessaan, uutiskuvia katsellessaan ja vastaanottokeskusten elämää ihmetellessään.

Ritva Siikala on tehnyt myös huikean teatteriuran Raivoisien ruusujen ja monikulttuurisen Kassandran perustajana. Siksi keväällä 2016 hänellä onkin syytä juhlaan uunituoreen kirjan ja Kansallisteatterissa pyörivän Siikalan käsikirjoittaman ja ohjaaman esityksen Kaksi Israeliani merkeissä. Kirja ja esitys tukevat hienosti toisiaan. Siikala haastaa lukijan ja katsojan arvioimaan omia ennakkoluulojaan ja oikeudenmukaisuuttaan.


Annelin kirjoissa  -blogi

Musta sielu valkonaama on vetävästi, elävästi ja hauskasti kirjoitettu. Sitä on ilo lukea. Se on voimakastahtoisen, lämpimän ihmisen tarina.
Annelin kirjoissa -blogi 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *