Andri Snær Magnason

Andri Snaer Magnason on islantilainen kirjailija, joka on kirjoittanut niin lapsille kuin aikuisillekin. Kirjailijan teoksia on käännetty monille kielille. Andri on paitsi moneen kertaan palkittu kirjailija myös aktiivinen yhteiskuntakriitikko, joka sadun, fantasian ja huumorin keinoin ottaa teoksissaan kantaa maailman ja yhteiskunnan epäkohtiin. Vuonna 2016 hän oli ehdolla Islannin presidentinvaaleissa., joissa hän sai kolmanneksi eniten ääniä.

Kirjailija Andri Magnason
Kirjailija Andri Snær Magnason. Kuva: Gassi.

Andrilta on julkaistu suomeksi lastenromaani Aika-arkku ja syksyllä 2020 ilmestyy kerronnallinen tietokirja Ajasta ja vedestä, joka saavutti Islannissa bestseller-aseman ja joka on käännetty 24 kielelle. Hän on kirjoittanut lisäksi aikuisten romaaneja, runoutta, näytelmiä, novelleja ja esseitä.

Lisäksi Andri Magnason on ohjannut yhdessä Þorfinnur Guđnasonin kanssa dokumenttielokuvan Dreamland. Hän on tehnyt yhteistyötä myös muiden taiteilijoiden kanssa niin teatterin, musiikin kuin arkkitehtuurin saralla. Hänen töitään on julkaistu tai esitetty yhteensä 35 maassa.

Andri Magnasonin kirjallisuudelle on tyypillistä kielellä leikittely. Hän hyödyntää myös syvällistä tietämystään kirjallisuudesta, myyteistä ja kansantaruista. Andrin kirjallinen tietämys näkyy sekä tekstin taidokkuudessa että sen sisältämissä viitteissä ja lainauksissa. Kaiken lisäksi Andri Magnason ankkuroi teoksensa nykypäivän ilmiöihin ja ajatusmaailmoihin. Hänellä on poikkeuksellinen kyky nähdä yhteys menneen ja nykyisen välillä. Hänen teoksilleen on tyypillistä nähdä myös rumuus ja kauneus ja hyvä ja paha saman kolikon kääntöpuolina, ei toisistaan erillisinä vastakohtina.

Andri Snaer Magnason valitsi toisenlaisen uran

Andri Snaer Magnason syntyi vuonna 1973 Reykjavikissa, jossa asuu tälläkin hetkellä vaimonsa kanssa. Andrilla on neljä lasta. Kirjailija on elänyt koko elämänsä lääkäreiden ja sairaanhoitajien parissa. Hänen isänsä ja siskonsa ovat lääkäreitä, hänen äitinsä ja vaimonsa sairaanhoitajia. Andri valitsi itselleen toisenlaisen uran, kun ryhtyi kirjailijaksi.

Paitsi tuottelias kirjailija, Andri on myös aktiivinen yhteiskunnallinen ajattelija ja toimija. Hän pyrkii vaikuttamaan niin töidensä kautta kuin muulla toiminnalla. Eniten hän keskittyy kirjallisen ja kulttuurimaailman vaikuttamisen sekä luonnonsuojeluun. Töillänsä hän nostaa islantilaisen mytologian profiilia ja kulttuurin arvostusta. Hän haluaisi, että islantilaiselle kulttuurille löydettäisiin jokin visuaalinen symboli, jonka kautta sitä voitaisiin tuoda esille ja juhlistaa.

Luonnonsuojelutyössä hän vaikuttaa niin ikään sekä kirjallisuutensa kautta että muualla yhteiskunnassa. Kirja Ajasta ja vedestä pyrkii esittämään ilmastonmuutoksen sellaisissa raameissa, joissa ihmiset oikeasti käsittäisivät, miten akuutista ja nykyisiä elämänmuotoja uhkaavasta asiasta on kyse. Kirjan taustalla on ajatus siitä, etteivät ihmiset ymmärrä numeroita vaan tarinoita.

Islannin ylänkö
Andri Magnason on aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän haluaa työllään suojella erityisesti Islannin ylänköjä.

Lisäksi Andri Magnason työskentelee luonnon puolesta järjestötoiminnan kautta. Hän on tehnyt näkyvää työtä erityisesti Islannin ylänköjen tuhoutumisen estämiseksi. Andri oli myös ehdolla vuoden 2016 Islannin presidentinvaaleissa, mutta ei tullut valituksi.

Palkinnot

Andri on ainoa islantilainen kirjailija, joka on voittanut Islannin arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Icelandic Literary Awardin kaikissa seuraavissa kategorioissa: näytelmät, runous, romaanit, esseet ja lastenkirjallisuus. Hän oli ensimmäinen kirjailija, joka koskaan voitti kyseisen palkinnon lastenkirjalla.

Lisäksi hän on saanut kirjoistaan useita muita palkintoja ja ehdokkuuksia, muun muassa seuraavat:


• DV Literary Award

• Janusz Korczak Honorary Award

• West Nordic Children’s Book Prize

• The Green Earth Honor Award

• UKLA Award

• Kairos Award

Nordic Council Children’s book Award (ehdokkuus)

Andri Snær Magnason mediassa

Twitter: https://twitter.com/#!/AndriMagnason

Facebook: http://www.facebook.com/AndriSnaerMagnason

Haastattelu Aika-arkku-lastenromaanista: https://youtu.be/xDd5g2rrKOg

Podcast-jakso, jossa Magnason puhuu hengellisen ja rationaalisen ajattelun roolista: https://timesensitive.fm/episode/andri-snaer-magnason-time-water-climate-crisis/

Tuotanto