Kalvø, Are

Norjalainen eturivin koomikko Are Kalvø on tehnyt stand-upia jo 25 vuotta ja kirjoittanut 11 tietokirjaa. Kirjoissaan hän on käsitellyt lukuisia aiheita, muun muassa uskontoa, politiikkaa, jalkapalloa, lomanviettoa ja ajankäyttöä. Teokset ovat saavuttaneet suuren lukijakunnan, paljon kehuja, useita palkintoja – ja myös pikkuisen paheksuntaa.

Kirjailija Are Kalvö
Kirjailija Are Kalvø. Kuva: Sturlason.

Kalvøltä ilmestyy syksyllä 2020 suomeksi Helvetillinen vaelluskirja, jossa Are Kalvø pistää koville norjalaiset (ja suomalaiset) vallanneen vaelluskuumeen. Kalvø on kuvannut kirjoittavansa usein aiheista, joista ei tiedä paljoa. Helvetillisen vaelluskirjan parissa hän on ensimmäistä kertaa pureutunut aiheeseen, jota ei kerta kaikkiaan ymmärrä.

”Yksi hauskimmista kirjoista pitkään aikaan.” – Yle, Peter Lüttge Helvetillisestä vaelluskirjasta.

Are Kalvø ja erilainen luontosuhde

Helvetillinen vaelluskirja sai alkunsa, kun Kalvø huomasi yhtäkkiä menettäneensä kaikki ystävänsä luonnolle. Kukaan ei enää lähtenyt viettämään viikonloppua terassille, koska kaikki katosivat vuorille ja vuonoille. Hän päätti selvittää, mistä tässä yhtäkkisessä vaellusinnossa oli kyse, ja lähteä vaimonsa kanssa retkeilemään. Syntyi hulvaton kirja ulkoilukulttuurista ja sen päättömyydestä.

”Heitä on kaikkialla. Järkeviä ihmisiä järkevissä vaatteissa. Terveitä ihmisiä, jotka ottavat kuvia vuorista. Ihmisiä, jotka sanovat ”hyvä kenkä on kaiken alfa ja omega” ilman huumorin häivääkään.”

Kirjailija Are Kalvø kasvoi Norjan vuoristossa
Are Kalvø kasvoi norjalaisessa vuoristokylässä isovanhempiensa kanssa.

Kalvø kasvoi isovanhempiensa kanssa vuonojen ja vuorten keskellä Pohjois-Norjassa. Isovanhemmat tunsivat luonnon hyvin ja elivät osana sitä. Heille luonto ei ollut nähtävyys. Myöskään Are Kalvø ei siis näe luontoa uskomattoman vaikuttavana elämyksenä. Hänen mielestään luonnossa on itse asiassa aika tylsää. Hän pitää enemmän kaupungin äänistä ympärillään, luonnon hiljaisuus on jopa hieman pelottavaa.

“Jotta todella ymmärtäisitte, miten vähän minä olen, olen ollut ja haluan olla ulkoilmaihminen tai näen itseni sellaisena, tässä pieni tarina:

Jokin aika sitten aiheutin itselleni polvivamman. Sen vuoksi jouduin kulkemaan pari viikkoa kainalosauvojen avulla. Joskus voi olla kivaakin nilkuttaa kadulla kainalosauvoilla. Saa osakseen aika paljon myötätuntoa. Ihmiset hymyilevät ja nyökkäilevät kannustavasti. Mutta vähän ajan päästä aloin nähdä jotain muuta kohtaamieni ihmisten katseissa ja hymyissä. Sallivuutta? Ymmärtämystä? Monet näkemistäni ihmisistä nyökkäsivät ja katsoivat minua silmin, jotka sanoivat: ”Tiedän kyllä.”

Silloin tajusin. Ihmiset näkevät neljäkymppisen miehen, jolla on kainalosauvat ja polvivamma. He ajattelevat, että hän on yliarvioinut kykynsä vuoristovaelluksella. Tyypillinen kiipeilyonnettomuus, niin he tuumivat. Voi ei! He luulevat, että olen yksi heistä.

Kirjailijan elämä ja esiintyjäura

Are Kalvø kasvoi isovanhempiensa kanssa pienessä kylässä Pohjois-Norjassa. Vartuttuaan hän muutti Osloon, eikä katsonut taakseen. Hän asuu edelleen Oslossa, nyttemmin vaimonsa kanssa. Kirjailija nauttii kaupungissa asumisesta, sen äänistä ja sykkeestä.

Kirjailija ja stand-up-koomikko Are Kalvö
Kirjailija ja stand-up-koomikko Are Kalvø. Kuva: John Andresen.

Kalvø työskentelee monipuolisesti kulttuurin ja viihteen alalla. Stand-up-lavojen lisäksi hänet voi nähdä niin musikaaleissa, revyissä ja oopperoissa kuin televisiossakin. Hän käänsi suositun The House of Mormons -musikaalin norjaksi. Hän on tehnyt isoja kiertueita ympäri Norjaa liittyen Helvetilliseen vaelluskirjaan.

Are Kalvø & palkinnot ja media

• Oslo bys kunstnerpris

Wessel prisen, palkinto lupaaville nuorille taiteilijoille

Stå opp -koomikkopalkinto

Komiprisen

Alankomaalainen Outdoor-guru haastattelee Kalvøtä Helvetillisestä vaelluskirjasta:
https://www.youtube.com/watch?v=qnihP_HkVnI

Tuotanto

Humoristinen kirja Helvetillinen vaelluskirja
Helvetillinen vaelluskirja