Aulan blogi: Syksyn kirjauutuudet – nyt luetaan ja kuunnellaan kaikessa rauhassa

Blogi - 20.8.2021

Alkusyksyn pimenevät illat tarjoavat mahdollisuuden rentoutumiselle, kotoisalle ajanvietteelle ja uuden oppimiselle. Kiehtovat kirjauutuudet vievät mukanaan sekä perinteisessä muodossa että äänikirjoina.

Syksyn kirjauutuudet ovat täynnä mielenkiintoisia tarinoita, kiehtovia juonia ja mukaansatempaavaa tietoa. Mikään ei liene rentouttavampaa kuin istuutua siihen mukavimpaan sohvan nurkkaukseen tai nojatuoliin, sytyttää lukuvalo ja uppoutua hyvän kirjan syövereihin. Ja vieläpä ilman kiireen tuntua.

Kirjojen ystäville syksy on parasta aikaa, kun syksyn kirjauutuudet saapuvat runsaslukuisina kauppojen ja kirjastojen hyllyille. Etenkin arjen kiireiden alkaessa lukeminen tasapainottaa hektisiä päiviä, ja kirjojen parissa rauhoittumiselle on hyvä raivata tietoisesti aikaa – se palkitsee monin verroin. Lukeminen aamuvarhaisella aloittaa päivän lempeästi ja illalla lukeminen rauhoittaa unille. Työmatkat sujuvat rattoisasti jännittävä kirja kädessä tai korvissa, ja pyykkien viikkaus tai vaikka keittiön siivous sujuu joutuisammin juurikin äänikirjaa kuunnellessa. Ja kun käsissä on oikein koukuttava kirja, lukemista tai kuuntelemista ei millään malttaisi jättää kesken. Silloin äänikirja on lukijan paras ystävä – perinteisen kirjan voi vaihtaa äänikirjaan vaikka lennossa ja jatkaa lukemista vielä hieman kauemmin, vaikka pitäisikin lähteä laskea jännittävä kirja käsistä ja lähteä kesken kaiken kauppareissulle.

Tutustu alla kustantamomme parhaisiin kirjavinkkeihin. Listattuna ovat meiltä tähän mennessä ilmestyneet syksyn uutuudet. Olemme iloisia voidessamme tarjota sinulle syksyn parhaita lukukokemuksia ja unohtumattomia tarinoita. Ja muista: Lukuelämys on aina myös mahtava lahja sekä lahjan vastaanottajalle että antajalle. Hyvä kirja on ystävä koko loppuelämäksi.

Syksyn kirjauutuudet – kaunokirjallisuus

Hyytävä tositapaukseen perustuva trilleri: Tyttö A

Lex Gracie ei halua ajatella perhettään, eikä hän halua ajatella kammottavaa lapsuuttaan. Hän ei halua ajatella sitä, että hän on Tyttö A; tyttö, joka onnistui pakenemaan ”kauhujen talosta”. Se oli hänen kotinsa, jossa isä ja äiti kiduttivat häntä ja hänen kuutta sisarustaan vuosikaudet. Päästyään pakoon vanhemmiltaan kukin sisaruksista on rakentanut oman elämänsä miten on parhaiten tainnut, toisistaan erillään.

Lasiavain-palkinnon voittaja 2021: Juurakko

Neljätoistavuotias Olof Hagström joutuu pakkohoitoon suositun tytön raa’asta raiskauksesta ja murhasta. 23 vuotta myöhemmin syrjäytynyt ja yhteisönsä hylkäämä Olof ajaa vanhan kotinsa ohi matkalla etelään ja päättää poiketa katsomaan isäänsä. Isä löytyy kuolleena suihkusta, ja Olof joutuu jälleen ajojahdin kohteeksi.

Erilainen näkökulma toksiseen maskuliinisuuteen: Kaikki päivät maailman loppuun asti

Kun entinen kirjailija ja nykyinen tähtiluokan työpaikkakonsultti Makkonen saapuu vetämään ”arvoprosessia” keskisuureen media-alan yritykseen, se on kaavoihinsa kangistuneelle työyhteisölle varsinainen piristysruiske, mutta hieman toisenlainen kuin on tilattu. Kaikki päivät maailman loppuun asti käsittelee vinksahtaneesta näkökulmasta toksista maskuliinisuutta ja pureutuu #metoo-liikehdinnän ytimeen.

