Aulan blogi: Dekkari, trilleri ja mysteeri – tarinat rikoksista vetävät lukijoita puoleensa

Blogi - 25.8.2021

Dekkareita voi toki lukea mihin vuodenaikaan tahansa, mutta etenkin syysiltojen pimentyessä on ihanaa käpertyä sohvannurkkaan hyvän jännärin kera. Lue tästä blogista lisää siitä, mitä jännitysromaanit oikeastaan ovat ja mitä jännäreitä Aulan valikoimasta löytyy!

Dekkari, trilleri ja mysteeri ovat olleet suosittu kirjallisuuden alalaji jo vuosikymmeniä. Tuskin on ketään, joka ei tietäisi nimeltä Sherlock Holmesin seikkailuja tai Agatha Christien mysteerikirjojen klassikkoja. Nykypäivän kirjallisuuskentällä etenkin pohjoismaiset dekkarit ovat niittäneet mainetta kansainvälisestikin. Viime vuosina suosiotaan ovat nostaneet myös true crime -kirjat, eli tosielämässä tapahtuneita rikostapauksia avaavat kirjat.

Ihmiset ovat luonnostaan uteliaita, joten ei ole ihme, että rikoksiin liittyvät tarinat kiinnostavat lukijoita. On koukuttavaa päästä pohtimaan rikosta, sen tekijää ja motiiveja tarinan hahmojen kanssa – kuin ratkoisi palapeliä. Jännitysromaanit ovat usein hyvin juonivetoisia, joten ne tarjoavat erinomaisen tavan päästä irti arjesta. Hyvä jännäri on erinomaista viihdettä, jota on vaikeaa laskea käsistään.

Mitä eroa on dekkarilla, mysteerillä ja trillerillä?

Dekkari, mysteeri, trilleri – käsitteitä käytetään joskus toistensa synonyymeina, mutta näillä jännityskirjallisuuden alagenreillä on erinäiset ominaispiirteensä. Dekkarit eli rikoskirjallisuus käsittelee rikoksia ja niiden tutkintaa sekä rikollisia ja heidän motiivejaan. Usein dekkareissa pohditaan myös moraalisia kysymyksiä, kuten hyvyyden ja pahuuden tematiikkaa. Dekkarin alagenrejä ovat esimerkiksi skandinaaviseen ympäristöön sijoittuva nordic noir sekä todellisia rikostapauksia käsittelevä true crime.

Mysteerit ovat perinteisempiä salapoliisiromaaneja, joissa pääosassa on rikoksen tekijän selvittäminen. Mysteerien alalajeja ovat esimerkiksi juurikin klassiset salapoliisiromaanit sekä niin kutsuttu cozy mystery. Cozy mystery voi sopia sinulle, jos haluat lukea rikosromaaneja ilman eksplisiittistä väkivallan kuvausta.

Trillerit ovat tiivistunnelmaisia, jopa kauhun elementtejä omaavia tarinoita. Useissa trillereissä keskeistä on tulevan rikoksen uhka, ja rikollisen henkilöllisyys voi paljastua jo tarinan alussa. Trillerin alagenrejä ovat esimerkiksi psykologiset trillerit ja kauhutrillerit.

Uutuudet

Hyytävä dekkari lapsen katoamisesta

Tuire Malmstedtin Lasitarha on koskettava ja hyytävä tarina lapsen katoamisen aiheuttamasta traumasta.

Seitsemänvuotias Henri katoaa jäljettömiin koulun metsäretkellä. Poliisi tekee kaikkensa pojan löytämiseksi, mutta tutkintalinjat päättyvät umpikujaan ja tutkinta lopetetaan. Vuosien kuluessa myös Henrin äiti Lilja menettää toivon siitä, että poika voisi vielä löytyä. Dementiasta kärsivä Henrin isä ei edes ymmärrä, että poika on poissa. Lilja on yksin muistojensa kanssa. 

