STIEG LARSSONIN TUTKIMUKSET

Jan Stocklassa

STIEG LARSSONIN TUTKIMUKSET

Kuka murhasi Olof Palmen?

 

ISBN 978-952-7269-24-4
ruotsinkielinen alkuteos Stieg Larssons Quest
suomentanut Pekka Tuomisto
nidottu, n. 360 sivua
marraskuu 2018

 

 

Stieg Larsson teki myöhään töitä Expo-lehden toimituksessa eräänä iltana helmikuussa 1986 – niin myöhään, että hän ei ollut kadulla matkalla kotiin, kun Olof Palme murhattiin sinä iltana hänen kotimatkansa varrella. Murha herätti Larssonin toimittajanvaistot, ja hän ryhtyi omin päin selvittämään, kuka murhasi Olof Palmen. Tutkimukset olivat yhä käynnissä, kun hän kuoli myöhemmin sydänkohtaukseen.

Muutama vuosi sitten toimittaja Jan Stocklassa teki dokumenttia ruotsalaisen äärioikeiston suhteista Etelä-Afrikkaan. Hän törmäsi pian viitteisiin siitä, että Stieg Larsson oli tutkinut samaa aihetta ennen kuolemaansa. Expo-lehden toimitus vei hänet tutkimaan Larssonin arkistoja, jotka olivat seisseet koskemattomina viimeiset 14 vuotta kylmässä varastossa, jonne ne oli siirretty Larssonin kuoleman jälkeen.

Stocklassa totesi välittömästi löytäneensä jotain ainutlaatuista. Hänelle selvisi nopeasti, että Larsson oli oman elämänsä Micke Blomqvist: hän oli ottanut esikuvat Millennium-sarjan hahmoille Lisbet Salanderia myöten omista tutkimuksistaan. Larssonin tutkimuksista, viitteistä viime vuosikymmenten menestyneimpään kirjasarjaan ja pohjoismaiden merkittävimpään poliittiseen murhaan syntyy uskomattoman kiehtova yhdistelmä todellisuutta, kirjallisuutta ja todellista jännitystä. Kirjan lopuksi Larssonin tutkimuksia jatkanut Stocklassa on luvannut paljastaa Olof Palmen todellisen murhaajan.

Kuva: bigshot.se

Jan Stocklassa (s. 1965) on dokumenttiohjaaja, diplomaatti ja liikemies. Hän on perustanut Prahan Metro-lehden ja kirjoittanut kirjan Gripen av Prag Saabin ja British Aerospacen lahjusskandaalista Tsekin tasavallan hävittäjäkauppojen yhteydessä. Nykyisin hän työskentelee freelancetoimittajana ja on mukana peliteollisuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *