Auschwitzin vapauttamisesta 75 vuotta – keskitysleiriltä Siperiaan viedyn Cilkan tarina ilmestyy

Heather Morrisin maailmanmenestysromaani Cilkan tarina kertoo naisesta, joka joutuu Auschwitzin keskitysleiriltä suoraan Siperiaan vankileirille. Cilka on todellinen historian henkilö, joka esiintyi myös Morrisin edellisessä menestysteoksessa Auschwitzin tatuoijassa.

Cilkan tarinan päähenkilö on Auscwitzin keskitysleirille 16-vuotiaana joutunut Cilka Klein. Kaunis tyttö joutui pian komentaja Schwarzhuberin leikkikaluksi. Kun Auschwitz vihdoin vapautettiin, neuvostojoukot syyttivät Cilkaa yhteistoiminnasta. Hänet lähetettiin suoraan Siperiaan Vorkutan vankileirille, jossa sekä uudet että tutut kauhut vaivasivat häntä: nälkä, kylmä, kuolema, vartijoiden ja vankien johtajien lähentely. Romaanissa on kuitenkin myös rakkautta ja toivoa.

Heather Morrisin edellinen Auschwitzin tatuoija on myynyt maailmanlaajuisesti reilusti yli neljä miljoonaa ja Suomessakin peräti 55 000 kappaletta (äänikirja mukaan laskettuna), lähde Suomen kustannusyhdistys). Cilka esiintyy sivuhenkilönä myös siinä kirjassa. Molemmat teokset ovat kuitenkin romaaneja, vaikka pohjaavatkin tositapahtumiin.

Auschwitzin tatuoija Lale Sokolov on kuvaillut Cilka Kleiniä: “Cilka oli rohkein ihminen, jonka olen koskaan tavannut.”

Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta tulee 27. tammikuuta kuluneeksi 75 vuotta, ja presidentti Niinistökin osallistuu sen muistojuhlaan. Heather Morris itse joutuu odottamaan, yltävätkö tulipalot hänen kotialueelleen, sillä hän asuu Australiassa 50 kilometrin päässä Sydneystä.