Unohtumaton lukuromaani: Jopa taivas on meidän

Maailmankuulu italialainen kirjailija Paolo Giordano vie lukijan eteläisen Italian hehkuvan kuumiin kesäpäiviin oliivilehtojen katveeseen. Siellä Teresan ja Bernin nuori rakkaus ja veljeskolmikon rikkumaton ystävyys joutuu koetukselle, kun nuoruuden suuret haaveet puristuvat hiljalleen kokoon vuosikymmenten paineessa. Mitä jää jäljelle, kun kaikkein pahin tapahtuu?

Syksyn koukuttavin kotimainen dekkari: Lasitarha

Lukijoiden suosikkidekkaristi Tuire Malmstedtin uuden dekkarisarjan avaus kertoo luokkaretkellä kadonnutta poikaa surevasta äidistä, paikkakunnalle palanneesta rikostutkijasta sekä uudesta lapsen katoamisesta, joka avaa kaikkien vanhat haavat.

Historiallinen romaani kuolemaantuomitusta naisesta: Margaretan synti

Kirjailija Jenna Kostetin kiehtova historiallinen romaani sijoittuu 1600-luvun Turkuun ja kertoo todelliseen henkilöön perustuvan tarinan naisesta, joka tuomittiin kuolemaan miehensä murhasta. Kuka oli Margareta Kitt ja oliko hän todella syyllinen rikokseen, josta hänet tuomittiin?

Työhyvinvointia ja karjalanpiirakoita Brasiliassa: Rakkauden lähettiläs

Hulvattoman huumorin taitaja Lasse Nousiainen vie lukijan Suomen suurlähetystöön Brasiliassa, missä työtyytyväisyys on kyselyn mukaan romahtanut. Hätiin lähetetään psykologi Jukka, joka lanseeraa ensi töikseen kollegoita lähentävän aamuhaliperinteen. Vieläkin pahempaa on luvassa.

Jännitysnäytelmä toisen maailmansodan ajalta: Vakoojan jäljet

A. M. Frostin uutuusteos sijoittuu Suomen välirauhan ja jatkosodan aikaan. Valpon agentti Helle Haaga ja everstiluutnantti Peder Jang ovat vihdoin naimissa, mutta heidän onnensa särkyy pahimmalla mahdollisella tavalla. Puolisoaan sureva Jang saa Mannerheimilta vaarallisen tehtävän – Stalinin vakooja on pysäytettävä.

Järisyttävä romaani Meksikosta: Hurrikaanien aika

Fernanda Melchorin Booker-ehdokkaaksi nimitetty romaani sai alkunsa uutisjutusta, joka kertoi noidaksi luullun naisen murhasta Meksikon syrjäseuduilla. Kirja kuvaa Meksikon karua nykytodellisuutta, missä taikausko, nykykulttuuri, rikollisuus ja köyhyys kietoutuvat yhteen samanlaisella ravisuttavavalla voimalla, jolla Melchorin huikaiseva proosa välittää tarinansa lukijoille.

Visio tulevaisuuden raunioista: Jättömaa

Kiinalaisen scifikirjailija Chen Qiufanin romaani kertoo Mimistä, joka on jätteenkäsittelijä Kiinan etelärannikolla sijaitsevalla Piisaarella. Sinne rahdataan vaarallista elektroniikkajätettä joka puolelta maailmaa, ja saaresta on tullut on paikallisten vallanpitäjien, ekoterroristien ja monikansallisten yhtiöiden taistelutanner. Köyhät työläiset valtakamppailun sijaiskärsijöitä, mutta kun he nousevat kapinaan, joutuu Mimikin valitsemaan puolensa.

Syksyn kirjauutuudet – tietokirjallisuus

Syksyn koskettavin ja viisain elämäkerta: Saatan olla väärässä

Ruotsalainen Björn Natthiko Lindeblad, ekonomi, buddhalainen munkki, meditaatio-opettaja ja suosittu luennoitsija on elänyt monta elämää. ALS-diagnoosin vuonna 2018 saanut Lindeblad, lopullisen luopumisen vääjäämättä lähestyessä, kertoo viisaasti ja lämpimästi, mitä kaikki hänen tähän asti kokemansa on opettanut hänelle elämästä – ja kuolemasta.

