Aulan blogi: Kaunokirjat vievät lukijan toisiin maailmoihin

Blogi - 23.9.2021

Etsitkö hyvää kaunokirjaa lukulistallesi? Lue tästä blogista Aulan kaunokirjojen valikoimasta!

Kaunokirjat tarjoavat oivallisen keinon paeta arjen murheita ja kiireitä aivan toisenlaisiin tarinoihin ja maailmoihin. Eskapismin lisäksi kaunokirjallisuus on mahtava tapa avartaa maailmaa ja päästä tutustumaan erilaisiin kulttuureihin, historiaan ja elämäntilanteisiin. Aulan kaunokirjojen valikoima tarjoaa laajan kattauksen niin kotimaista kuin kansainvälistä kirjallisuutta.

Uutuudet

Booker-finalistinakin ollut Hurrikaanien aika

Joku on murhannut La Conden, takapajuisen meksikolaiskylän noidan, jonka kerrotaan myyneen sielunsa paholaiselle. Köyhyyden ja epätoivon keskellä sinnittelevät kyläläiset ovat yksi toisensa jälkeen joutuneet turvautumaan La Conden suitsimiin pimeyden voimiin paremman tulevaisuuden toivossa. Noidan murhan myötä kyläläisten tarinat ja kohtalot alkavat paljastua yksi kerrallaan kuin avautuvat kukat.

Fernanda Melchor viskaa lukijan La Matasan kylähelvettiin, jossa maatyöläiset, huijarit, gansterit ja noidat sinnittelevät päivä kerrallaan. Hurrikaanien aika on voittanut lukuisia palkintoja sekä oli Booker 2020 -finalistina.

Unohtumaton lukuromaani Jopa taivas on meidän

Teresa viettää kesät isänsä synnyinkodissa Apuliassa eteläisen Italian hehkuvassa kuumuudessa. Eräänä kesänä hän tutustuu viereisellä maatilalla asuvaan kolmeen poikaan. Heidät on kasvatettu kuin veljekset, ja heidän intiimi ja tiivis siteensä vaikuttaa rikkumattomalta.

Jopa taivas on meidän kertoo koskettavalla tavalla nuoruudesta, unelmista ja rakkaudesta – sekä niiden katoamisesta. Paolo Giordano on rakentanut lukuromaaniinsa upean miljöön, monitasoiset henkilöhahmot sekä juonen, joka pitää lukijan otteessaan loppuun saakka. Kaiken ytimessä on unohtumaton tarina oman merkityksen etsimisestä sekä rakkauden siteestä ihmisten välillä.

Upea Turkuun sijoittuva historiallinen romaani Margaretan synti

Noita. Huora. Murhaaja. Nuori Margareta on tuomittu kuolemaan miehensä murhasta ja odottaa Turun raatihuoneen kalseassa tyrmässä tuomionsa täytäntöönpanoa. Kukaan ei ole epäillyn puolella. Juoruilevien kaupunkilaisten mielissä Margareta on kohtalonsa ansainnut.

Margaretan synti maalaa lukijan mieleen elävän kuvan 1600-luvun Turusta, sen miljööstä ja asukkaista, saa sen mutaiset kadut lipsumaan saappaan alla ja torin runsaat tuoksut tunkeutumaan tajuntaan.

Vinksahtanut näkökulma toksiseen maskuliinisuuteen: Kaikki päivät maailman loppuun asti

Kun entinen kirjailija ja nykyinen tähtiluokan työpaikkakonsultti Makkonen saapuu vetämään ”arvoprosessia” keskisuureen media-alan yritykseen, se on kaavoihinsa kangistuneelle työyhteisölle varsinainen piristysruiske, mutta hieman toisenlainen kuin on tilattu. Karismaattinen ja kaoottinen Makkonen syöksee pian sekasortoon paitsi vakiintuneet työtavat myös hänen yhteyshenkilökseen määrätyn henkilöstöhallinnon nuoren assistentin sielunelämän.

