Aulan blogi: Elämäkerta on suosittu kirjatyyppi

Elämäkertojen genre pysyy lukijoiden suosiossa vuodesta toiseen. Tällä hetkellä elämäkertoja kirjoitetaan niin unohdetuista neroista kuin koko kansan suosikeista, nuoristakin sellaisista. Lisäksi elämäkerta voidaan julkaista ihmisestä, joka ei ole julkisuudessa muuten, mutta jonka elämäntarina on koskettava tai muulla tapaa ajankohtainen. Mikä mahtaa olla näiden lukuisten elämäntarinoiden suosion taustalla?

Kimmo Harjulan, John Lennonin ja Lucia Berlinin elämäkerrat Paluu helvetistä, Lennon ja Kotiinpaluu.

Miksi elämäkerta houkuttelee lukemaan?

Elämäkerrat esittelevät todelliset tapahtumat ja ihmissuhteet tunnettujen ihmisten taustalla. Niiden lukeminen on siis tapa päästä ihaillun henkilön pään sisälle. Paitsi lisätietoa päähenkilöstään elämäkerrat tarjoavat mahdollisuuden ymmärtää tuota henkilöä syvemmin. Ne saattavat tuoda esiin rosoa ja uusia puolia ihaillusta hahmosta. Mikäs sen kiinnostavampaa!

Kotiinpaluu - Muistoja, kuvia, kirjeitä. Elämäkerta kirjailija Lucia Berlinistä.
Kirjailija Lucia Berlinin omaelämäkerta Kotiinpaluu.

Elämäkerta on myös vetävä tekstilaji. Elämäkerrat esittelevät vaiheikkaita elämiä ja teksti soljuu useimmiten vauhdikkaasti elämäntapahtumasta toiseen. Ne sisältävät käänteitä ja eräänlaisen juonen, mutta usein myös ihmissuhteita. Niiden parissa viihtyy lukija jos toinenkin!

Elämäkertoja on niin moneen lähtöön, että kukin lukija voi sitä paitsi valita itselleen kiinnostavan aihepiirin. Kirjailijuudesta kiinnostuneille on kirjailijoiden elämäkertoja, kuten Lucia Berlinistä kertova Kotiinpaluu. Musiikkiharrastajille on tarjolla monituisia muusikkoelämäkertoja, kuten Lennon ja Bowie. Koskettavia ja ravisuttelevia elämäntarinoita kirjoitetaan elämäkerroiksi myös muista kuin julkisuuden henkilöistä. Sellainen on esimerkiksi Kimmo Harjulan elämästä kertova Paluu helvetistä.

David Bowien elämästä ja urasta kertova elämäkerta Bowie.
Musiikkilegenda David Bowien elämäkerta Bowie.

Elämäkertoja sekä kirjoitetaan että luetaan Suomessa ahkerasti. On mahdollista, että Suomessa erityisen runsas elämäkertakulttuuri juontaa juurensa lyhyeen kirjoitettuun historiaan. Elämäkerrat ovat nimittäin tapa tallettaa historiaa ja sen käännekohtia. Elämäkerta kertookin aina paitsi aiheenaan olevasta henkilöstä myös ajasta, jona tuo henkilö eli. Lisäksi henkilö ja tämän aikakausi peilautuu kirjoitushetken yhteiskuntaan, mikä synnyttää monitasoista aikakausien vuoropuhelua.

Elämäkerrat ovat kuin kirjallisuuden tosi-tv:tä

Elämme tosi-tv:n kultakautta. Tv-kanavat täyttyvät erilaisista ohjelmista, joissa ihmiset mokailevat ja ovat haavoittuvaisina televisioyleisön edessä. Elämäkertakirjallisuudessa asetelma on hieman samankaltainen, sillä niissäkin paljastetaan aiheena olevasta henkilöstä arkaluontoisia asioita. Joskus sellaisia, joista ei ole koskaan ennen mainittu julkisuudessa.

David Bowien elämäkerta Bowie, Celeste Barberin muistelmateos Tämä on haaste ja elämäkerran ja tietokirjan yhdistelmä Mindhunter, osa 2.

