Granholm, Paul & Kimmo Harjula

Paul Granholm on kasvanut lapsuutensa Porvoossa, mutta hän muutti Ruotsiin nuorena. Hän on asunut Tukholmassa jo yli kolme vuosikymmentä. Hän julkaisi omakustanteena useita kirjoja. Sitten hänen polullensa tuli Kimmo Harjula.

Ex-rikollinen Kimmo Harjula.
Kimmo Harjulan elämäntarina on kauhistuttava, koskettava ja toiveikas.

Kun Kimmo Harjula ja Granholm tutustuivat ja viimeksi mainittu kuuli Kimmo Harjulan tarinan, hän tiesi heti, että se ansaitsisi tulla kerrotuksi. ”Minua kiinnosti siinä se, mitä huumeet voivat tehdä ihmiselle.” Granholmin kirjoittama kirja Paluu helvetistä kertoo Harjulan tarinan varhaislapsuudesta aina nykypäivään saakka.

Kimmo Harjula ja poikkeuksellinen elämäntarina

Kimmo Harjula: hänen tarinansa on harvinaisen kurja. Hänen tyranni-isänsä hallitsi perhettä mielivallalla. Perhe asui Volvo-tehtaastaan tunnetun paikkakunnan Eskilstunan lähettyvillä eri asunnoissa ja muutti lopulta huonokuntoiseen taloon, jonka isä oli ostanut salakuljetuksesta saamillaan rahoilla. Isä hakkasi pientä Kimmoa milloin milläkin tekosyyllä. Välillä hänellä oli niin paljon vammoja, ettei hän päässyt aamulla sängystä ylös, häntä ei koskaan viety sairaalaan.

Todistettuaan talossa äitinsä hirvittävän väkivaltakohtauksen Kimmo muuttui. Vaikka hän oli vasta seitsemänvuotias, hän alkoi hengata missä hyvänsä piireissä missä saa päänsä sekaisin, ja jätti sisaruksensa oman onnensa nojaan. Kirjassa kerrotaan:

”Päätin, että minusta ei koskaan tule samanlaista kusipäätä kuin isästäni – en hakkaa naisia ja puolustuskyvyttömiä ihmisiä ja enkä istu vankilassa.

Minusta tuli tuhat kertaa pahempi.”

Kalteva polku ja paluu helvetistä

Pienet rikokset johtivat yhä isompiin. Harjula alkoi välittää huumeita. Hän oli jo lapsena pannut merkille, että kovalla käytöksellä sai kunnioitusta, ja nyt hän käytti arkailematta väkivaltaa keneen hyvänsä mieheen – naisiin hän ei koskenut. Alkoi vankilakierre. Lopulta Harjula oli piintynyt rikollinen, jonka ulospääsy rikoskierteestä näytti mahdottomalta. Hänellä oli lisäksi vankka halu tappaa isänsä, joka oli syypää koko perheen huonoon jamaan.

Toisin kuin moni rikollisuudesta eroon pyrkinyt, Harjula ei tullut uskoon. Hänen muutokseensa auttoi yksi ystävällinen perhe, joka uskoi siihen, että hänenkin sisällään on hyvyyttä ja tahto toimia oikein.

Muutos tapahtui pienessä saamelaisyhteisössä Ruotsin Pohjois-Lapissa. Kimmo Harjula on tänä päivänä aidosti muuttunut mies, joka on korjannut välejään sisaruksiinsa ja lapsiinsa. Hän asuu nykyään Äänekoskella.

Välitön äänikirjamenestys

Paluu helvetistä on Paul Granholmin ensimmäinen kustantajan kautta julkaistu teos. Se on julkaistu myös äänikirjana, ja se pääsi heti ilmestyessään Storytelin kuuntelulistan ykköseksi. Kimmo Harjula ja Paul Granholm ovat paraikaa Espanjassa, mutta he palaavat – koronatilanteen salliessa – lokakuussa Suomeen markkinoimaan kirjaansa.

Paluu helvetistä on jo nyt äänikirjamenestys.
Tagged , , , ,