Isänpäivän kirjavinkit – anna isälle lahjaksi kirja!

Blogi - 2.11.2021

Kirja on mitä mainioin lahja isälle, ja Aulan valikoimasta löytyy varmasti kirja jokaiselle – piti hän sitten elämäkerroista, jännittävistä dekkareista tai kiinnostavista tietokirjoista!

Kiinnostavat elämäkerrat

Anna isälle lahjaksi Tesla

Nikola Tesla (1856-1943) keksi muun muassa radion ja kaukosäätimen, kehitti robotiikkaa ja laserteknologiaa, patentoi vaihtovirran ja oikosulkumoottorin, joka on mahdollistanut Tesla-merkkisten autojen maailmanvalloituksen. Teslan keksinnöt ovat muokanneet maailmaamme, mutta silti tämä serbialais-yhdysvaltalainen nero on laajalti tuntematon. Tietokirjailija Richard Munson kertoo mukaansatempaavasti tämän aliarvostetun, omalaatuisen neron vaiherikkaan tarinan.

Inspiroiva elämäntarina: Saatan olla väärässä – ja muita oivalluksia elämästä

Saatan olla väärässä on monivaiheisen elämän eläneen ja hiljattain ALS-tautiin sairastuneen Björn Natthiko Lindebladin koskettava ja viisas elämäntarina. Lindeblad jätti ekonomistin uransa 80-luvulla, ja erinäisten vaiheiden kautta päätyi munkiksi thaimaalaiseen luostariin. 17 vuoden jälkeen hän päätti palata kotimaahansa Ruotsiin. Vuonna 2018 Lindeblad sai kuulla sairastavansa nopeasti etenevää ALS-tautia. Silloin hän alkoi pohtia elämää – ja kuolemaa.

Saatan olla väärässä oli Ruotsissa vuoden 2020 myydyin tietokirja.

Uskomaton selviytymistarina: Maailman onnellisin mies

Eddie Jaku oli 101-vuotias holokaustiselviytyjä, josta tuli kirjailija 99-vuotiaana. Esikoiskirjassaan Maailman onnellisin mies Jaku kertoi elämäntarinansa, joka johti ylemmän keskiluokan saksalaiskodista kolmen keskitysleirin ja usean pakomatkan kautta Sydneyyn. Aikoinaan, maatessaan puulankulla rivissä kymmenen muun miehen kanssa, Jaku ei uskonut selviävänsä edes tulevasta kylmästä yöstä. Hän päätti, että jos hän selviäisi, hän eläisi jokaisen päivän täysillä.

Mielenkiintoiset tietokirjat

Avaruudesta kiinnostuneille: Valo pimeydessä

Ensimmäinen valokuva mustasta aukosta oli tieteellinen sensaatio.  Se oli ensimmäinen konkreettinen todiste mustista aukoista, joiden olemassaolon Einstein oli ennustanut suhteellisuusteorian perusteella yli sata vuotta sitten. Valo pimeydessä kertoo Falcken johtaman Event Horizon Telescope -työryhmän tiestä mustan aukon kuvaamiseen. 

Tuoksujen atlas -teoksen etukansi

Kiehtova tietokirja tuoksujen historiasta: Tuoksujen atlas

Tuoksujen atlas vie matkalle ympäri maailmaa tuoksuaineiden mukana. Kukat, puut, mausteet ja öljyt ovat aina olleet osa ihmisten arkea ja hyvinvointia sekä kallisarvoisia kauppatavaroita. Kaikkein arvokkaimmat raaka-aineet ovat toinen toistaan erikoisempia, kuten bakteerin tuhoamaa sydänpuuta, valaan suolistoeritettä tai kerran vuodessa yhden päivän ajan kukkivan vaniljaorkidean siemenkotia. Kiehtova kulttuurihistoriallinen teos esittelee 65 tuoksuainetta ja vie lukijan aistilliselle matkalle myös upean kuvituksensa myötä.

Mitä jos vanhenemisen voisi lopettaa: Elinkaari

Uraauurtavassa teoksessaan Sinclair vie lukijan mikrobiologisen tutkimuksen etulinjaan hämmästyttävien uusien läpimurtojen ääreen. Ne osoittavat, että ikääntymistä on mahdollista hidastaa ja sen voi osin jopa perua. Kaiken keskiössä on vasta löydettyjen, ikivanhasta selviytymisgeenistä polveutuvien, elinvoimaa säätelevien geenien aktivoiminen. Uusi tutkimus osoittaa, että meidän ei tarvitse enää vain tuntea oloamme nuoremmiksi vaan meillä on aito mahdollisuus nuorentua.

