PITKÄN JA HYVÄN ELÄMÄN BIOLOGIA. TELOMEERIT JA TERVEYS

Elizabeth Blackburn & Elissa Epel


Pitkän ja hyvän elämän biologia
TELOMEERIT JA TERVEYS

ISBN 978-952-7190-75-3
E-kirja ISBN 9789527190876
kl. 56, 56.4, 17.3
englanninkielinen alkuteos The Telomere Effect
suomentanut Teija Hartikainen
sidottu, 440 sivua
ilmestynyt 09/2017

 

Tilaa kirja

 

Tilaa E-kirja täältä!

NOBEL-VOITTAJAN MULLISTAVA KIRJA SOLUJEN TERVEYDESTÄ JA HYVÄSTÄ ELÄMÄSTÄ

Miksi jotkut kuusikymppiset vaikuttavat nelikymppisiltä ja jotkut nelikymppiset puolestaan kuusikymppisiltä? Entä voimmeko itse vaikuttaa siihen, kumpaan ryhmään kuulumme?

Terveyteen ja ikääntymiseen vaikuttaa moni asia, mutta Blackburnin ja Epelin tutkimukset ovat osoittaneet, että kromosomit muodostavan DNA-rihmaston päässä olevat telomeerit eivät olekaan vain geneettisten ohjeiden siirtämistä varten. Ne kuuntelevat ihmistä: ne reagoivat stressiin ja rentoutumiseen, iloon ja suruun. Telomeerit vaikuttavat aivojen tilaan, mielialaan sekä siihen miten nopeasti vanhenemme ja kuinka alttiita olemme aivoja rappeuttaville sairauksille. Toisin sanoen voimme vaikuttaa solutasolla siihen, miten vanhenemme.

Teoksessa selitetään yleistajuisesti mitä telomeerit ovat ja annetaan yksinkertaisia ruokavalioon, uneen ja henkiseen hyvinvointiin liittyviä ohjeita, joiden avulla voimme pitää huolta telomeeriemme riittävästä pituudesta. Mitä syödä, miten treenata, millaisilla mielikuvaharjoitteilla torjua stressiä, miten suojella lasten telomeereja lapsuudesta teini-ikään saakka. Miten elää pitkä ja hyvä elämä.

Elizabeth Blackburnille myönnettiin kahden kollegan kanssa lääketieteen Nobel-palkinto 2009 telomeerien ja telomeraasin toiminnan ja niiden vaikutuksen vanhenemiseen selvittämisestä. Blackburn on arvostettu tutkija, jonka Time-lehti on valinnut maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle.

Elissa Epel on johtavia terveyspsykologian tutkijoita Yhdysvalloissa. Hän johtaa Kalifornian yliopiston stressin, ikääntymisen ja ylipainoisuuden tutkimuskeskusta San Franciscossa.

Mediassa

Ikuista nuoruutta etsimässä. Vanhenemista ja ikääntymisen merkkejä voi oikeasti estää, väittää Nobel-voittaja Elizabeth Blackburn ja vinkkaa: syö, juo ja liiku näin, jos haluat terveen ja pitkän elämän. 
Helsingin Sanomat, 26.10.2017

“Näin muutat huonon stressin hyväksi stressiksi – lääketieteen nobelistin neuvot”, Iltalehti, 18.10.2017

“Haluatko näyttää 60-vuotiaana 40-vuotiaalta? Tutkijat kertovat kuusi konstia, joiden avulla se on mahdollista” Me Naiset, 16.10. 2017

“Rakasta vanhuksia ja vanhuutta – samalla voit pidentää omaa elämääsi seitsemällä vuodella!” Iltalehti 15.10.2017