Kaikki päivät maailman loppuun asti käsittelee vinksahtaneesta näkökulmasta toksista maskuliinisuutta ja pureutuu #metoo-liikehdinnän ytimeen. 

Lähde nojatuolimatkalle Brasiliaan Rakkauden lähettilään kanssa

Suomen Brasilian-suurlähetystö on saanut työtyytyväisyyskyselystä historiansa huonoimman tuloksen. Suomesta hätiin lähetetään psykologi Jukka. Ensitöikseen hän lanseeraa joka-aamuisen ryhmähalausperinteen ja alkaa tutustua työntekijöihin. Ammattilaisen tarkan tutkan ulkopuolelle ei jää myöskään konsulin puoliso, työuupumuksesta toipuva Mikko, joka viettää päivänsä uima-altaalla ja yönsä nettipokeriareenoilla. 

Rakkauden lähettiläs on romaani, jossa huumorin kukka kukkii trooppisessa Brasiliassa.

Sydäntä riipaisevia tarinoita

Hyytävä selviytymiskertomus Tyttö A

Lex Gracie ei halua ajatella perhettään, eikä hän halua ajatella kammottavaa lapsuuttaan. Hän ei halua ajatella sitä, että hän on Tyttö A; tyttö, joka onnistui pakenemaan ”kauhujen talosta”. Se oli hänen kotinsa, jossa isä ja äiti kiduttivat häntä ja hänen kuutta sisarustaan vuosikaudet. Päästyään pakoon vanhemmiltaan kukin sisaruksista on rakentanut oman elämänsä miten on parhaiten tainnut, toisistaan erillään. Kun Lexin äiti kuolee vankilassa, kotitalo on jää perinnöksi Lexille ja sisaruksille. Lex ei voi enää paeta menneisyyttään.

Tyttö A on noussut lyhyessä ajassa kirjallisuusmaailman sensaatioksi: sen oikeudet on myyty 29 kielialueelle ja kirjaan perustuva tv-sarja on tekeillä Sony Picturesilla. 

Suursuosion saavuttanut, tositarinaan perustuva Auschwitzin tatuoija

Lale Sokolov on Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vanki, joka saa tehtäväkseen tatuoida numerot toisten vankien käsivarsiin. Työ leirin tatuoijana tarkoittaa, että Lale on muihin vankeihin nähden varsin turvassa. Leirillä Lale todistaa kauheita tapahtumia – mutta myös urheita tekoja ja myötätuntoa, ja oman henkensä uhalla käyttää asemaansa auttaakseen muita vankeja. Vuonna 1942 Lale kohtaa tatuointijonossa uuden vangin, Gitan, ja rakastuu saman tien. Lale vannottaa Gitaa pysymään hengissä, jotta he voisivat mennä naimisiin. 

Auschwitzin tatuoija on tositarinaan perustuva romaani slovakialaisen Lale Sokolovin vaiheista ja uskomattomasta selviytymisestä Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä.

Tarina nuoresta tytöstä Auschwitzissa

Cilka Klein on vasta kuusitoistavuotias, kun hänet viedään Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirille. Siellä Birkenaun komentaja Schwarzhuber huomaa hänen kauniit pitkät hiuksensa ja erottaa Cilkan muista vangeista. Cilka ymmärtää nopeasti, että valta on ainoa reitti selviytymiseen, vaikka sen vuoksi joutuisi uhraamaan osan itsestään.

Cilkan tarina on löyhästi tositapahtumiin perustuva romaani. Se on kunnianosoitus ihmisen tahdonvoimalle ja kyvylle selviytyä mahdottomissa olosuhteissa.

Kirjallisuutta maailmalta

Kansainvälisesti palkittu romaani yksinäisyydestä ja sisaruussuhteista

Jules Moreaun lapsuus päättyy hänen vanhempiensa äkilliseen kuolemaan. Hänet lähetetään sisarustensa Martyn ja Lizin kanssa sisäoppilaitokseen. Aikuistuttuaan sisarukset sinnittelevät edelleen selvitäkseen kohtaamastaan menetyksestä. Marty haluaa kontrolloida kaikkea, Liz hamuaa itselleen elämyksiä läkähdyksiin asti. Kaiken keskellä Jules kokee olevansa äärimmäisen yksin.