Mukaansatempaavat kaunokirjat

Huumoria Brasiliassa: Rakkauden lähettiläs

Suomen Brasilian-suurlähetystö on saanut työtyytyväisyyskyselystä historiansa huonoimman tuloksen. Suomesta hätiin lähetetään psykologi Jukka. Ensitöikseen hän lanseeraa joka-aamuisen ryhmähalausperinteen ja alkaa tutustua työntekijöihin. Ammattilaisen tarkan tutkan ulkopuolelle ei jää myöskään konsulin puoliso, työuupumuksesta toipuva Mikko, joka viettää päivänsä uima-altaalla ja yönsä nettipokeriareenoilla. Rakkauden lähettiläs on romaani, jossa huumorin kukka kukkii trooppisessa Brasiliassa.

Syksyn hyytävin dekkari: Juurakko

Neljätoistavuotias Olof Hagström joutuu pakkohoitoon suositun tytön raa’asta raiskauksesta ja murhasta. 23 vuotta myöhemmin syrjäytynyt ja yhteisönsä hylkäämä Olof ajaa vanhan kotinsa ohi matkalla etelään ja päättää poiketa katsomaan isäänsä. Isä löytyy kuolleena suihkusta, ja Olof joutuu jälleen ajojahdin kohteeksi. Kolmekymppinen poliisi Eira Sjödin on hiljattain palannut Tukholmasta lapsuutensa maisemiin Ådaleniin, ja tutkii nyt Olofin isän murhaa.

Juurakko voitti Lasiavain-palkinnon 2021 ja Ruotsin dekkaripalkinnon 2020.

Historiallisten jännärien ystäville: Vakoojan jäljet

Everstiluutnantiksi edennyt Peder Jang, Mannerheimin avioton poika Kiinan vuosilta, ja Helle Haaga ovat onnellisesti naimisissa ja saaneet lapsen. Vain Suomen yllä häälyvä sodan uhka varjostaa heidän onneaan – kunnes Helle yllättäen katoaa. Kun Saksasta palaava neuvostoagentti Andrei Pykov päätyy Suomen maaperälle, Peder saa uuden tehtävän. Vakoojalla on tietoja operaatio Barbarossasta – saksalaisten suunnitelmasta hyökätä Neuvostoliittoon – ja Mannerheim määrää Jangin ottamaan Pykovin kiinni ennen kuin Stalinin iskujoukot tavoittavat vakoojansa.

Miesneromyyttiä purkava romaani: Kaikki päivät maailman loppuun asti

Kun entinen kirjailija ja nykyinen tähtiluokan työpaikkakonsultti Makkonen saapuu vetämään ”arvoprosessia” keskisuureen media-alan yritykseen, se on kaavoihinsa kangistuneelle työyhteisölle varsinainen piristysruiske, mutta hieman toisenlainen kuin on tilattu. Karismaattinen ja kaoottinen Makkonen syöksee pian sekasortoon paitsi vakiintuneet työtavat myös hänen yhteyshenkilökseen määrätyn henkilöstöhallinnon nuoren assistentin sielunelämän. Kaikki päivät maailman loppuun asti käsittelee vinksahtaneesta näkökulmasta toksista maskuliinisuutta ja pureutuu #metoo-liikehdinnän ytimeen.

Antiikin aikaan sijoittuva seikkailukertomus: Mykistynyt mies

Mykistynyt mies on omalaatuinen seikkailukertomus alkukantaisesta, brutaalista hulluudesta, jonka pohjalle länsimainen sivistys on perustettu. Filosofi ja runoilija Pyrrhon, skeptisismin kehittäjä, vaeltaa Aleksanteri Suuren hovin mukana Kaukoitään. Matkallaan hän kuulustelee persialaisia viisaita, tutkii hiljaisuutta intialaisten askeettien parissa ja saa oppia niin filosofeilta kuin aikansa suurimmilta taiteilijoiltakin. Mykistynyt mies tutkii sekä vaikenemisen että epäuskon monia ulottuvuuksia ja leikittelee historiallisen kertomuksen, veijariromaanin ja toisaalta tutkimuskirjallisuuden keinoilla.

Etkö löytänyt sopivaa kirjaa? Voit selata Aulan valikoimaa kategorioittain nettisivuillamme kohdassa Kirjat. P.S. Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi saat 20 % alennusta verkkokauppamme kirjoista!