Nenä ja muut pietarilaisnovellit

Gogol_Nenä_kansi_300dpi
NIKOLAI GOGOL
Nenä ja muut pietarilaisnovellit

alkuteos Peterburgskije povesti
suomentanut Vappu Orlov
ISBN 978-952-7190-18-0
kl. 84.2
sidottu
252 s.
ilmestynyt 2016

 

Tilaa kirja Osta e-kirja täältä!elisa.kirja.fi

 

Gogolin viisi pietarilaiskertomusta ovat hänen tuotantonsa ydinosa Kuolleiden sielujen ja Reviisori-näytelmän ohella. Mukana ovat kolme kuuluisaa tarinaa kolmesta pienestä ihmisestä: Kovaljovista jolta katoaa nenä, Bašmatškinista jolta riistetään takki, ja Poprištšinista joka menettää järkensä. Lisäksi teoksessa on kaksi pidempää novellia, Nevski prospekt ja Muotokuva, jotka kertovat paitsi vaikuttavista ihmiskohtaloista myös laajemmin tuosta Puškinin sanoin upeasta ja köyhästä kaupungista, Pietarista.

Kirjassa on myös viime vuosina Suomessakin tunnetuksi tulleen kirjailija Mihail Šiškinin essee ”Elävistä nenistä ja kuolleista sieluista”, jossa hän kuvaa eläytyvästi Gogolin ankaraa kirjailijankohtaloa ja paljastaa, mitä tämän teokset kertovat Venäjän maasta ja kansasta.

Nikolai Gogol (1809–1852) oli venäläisen kirjallisuuden suuria satiirikkoja. Hän syntyi Ukrainassa, vaikutti Pietarissa ja kuoli Moskovassa.

ARVIOITA

”Kaikkiaan Nenä ja muut pietarilaisnovellit on mainio lukupaketti. Kattauksen täydentää Mihail Šiškinin essee Gogolin elämänvaiheista ja henkilöhistorian vaikutuksesta hänen tuotantoonsa. Klassikoiden ystävälle tämä on lähes pakkohankinta, ja mikseipä muillekin. Iso suositus!”
–Kirjavinkit
Lue koko arvio täältä!