Vainikkala


vainikkala_kansi_300dpi
JUSSI LEHMUSVESI

Vainikkala

ISBN 978-952-7190-44-9
kl. 84.2
sidottu, 342 s.
ilmestynyt 02/17


Tilaa kirja Tilaa e-kirja täältä!


Vuoden hauskin esikoisromaani!

Kuka haluaa murhata rokkitähden? Politiikan toimittaja Toivo Tuohipuu saa tehtäväkseen kirjoittaa henkilökuva Juhani Hurmasta, Uuno Kailaan runoja englanniksi esittävän Mysterio-yhtyeen solistista. Rocktähdestä, jota kansa rakastaa rakastaa. Moskovan junassa selviää, että kaikki eivät tunne tuohon kansaan kuuluvansa.

Matkan aikana toimittajan haastattelumankalle kertyy kosolti nousu- ja laskuhumalaista jorinaa, mutta onko siitä hyötyä, kun laukaus kajahtaa ja ikkunasta kurkistaa kaksi karvaista takapuolta?

lehmusvesi_jussi_c_nauska_img_9718
Kuva: Nauska

Vainikkalan lähestyessä sekä yksityisjunan että tapahtumien vauhti kiihtyy ja on selvää, että pelissä on paljon enemmän kuin Tuohipuun yt-neuvottelujen uhkaama työpaikka. Epäiltyjä riittää: syntymäpervo manageri Antero Niilanen, vajaalla pakalla pelaava junakuski Simeon Varjokallio sekä bändin kitaristi Spaddu ja basisti Raatikainen. Ainakaan kahdella viimeisellä ei ole täysin puhtaita jauhoja pussissaan vaan useampi kilo heroiinia mätettynä Alepan kassiin.

JUSSI LEHMUSVESI (s.1972) on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja. Hän on opiskellut mm. journalistiikkaa ja kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa. Vainikkala on Lehmusveden esikoisromaani. Se on mustan huumorin sävyttämä tarina elinikäisestä ystävyydestä, suuresta rakkaudesta, intohimoisesta runoudesta ja järjettömästä sekoilusta.

RADIOHAASTATTELUT

10.2.2017 Radio Rock
13.2.2017 Radio Helsinki


ARVIOT JA LEHTIJUTUT

16.2. Helsingin Sanomat

Jussi Lehmusveden esikoisromaani liikkuu korkean ja matalan tyylin välillä

”Bändin kitaristi Spaddu ja ­basisti Raatikainen ovat Hurman lapsuuden kavereita, rumpali Jonni Hurman veli, ja kosketinsoittaja Aurora on rakastunut dekadenttiin laulajaan. Manageri Niilanen kadehtii Hurman naissuosiota.

Jokaisella on taakkansa. Hurma roikkuu huume- ja syyllisyyskoukussa, Jonni on jäänyt lapsen asteelle ja heroiinia Suomeen salakuljettavat Spaddu ja Raatikainen Kummeli-komiikan tasolle.”


Jussi Lehmusveden haastattelut Iltalehdessä 8.2.

Kirjailija Jussi Lehmusvesi on someraivon asiantuntija – aiheutti Sannin videon poistamisen netistä

 

Kirjailija joutui kulttuurieliitin someraivon kohteeksi: ”Vihapuhe ei ole persujen tai luusereiden yksinoikeus”


”Mutta teoksen juju piileekin siinä miten tarina kerrotaan. Lehmusvesi nimittäin pudottelee toinen toistaan seuraavat vitsit samalla varmuudella kuin ilmeiset esikuvansa. Huulenheiton lomassa tarjoillaan myös muun muassa uusi selitys Lahden doping-kisoista, Googlen hakutuloksia, raamatunlauseita, danbrownmaista koodin purkua, hourailua sekä lista parhaista kitarasooloista. (…) Oli miten oli – jos lukutottumuksiasi on alkanut häiritä pahanlaatuinen niin sanottu hyvän maun tauti, kokeile tätä kirjaa lääkkeeksi.”

Petri Liukkonen, Kouvolan Sanomat, 9.2.
Lue koko arvio TÄÄLTÄ!


”Tämän esikoiskirjailijan huumori on hotakaismaisen tummaa ja monissa minua naurattavissa oivalluksissa on jotain samaa kuin monessa pitämässäni Hotakaisen romaanissa. Ja sitten kuitenkin, vaikka huumorissa ja koko kirjassa on vivahteita toisilta kirjailijoilta, on kirja ja huumori ennen kaikkea Jussi Lehmusvettä. (…) Kirja, jota voi huoletta suositella sinne ja tänne, niin hyvän kotimaisen romaanin ystäville että sitten niille ei-niin-paljon-lukeville ystäville joita rokkielämä kiehtoo.”
Koko arvio: Lukutoukan kulttuuriblogi, Krista Airola


Krista myös haastatteli Jussia, lue haastattelu täältä!

 

Jussi Lehmusveden haastattelu Vantaan Sanomissa 22.2.

”Mustan huumorin sävyttämässä romaanissa on kaikuja kirjailijan kouluajan rockunelmista… Vantaalaislähtöisen Jussi Lehmusveden kirjassa juna kulkee, elämä ei.” 

 


Jussi Lehmusvesi Huomenta Suomi -ohjelmassa 24.1.2017.