Puhutteleva kertomus masennuksesta: Syitä pysytellä hengissä

Lukijoiden rakastama brittikirjailija Matt Haig kertoo koskettavasti ja asiallisesti sairastumisestaan masennukseen ja siitä, mitä oivalsi toipumisensa aikana: Tunnelin päässä on valoa, vaikkei masentunut kykene sitä tuskaltaan näkemään.

Ihmisen parhaan ystävän parhaaksi: Onnellisen pennun kasvatus

Kokeneen brittiläisen koirankouluttajan Steve Mannin helposti lähestyttävien positiiviseen vahvistamiseen nojaavien ohjeiden avulla koulutat koirastasi tilanteessa kuin tilanteessa pärjäävän, hyvinvoivan ja onnellisen nelijalkaisen.

Huikea tietokirja mustista aukoista: Valo pimeydessä

Ensimmäinen valokuva mustasta aukosta oli tieteellinen sensaatio. Se oli ensimmäinen konkreettinen todiste mustista aukoista, joiden olemassaolon Einstein oli ennustanut suhteellisuusteorian perusteella yli sata vuotta sitten. Valo pimeydessä kertoo Falcken johtaman Event Horizon Telescope -työryhmän tiestä mustan aukon kuvaamiseen.

Omalaatuisen neron elämäntarina: Tesla – Modernin luoja

Nikola Tesla (1856-1943) keksi muun muassa radion ja kaukosäätimen, kehitti robotiikkaa ja laserteknologiaa, patentoi vaihtovirran ja oikosulkumoottorin, joka on mahdollistanut Tesla-merkkisten autojen maailmanvalloituksen. Teslan keksinnöt ovat muokanneet maailmaamme, mutta silti tämä serbialais-yhdysvaltalainen nero on laajalti tuntematon. Tietokirjailija Richard Munson kertoo mukaansatempaavasti tämän aliarvostetun, omalaatuisen neron vaiherikkaan tarinan.

Lukeminen tekee hyvää aivoille

Lukeminen stimuloi ja aktivoi aivoja, joten se on aivojen toiminnan ja esimerkiksi muistin kehittämisen vuoksi suositeltavaa, jopa erittäin tärkeää. Lukeminen rikastuttaa sanavarastoa ja kehittää ilmaisutaitoa – myös vanhemmalla iällä. Valikoimastamme löytyy sopivaa ja innostavaa luettavaa kirjaharrastuksen vasta aloittaville, mutta myös paljon lukeneille. Kirjauutuuksia löytyy jokaiseen makuun – niin perinteisinä kuin äänikirjoina.

Sitä paitsi lukeminen tai äänikirjan kuunteleminen on eittämättä yksi parhaimpia keinoja viettää aikaa ja tuulettaa ajatuksia arjen rasitteista. Antoisa lukukokemus rentouttaa ja rauhoittaa esimerkiksi hieman ennen nukkumaanmenoa.

Aulan syksyn uutuuskirjat tarjoavat lukuelämyksiä jokaiselle.

Kirjauutuudet Aula & Co -kustantamolta

Me aulalaiset olemme tietysti ahkeria lukijoita, työskentelemmehän kustantamossa. Millainen kirjakustantamo sitten olemme? Aula & Co on kuusi vuotta sitten perustettu uuden polven kustantamo. Periaatteemme on pyrkiä julkaisemaan parasta kauno- ja tietokirjallisuutta kaikenikäisille lukijoille – niin painettuina kirjoina kuin sähkö- ja äänikirjoinakin.

Ihminen ei selviä ilman tarinoita, ja kirjat ovat totta kai tarinankerronnan aatelia. Olitpa jo kokenut lukija tai vastikään lukijaksi tai äänikirjan kuuntelijaksi innostunut, tervetuloa löytöretkelle kirjojen, sähkökirjojen ja äänikirjojen kiehtovaan maailmaan!

Huikea kirjavalikoima – poimi suosikkisi

Luet parhaillaan blogikirjoitustamme. Jos pohdit, mitä lukisit seuraavaksi, tutustu saman tien kirjauutuuksiimme ja koko kirjavalikoimaamme tarkemmin näiden verkkosivujen Kirjat-osiossa. Löydät sieltä kaunokirjallisuuden inspiroivan maailman, lapsille ja nuorille suunnatut teokset sekä tietokirjat. Valitse omat suosikkikirjasi ja tilaa luettavaa itselle tai anna lukuelämys lahjaksi.