Yksinäisyyden jälkeen kuvaa kolmen sisaruksen sijoiltaan järkkyneitä elämiä hauraan, hitaasti kehittyvän rakkaustarinan rinnalla.

Italiaan sijoittuva romaani perhesuhteista

Klassikon asemaan nousseessa teoksessaan Kieli jota puhuimme Natalia Ginzburg kuvaa torinolaista perhettä Mussolinin ajan Italiassa. Juutalaisen isän ja katolilaisen äidin lapset kasvavat aikuisiksi Italian ajautuessa kohti fasistista yhteiskuntaa ja toista maailmansotaa. Perheen asema on vaikea – he ovat jyrkkiä fasismin vastustajia.

Eloisassa ja humoristisessa teoksessaan Ginzburg herättää henkiin suuren italialaisen perheen, jolla on omat rutiinit ja rituaalit, villitykset, lentävät lauseet ja tarinat. Pohjimmiltaan Kieli jota puhuimme on tarina perheestä ja kielestä; tarinankerronnasta sekä selviytymiskeinona että petoksen ja vallankäytön välineenä.

Kirjasto elämän ja kuoleman välissä

Nora on 34-vuotias eikä elämässä ole kehumista. Hän yksinäinen, sinkku ja saanut juuri potkut. Sitten hänen kissansa löytyy kuolleena kadulta, ja se tuntuu viimeiseltä pisaralta. Miksi hänen enää pitäisi elää? Sitten hän löytää kirjaston, joka sijaitsee elämän ja kuoleman välissä ja jossa voi kokeilla kaikkia niitä elämiä, jotka olisi voinut elää.

Keskiyön kirjasto on suurenmoisen koskettava kirja elämästä, kuolemasta ja siitä, mikä jää niiden väliin. Se kertoo toivosta, shakinpeluusta, katumuksen taltuttamisesta ja siitä, miten valita oikeat ihmiset ympärilleen.

Koskettava tarina urbaaneista intiaaneista

Koskettava, lyyrinen ja raaka kertomus urbaaneista intiaaneista, vastarinnasta ja uudestisyntymisestä, kirjallinen mestariteos.

Tommy Orangen järisyttävä romaani Ei enää mitään seuraa kahdentoista urbaanin intiaanin valmistautumista Oaklandin stadionilla pidettävään suureen powwowiin. Jacquie Red Feather on juuri raitistunut ja haluaa löytää hylkäämänsä perheen. Dene Oxendene taas yrittää koota elämänsä enon kuoleman jälkeen ja menee hänen muistokseen töihin powwowiin. Neljätoistavuotias Orvil osallistuu perinnetanssinäytökseen ensimmäistä kertaa elämässään.

Ihastu Lucia Berlinin novelleihin

Lucia Berlin oli siivooja, vastaanottoapulainen, kirjallisuudenopettaja, äiti – ja alkoholisti. Hänen värikäs elämänsä Meksikossa, New Yorkissa ja Chilessä synnytti kirjailijan, joka jätti jälkeensä vain 77 novellia. Siivoojan käsikirja on kokoelma yhdysvaltalaisen Lucia Berlinin parhaita lyhyitä kertomuksia. Berlin oli jo eläessään pienen piirin arvostama mestari vaikka jäikin suurelle yleisölle tuntemattomaksi. Yhdysvalloissa 2015 postuumisti julkaistu kokoelma sai kuitenkin sekä kriitikoilta että lukijoilta hurmioituneen vastaanoton ja nosti Berlinin koko lukevan yleisön tietoisuuteen. Sittemmin Berlinin novelleja on julkaistu myös kokoelmissa Tanssia ruusuilla sekä Ilta paratiisissa.