Sitten paikallislehdessä kerrotaan, että nelivuotias Lenni on kadonnut keskustan leikkipuistosta. Lennin tapaus sysää Liljan etsimään Henriä vielä kerran. Rikostutkijat Elmo Vauramo ja Matilda Metso saavat ensimmäiseksi yhteiseksi tapauksekseen pienen Lennin katoamisen.

Lasitarha aloittaa Metso & Vauramo -sarjan.

Juurakko on puistattava pikkukylään sijoittuva dekkari, joka voitti sekä Lasiavain-palkinnon 2021 että Ruotsin dekkaripalkinnon 2020.

Lasiavain-palkinnon voittanut Juurakko

Juurakko on puistattava pikkukaupunkiin sijoittuva dekkari. Neljätoistavuotias Olof Hagström joutuu pakkohoitoon suositun tytön raa’asta raiskauksesta ja murhasta. 23 vuotta myöhemmin syrjäytynyt ja yhteisönsä hylkäämä Olof ajaa vanhan kotinsa ohi matkalla etelään ja päättää poiketa katsomaan isäänsä. Isä löytyy kuolleena suihkusta, ja Olof joutuu jälleen ajojahdin kohteeksi. 

Kolmekymppinen poliisi Eira Sjödin on hiljattain palannut Tukholmasta lapsuutensa maisemiin Ådaleniin, huolehtimaan dementiaan sairastuneesta äidistään. Eira oli vain yhdeksänvuotias, kun Olofia syytettiin koulutoverinsa murhasta. Nyt hän tutkii Olofin isän murhaa. 

Juurakko voitti Lasiavain-palkinnon 2021 ja Ruotsin dekkaripalkinnon 2020.

Historiallisten jännitysromaanien ystäville

Vakoojan jäljet jatkaa Peder Jangin tarinaa. Everstiluutnantiksi edennyt Peder Jang, Mannerheimin avioton poika Kiinan vuosilta, ja Helle Haaga ovat onnellisesti naimisissa ja saaneet lapsen. Vain Suomen yllä häälyvä sodan uhka varjostaa heidän onneaan – kunnes Helle yllättäen katoaa. Helsinkiläisestä kerrostalosta löytyy ruumis, jolla on Hellen vihkisormus, mutta Peder ei suostu uskomaan, että Helle on kuollut.

Kun Saksasta palaava neuvostoagentti Andrei Pykov päätyy Suomen maaperälle, Peder saa uuden tehtävän. Vakoojalla on tietoja operaatio Barbarossasta ja Mannerheim määrää Jangin ottamaan Pykovin kiinni ennen kuin Stalinin iskujoukot tavoittavat vakoojansa. Peder Jang joutuu kohtaamaan niin vanhat kuin uudet vihollisensa ennen kuin voi jatkaa elämäänsä. 

Pohjoismaiset dekkarit

Max Anger vastaan itäiset voimat

On vuosi 1996 ja Venäjälle on tulossa vaalit. Nuori Pashie-niminen nainen katoaa työmatkalla Pietarissa. Samaan aikaan Ruotsin matkapuhelinverkkoon kohdistuu hyökkäys, joka saattaa jopa vaarantaa maan turvallisuuden. Pashien työtoveri ja poikaystävä, entinen rannikkovartija Max Anger matkustaa Pietariin etsimään häntä. Etsintöjen edetessä Max törmää merkkeihin siitä, että Pashie oli ehkä löytänyt tietoja salaisesta järjestöstä, joka pyrkii palauttamaan Venäjälle rautaisen kurin ja valmistelee hyökkäystä länteen. Onko se syy Pashien katoamiseen? Pelastaakseen rakastamansa naisen ja torjuakseen Ruotsiin kohdistuvan uhkan, Max Angerin on arvioitava uudelleen kaikki, mitä hän itsestään tietää.

Armoton todellisuus aloittaa Max Angerista kertovan sarjan, jonka seuraavia osia ovat Kymmenen on kuoltava ja Rautaenkelit.