Elämäkerta on mahdollisuus katsella ja myötäelää toisen ihmisen elämää, joka on useimmiten hyvin toisenlainen kuin lukijan itsensä – vähän kuin tosi-tv. Musta baskeri -nimimerkki kirjoittaa Vihreässä langassa näin: ”Ehkä [elämäkertakirjallisuus] onkin entisaikojen BB: tapa päästä tirkistelemään ja myötäelämään muiden ihmisten tunteita.” Elämäkerta antaa päähenkilöstään kuitenkin tosi-tv:tä kokonaisvaltaisemman kuvan. Se kuvaa henkilön siihen astista elämää, mikä lienee elämäkertojen suosion säilyminen tosi-tv:n rinnallakin. Ne tarjoavat jotain syvempää, jotain enemmän. Samoin kuin tosi-tv, elämäkerrat kuitenkin herättävät kysymyksen siitä, mikä nähdystä tai luetusta oikeastaan on totta? Onko totuutta kenties siloteltu tai dramatisoitu?

Onko elämäkerta totta vai tarua?

Elämäkerran todenmukaisuus ei ole aivan yksinkertainen kysymys. Se kertoo todellisesta henkilöstä, joten sen oletetaan välittävän totuuden tämän elämästä. Tapahtumat kuitenkin suodattuvat elämäkerran kirjoittajan lävitse. Kirjoittaja todennäköisesti korostaa joitakin päähenkilön elämän osa-alueita ja häivyttää toisia, vähemmän kiinnostavia. Se, mikä nähdään kiinnostavana on kirjailijan tulkinta ja päätös.

Joskus pohditaan, ovatko omaelämäkerrat todenmukaisempia kuin jonkun toisen kirjoittamat elämäkerrat. Elämäkertoja tutkinut Agneta Rahikainen kuitenkin huomauttaa, että elämäkerran kohde itse on mitä paras tietämään, kuinka hänen elämäänsä voidaan manipuloida tai sensuroida. Myöskään omaelämäkertaa ei voida siis pitää totuutena kirjoittajansa elämästä.

Lesley-Ann Jones esittelee uuden tulkinnan legendan elämästä elämäkerrassa Lennon – Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema.

Elämäkerta on aina yksi tulkinta kohteensa elämästä. Siksi voikin olla kiinnostavaa lukea useita elämäkertoja samasta henkilöstä. Niiden avulla saattaa päästä näkemään erilaisia puolia saman henkilön elämästä. Uuden näkökulman tunnettuun henkilöön tarjoaa esimerkiksi Lennon – Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema.

Aulan elämäkertateoksia

Elämäkertoja on siis moneen lähtöön. On muusikkoelämäkertoja, neroista kertovia elämäkertoja, kirjailijaelämäkertoja ja monia muita. Aula & Co -kustantamon valikoimasta löytyy jo elämäkertaa makuun jos toiseenkin.

John Lennonin elämäkerta

Elämäkerta Lennon - Rocktähden elämä rakkaudet ja kuolema
John Lennonin elämäkerta Lennon.

Syksyllä 2020 julkaistava John Lennonin elämäkerta Lennon – Rochtähden elämä, rakkaudet ja kuolema tulee olemaan tuorein rocklegendasta suomeksi julkaistu elämäkerta. Syksy 2020 on monella tapaa Lennonin juhlavuosi, sillä hänen syntymästään tulee täyteen 80 vuotta ja hänen kuolemastaan 40. On siis oiva aika tutustua uuteen näkökulmaan Lennonin elämästä. Tämä elämäkerta tarkastelee Lennonin koko elämää yrittäen selvittää, mikä kaikki lopulta johti rocktähden alamäkeen ja kuolemaan vain 40-vuotiaana. Tiedämme kaikki, miten Lennon kuoli, mutta mikä johti miehen rappioon ja siihen voimakkaaseen suhtautumiseen, joka lopulta yltyi murhanhimoksi asti?

Lennonin kirjoittanut Lesley-Ann Jones on kokenut ja arvostettu muusikkoelämäkerturi ja toimittaja. Hän tapasi John Lennonin tämän eläessä, joten hänen esittämänsä henkilökuva pohjautuu myös henkilökohtaiseen kokemukseen. Lisäksi hän hyödyntää teoksessa mm. haastatteluja henkilöiltä, joita ei ole aiemmin kuultu!

Lucia Berlinin elämäkerta

Kotiinpaluu Lucia Berlinin elämäkerta
Lucia Berlinin elämäkerta Kotiinpaluu – Muistoja, kuvia, kirjeitä esittelee kirjailijan ihasteltujen novellien taustalla.

