Suuri fuuga uudistaa suomen kieltä ja kirjallisuutta Volter Kilven hengessä ja Beethovenin tahdissa

TIEDOTE
8.3.2017

Suuri fuuga uudistaa suomen kieltä ja kirjallisuutta Volter Kilven hengessä ja Beethovenin tahdissa

Matias Riikosen helmikuussa julkaistu Suuri fuuga on merkillinen ja merkityksellinen proosateos, jossa ekokatastrofi ja teknologinen vallankumous kisaavat luomakunnan kohtalosta, ja ihminen, kieli ja merkitys ovat kaikki katoamaisillaan, unohtumassa.

Rappeutuvalle Ruovedelle sijoittuvassa romaanissa eletään aikaa ennen loppua, ja pelko maailman hajoamisesta saa mielet säröille. Teinityttö pakenee mielipuolisia sijaisvanhempiaan selkouniin, omaa hajuaan kammoava poika telttailee kylmenevässä syksyssä kielen helmassa roikkuen, domina kiusaa uhriaan ja karhu odottaa tekoälyä. Ja Gösta Sundqvist vetää karaokea.

Suuri fuuga lainaa muotonsa Ludwig van Beethovenin Große Fugesta ja venyttää esikuvansa tavoin ajattelunsa äärimmilleen. Riikosen teos on herkkä ja häiritsevä kuvaus ihmisen, maailman ja merkityksen pelonsekaisesta ja karnevalistisesta pakomatkasta tulevaisuuteen.

Matias Riikonen on helsinkiläinen kirjailija, jolta on aiemmin julkaistu teos Nelisiipinen lokki (2012).

Arvostelukappale- ja haastattelupyynnöt:

Niko Aula, 0400 940 281, niko.aula@aulakustannus.fi

Matias Riikonen: Suuri fuuga
ISBN 978-952-7190-42-5
Kl. 84.2

Arvioita

”Ruovedelle sijoittuva omalaatuinen teos on parasta kotimaista proosaa aikoihin! Suuri fuuga vei minut ihan täysin. Se on loistava romaani, jonka muoto pysyy kasassa suureen finaaliin asti. Kehottaisin ottamaan Matias Riikosen kokeiluun jo nyt – tästä nuoresta kirjailijasta kuulemme vielä. Bravo! Da capo!” – Hannu Sinisalo, Kirjavinkit, Linkki arvioon

”Yhtä aikaa tunnistettavaa pikkukaupunkikaraokemeininkiä syvältä suomalaisuuden ytimestä ja jotain niin riemastuttavaa ja outoa kohellusta, etten ole sellaista lukenut ikinä ennen. Karaokesta taas leikataan lohdulliseen ja rauhalliseen saunajaksoon, jossa Riikonen kirjoittaa ehkä kauneinta suomenkielistä proosaa, jota olen aikoihin lukenut.” –Juha K:n kirjat -blogi, Linkki arvioon