Todelliseen rikostapaukseen perustuva Kohtalokas merimatka

Kaksi tanskalaista tyttöä katoaa jäljettömiin risteilyllä matkalla Englantiin vuonna 1985. Kymmeniä vuosia myöhemmin pienen englantilaisen kylän antiikkikaupasta löytyy vanha matkalaukku, jonka sisältä paljastuu tyttöjen valokuva.

Kuvat löytää tanskalaisen lehden Lontoon kirjeenvaihtaja Nora Sand, joka kiinnostuu tapauksesta ja palaa Tanskaan selvittämään tyttöjen taustaa epämääräisessä nuorisokodissa. Pian hän huomaa sekaantuneensa pahamaineisen, Wolfhallin vankilassa elinkautista istuvan englantilaisen sarjamurhaajan tekoihin. Tapahtumat saavat uusia, odottamattomia käänteitä, ja pian Nora joutuu pelkäämään omankin henkensä edestä.

Kohtalokas merimatka aloittaa toimittaja Nora Sandista kertovan sarjan, jonka tapaukset pohjautuvat todellisiin rikostapahtumiin. Sarjaan kuuluvat myös Runoilijan vaimo sekä Noitapoika.

Kevyempää jännitystä keräilyn ja taiderikollisuuden maailmassa

Leo Lennox on skotlantilaisessa sukulinnassa varttunut parikymppinen nuorukainen, joka saapuu Helsinkiin kadonneen isänsä muistotilaisuuteen. Leo jää Suomeen ja alkaa pyörittää hienoston suosimaa isän antiikkiliikettä Yrjönkadulla muuttaen sen nykykulttuuriin erikoistuneeksi keräilyliikkeeksi.

Leo saa huutokaupattavaksi rubiinein koristellun muumimammanuken. Kun tieto arvokkaasta nukesta leviää, joukko kansainvälisiä taiderikollisia pyrkii kiihkeästi kaappaamaan sen itselleen. Nukke katoaa ja alkaa kiivas ajojahti vain muutama päivä ennen huutokauppaa.

Samaan aikaan Leon upporikas skotlantilainen eno katoaa. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Entä missä on pitkään kadoksissa ollut Leon isä Kullervo, joka tunsi rubiininuken alkuperäisen omistajan?

Trillerit

Pohjois-Karjalaan sijoittuva trilleri

Kansainvälisissä rikollispiireissä puikkelehtinut Mikael pettää väkensä ja pakenee synnyinsijoilleen tummareunaisten pilvien Pohjois-Karjalaan. Painajaiset ja pelot seuraavat silti sinnekin. Miehen entiset rikoskumppanit punovat väkivaltaista kostoa Tallinnassa.

Mikaelille tarjoutuu uusi mahdollisuus nuoruuden rakkautensa kanssa. Tunteille antautuminen vaatisi kuitenkin uuden petoksen.

Petturissa yhdistyy vastuttamattomasti etenevä juoni sekä ihmistä tarkasti havainnoiva kerronta.

Lapsen näkökulmasta kerrottu synkkä trilleri

Pihka on tarina Livistä, joka kasvaa pienellä saarella isänsä ja äitinsä kanssa. Elämä on rauhallista ja rakkauden täyttämää. Kaikki on Livistä normaalia, vaikka äiti on niin lihava, ettei pääse pois makuuhuoneesta, isä täyttää kotitaloa romulla ja ilmoittaa elävän tyttärensä kuolleeksi. Arkeen kuuluu sekin, että isä murhaa äitinsä ja se, ettei Liv saa puhua kenenkään kanssa ja joutuu piileskelemään vanhassa kontissa. Hetkeäkään hän ei epäile, etteikö isä rakastaisi häntä. Mutta mitä tapahtuu hyvälle ihmiselle, jota kohtaa menetys toisensa jälkeen, kunnes hän ei enää kestä edes ajatusta uusista menetyksistä?

Pihka voitti Lasiavain-palkinnon 2016.