Lucia Berlinin novellikokoelmat Siivoojan käsikirja, Tanssia ruusuilla ja Ilta paratiisissa saavuttivat postuumisti valtavan suosion niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa. Ennen kuolemaansa Berlin ehti aloittaa myös omaelämäkertaa. Berlinin poika Jeff jatkoi äitinsä työn päätökseen, ja syntyi omaelämäkertaa ja elämäkertaa yhdistävä Kotiinpaluu – Muistoja, kuvia, kirjeitä.

Berlin eli monivaiheisen ja värikkään elämän, joka pilkahtelee esiin hänen novelleissaan. Kotiinpaluussa lukija pääsee entistä lähemmäs aitoa Lucia Berliniä niin Berlinin omaelämäkerrallisen osuuden kautta kuin kirjeenvaihdon ja valokuvien avulla. Tämä elämäkerta tarjoaa lumoavan mahdollisuuden uppoutua toiseen aikaan, toiseen elämään.

Kimmo Harjulan elämäkerta

Kimmo Harjulan hurjan elämäntarinan esittelevä elämäkerta Paluu helvetistä.

Paluu helvetistäkirja kertoo Kimmo Harjulan elämäntarinan. Se on elämäkerta, jonka keskiössä ei ole julkisuuden henkilö vaan koskettava elämäntarina. Kimmo Harjula eli traagisen lapsuuden ja nuoruuden Ruotsissa. Hän koki kotonaan sanoinkuvaamatonta väkivaltaa ja ajautui rikollisille teille nuorena.

Paluu helvetistä kertoo kaikista Harjulan elämänvaiheista rehellisen avoimesti, niin myöskin siitä, miten hän löysi tiensä ulos rikollisuuden kierteestä.

John Douglasin muistelmat

Mindhunter 1 ja Mindhunter 2 ovat paitsi luotaus sarjamurhatutkimuksen periaatteisiin myös niiden kehittäjän John Douglasin elämäkerta. John Douglas valottaa sitä, miten löysi tiensä poliisikouluun ja monivaiheisin uran kautta lopulta FBI:n Käyttäytymistieteiden yksikön johtajaksi.

John Douglasin elämästä ei vaarallisia tilanteita puutu. Mindhunter 1 ja Mindhunter 2 ovat tunteita herättäviä tietokirjoja, jotka avaavat mielenkiintoisesti Douglasin mielenmaisemaa. Sitä miten hänen on täytynyt oppia ymmärtämään sekä uhria että rikoksen tekijää. Sukella sarjamurhaajan ja John Douglasin pään sisään!

Celeste Barberin elämäkerta

Celeste Barberin ratkiriemukas muistelmateos Tämä on haaste.

Celeste Barberin hulvaton muistelmateos Tämä on haaste välittää itsensä hyväksymisen sanomaa. Celeste Barber on australialainen somevaikuttaja ja näyttelijä, joka on tullut tunnetuimmaksi sometilistään, jossa hän luo toisintoja mallien kuvista. Poseeraamalla omana itsenään ilman photoshoppia ja “mallinvartaloa” sekä korvaamalla alkuperäisten kuvien rekvisiitan arkipäiväisillä esineillä kuvien koomisuus ja päättömyys paljastuu ilahduttavalla tavalla.

David Bowien elämäkerta

David Bowien vaikuttava elämäkerta Bowie.

Lennon-elämäkerran tapaan myös David Bowien elämäkerta Bowie esittelee ikonisen muusikon elämän aina kuolemaan saakka. Se on oivaltava elämäkerta Bowien uran eri kausista ja muusikon lukuisista hahmoista, joiden kautta hän antoi äänen niille, jotka tunsivat olevansa erilaisia. Kirjassa esitellään niin Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Thin White Duke kuin aito David Bowiekin.

Bowiella oli suuri vaikutus useisiin sukupolviin sekä musiikkiin, kulttuuriin ja koko yhteiskuntaan. Bowie sai alkunsa maailmaa kiertäneen David Bowie is -näyttelyn innoittamana. Sen on kirjoittanut filosofi Simon Critchley. Bowiessa Critchley on onnistunut liittämään taidokkaasti yhteen niin omia nuoruuden kokemuksiaan kuin filosofisia pohdintojaan autenttisuuden ja identiteetin käsittelyssä Bowien musiikissa.

Tagged , , , , ,