Tummasävyinen trilleri sisaruussuhteista

Kuinka paljon sisarusten välinen lojaalius kestää, ennen kuin se murtuu kohtalokkain seurauksin? Me emme elä samassa maailmassa kuin te on tummasävyinen trilleri, joka kertoo veljen ja siskon välillä kytevästä aikapommista. Kun veli löytyy asunnostaan kuolleena, alkaa epätoivoinen kilpajuoksu aikaa vastaan. Kuoleman taustalta paljastuu tarina huumekaupasta, laittomista aseista, lääkkeiden väärinkäytöstä ja armottomasta väkivallasta. Sisarusten synkkä menneisyys nousee pintaan ja valokeila kohdistuu karmivaan totuuteen.

Me emme elä samassa maailmassa kuin te on jännittävä ja koukuttava kuvaus Suomessa toimivasta järjestäytyneestä rikollisuudesta, jyrän lailla etenevistä päihderiippuvuuksista sekä peruuttamattomista, julmista ratkaisuista.

True crime

Mindhunter päästää lukijan sarjamurhaajan pään sisään

Mindhunter vie lukijan hyytävän yksityiskohtaiselle matkalle kaikkein pahamaineisimpien ja haastavimpien sarjamurhatutkimusten kulisseihin.

FBI:n erikoisagentti ja sarjamurhaajien profiloija John Douglas jahtasi uransa aikana kaikkien aikojen sadistisimpia ja raaimpia rikollisia: Atlantan lapsimurhaajaa, Seattlen Green River -murhaajaa sekä Robert Hansenia, joka sieppasi ja metsästi prostituoituja Alaskan metsissä. Hän kehitti sarjamurhaajien jaottelun erilaisiin psykologisiin profiileihin ja loi kuvaukset tekijöiden toimintatavoista rikospaikkatutkimuksen ja sarjamurhaajien haastattelujen perusteella.

Mindhunter on yhdistelmä sarjamurhien tutkimuksen historiaa sekä profiloinnin kehittäjän John Douglasin muistelmia. Kirjan pohjalta on luotu yksi Netflixin tämän hetken suosituimmista sarjoista. Kirja julkaistaan suomeksi kahdessa osassa: Mindhunter ja Mindhunter 2.

Tarina kuolemanrangaistuksesta

Kun palkittu toimittaja ja kolumnisti Carina Bergfeldt tapaa Vaughn Rossin, tällä on enää yksi viikko elinaikaa. Hän on saanut kuolemantuomion Teksasissa, siinä USA:n osavaltiossa joka teloittaa kaikkein eniten vankeja. Vaughn Ross on odottanut kymmenen vuotta, yhdeksän kuukautta ja kymmenen päivää kuolemaansa, jonka on tarkoitus hyvittää murhat, joista hänet tuomittiin 2002.

Seitsemän päivää jäljellä on kiehtova kuvaus rikoksesta, elämästä vankilassa, odotuksesta ja kuolemasta.

Kurkistus entisen kovan luokan rikollisen elämään

Paluu helvetistä on true crime elämäkerta. Kimmo Harjula on ruotsinsuomalainen, nykyään Suomessa asuva entinen huumeiden ja alkoholin väärinkäyttäjä ja kovan luokan rikollinen.

Harjulan isä oli sadistinen tyranni, joka pahoinpiteli ja kidutti häntä säännöllisesti jo Harjulan ollessa pieni lapsi. Häntä käytettiin myös seksuaalisesti hyväksi. Selviytyäkseen lähes jokapäiväisistä pahoinpitelyistä hän alkoi haistella liimaa, polttaa hasista ja juoda alkoholia jo 7-vuotiaana. Ennen täysi-ikäistymistään hän ehti asua peräti 46 eri kasvatuskodissa.

Harjula istui yhteensä 14 vuotta eri vankiloissa ja jatkoi rikollista toimintaa myös kiven sisässä. Lopulta hänet lähetettiin vankien sopeutumiskeskukseen Lappiin. Yksinäisyydessä tunturin keväthangilla hän päätti muuttaa elämänsä suunnan ja onnistui pääsemään irti päihteistä ja rikollisuudesta. Tuomion suoritettuaan hän kouluttautui terapeutiksi ja on nykyään vapaa mies.