A Yi on kiinalainen kirjailija, joka työskenteli ennen kirjailijan uraansa poliisina, sihteerinä ja kustannustoimittajana. Hänen tuotantoa on julkaistu myös Grantassa ja Guardianissa. Kiinan kenties tunnetuimman nykyrunoilija Bei Daon mukaan A Yi on tämän hetken lahjakkaimpia kiinalaisia kirjailijoita.

A Yin psykologinen trilleri Täydellinen rikos ilmestyy suomeksi keväällä 2020.

Kuva: Markko Taina

Markku Aalto (s. 1970) on helsinkiläinen kirjailija ja kustannuspäällikkö. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 2001 pääaineenaan teoreettinen filosofia. Aalto on palkittu Suomen Kirjasäätiön Alvar Renqvist -palkinnolla ansioistaan kustannustoimittajana.

Keväällä 2020 ilmestyvä Muistoa kunnioittaen on Aallon ensimmäisen romaani.

Stephanie Girard PhotographyVictoria Aveyard (s. 1990) opiskeli elokuvakäsikirjoittamista Los Angelesissa. Valmistuttuaan hän esitteli ideoitaan elokuvastudiolle ja tunnusti samalla, että kaikkein eniten hän halusi kirjoittaa nuorten fantasiakirjoja. Studio kehotti tekemään juuri niin, ja vuoden kuluttua Punainen kuningatar oli valmis.

Toimintaa ja pippurisia naissankareita arvostava Aveyard käyttää kirjailijan ja käsikirjoittajan ammattiaan tekosyynä lukea valtavat määrät kirjoja ja katsoa elokuvia. Aveyard luvannut aina tehdä parhaansa, ettei lukijalla koskaan olisi tylsää hänen kirjojensa parissa.

Aveyard keskustelee aktiivisesti lukijoidensa kanssa kotisivullaan www.victoriaaveyard.com.

 

Hopea-sarja:

Punainen kuningatar

Lasinen miekka

Kuninkaan kahleet

Sodan myrskyt

Kruunun kirous

Mikä voima veressäsi piilee? Tee testi!

 

Axat_Federico_JPG

FEDERICO AXAT (s. 1975) on argentiinalainen jännityksen mestari, jonka tarinat eivät koskaan ole sitä, miltä ne aluksi vaikuttavat. Viimeinen mahdollisuus on Axatin kolmas romaani ja kansainvälinen menestys – kirjan käännösoikeudet on myyty yli kolmeenkymmeneen maahan.

Viimeisen mahdollisuuden tunnelmaa ja tarinaa on verrattu elokuviin kuten Memento ja Shutter Island, ja merkittävä yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö on ostanut kirjan elokuvaoikeudet.

VIIMEINEN MAHDOLLISUUS

Axatin englanninkieliset sivut: http://www.federicoaxat.com/

 

Celeste Barber on saavuttanut Instagram-vaikuttamisen kautta maineen kansainvälisenä komediasensaationa. Hän julkaisee tilillään kuvia, joissa parodioi mallien ja julkisuuden henkilöiden kuvia tarkoituksenaan kritisoida länsimaisen yhteiskunnan tapaa esittää naisvartaloita. TIlillään hän rohkaisee kaikkia olemaan oma itsensä yhteiskunnan odotuksista välittämättä.

Samaa tekee hänen kirjansa Tämä on haaste, joka ilmestyy suomeksi keväällä 2020. Se on räväkkä, hillittömän hauska ja viisas kirja Barberin omasta elämästä ja siitä, kuinka jokainen voi olla oman elämänsä tähti.

Leigh Bardugo on yhdysvaltalainen nuortenkirjailija, jonka teoksia on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Jerusalemissa syntynyt kirjailija asuu Los Angelesissa Kaliforniassa. Grishaversumi-trilogiaan perustuva Netflix-sarjaa aletaan esittää tänä vuonna.

Grishaversumi-trilogia:

Varjo ja riipus

Sacha Batthyany (1973) on sveitsiläinen toimittaja. Hän on opiskellut sosiologiaa Madridissa ja Zürichissä. Vuodesta 2015 hän on asunut suomalaisen vaimonsa kanssa Washingtonissa, jossa hän toimii Süddeutsche Zeitungin kirjeenvaihtajana.

Kun Batthyany sai kuulla isotätinsä osallistuneen järkyttävään hirmutekoon toisen maailmansodan lopussa, hän alkoi tutkia sukunsa historiaa. Selvitystyöstä syntyi kirja Hitlerin pitkä varjo.

 

Andrea Beaty on chicagolainen kirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia menestyneitä lastenkirjoja. Lisää tietoa Beatystä löytyy hänen kotisivuiltaan andreabeaty.com.

David Roberts on kokenut ja menestynyt lastenkirjakuvittaja. Hän asuu Lontoossa.

Beatyn ja Robertsin luoma Roosa Ruuti, insinööri on hauska ja kannustava lastenkirja rakentelusta innostuneesta lapsijoukosta. Porukan tarina jatkuu kirjassa Antti Lehti, arkkitehti.

 

 

 

Carina Bergfeldt_pieniCarina Bergfeldt (s. 1980) on palkittu ruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Hän on Ruotsin laajalevikkisimmän lehden, Aftonbladetin, tähtitoimittaja ja Seitsemän päivää jäljellä -kirjan pohjana oleva juttusarja ”Viikko kuoleman kanssa” oli lehden kaikkien aikojen luetuin. Viikko julkaisun jälkeen sen oli lukenut 2,2 miljoonaa ruotsalaista, neljännes koko maan väestöstä.

Vuotta myöhemmin Carina palasi Teksasiin ja kirjoitti kirjan siitä, miten monen ihmisen elämään yksi teloitus vaikuttaa.

Toimittajan työ on kuljettanut Bergfeldtiä ympäri maailmaa. Hän on kirjoittanut Intian joukkoraiskauksista, Meksikon huumekartelleista ja Tšadin nälänhädästä. Hän raportoi Utöyan joukkosurman Aftonbladetiin ja sai jutusta vuoden journalistipalkinnon vuonna 2012. Vuonna 2016 hän vastasi Yhdysvaltain presidentinvaalien seuraamisesta lehdessä.

Lehtikirjoitusten ja tietokirjojen lisäksi Bergfeldt on kirjoittanut kaksi suosittua ja monelle kielelle käännettyä dekkaria.

kuva: Buddy Berlin

Lucia Berlin (1936–2004) oli yhdysvaltalainen kirjailija, kirjallisuuden opettaja, äiti, alkoholisti, yksinhuoltaja ja sisukas nainen. 1990-luvulla Berlin sai vierailevan kirjailijan pestin Coloradon Boulderin yliopistossa ja pian opiskelijoiden rakastama kirjailja ylennettiin apulaisprofessoriksi. Berlin kuoli Kaliforniassa, Marina del Reyssä 2004.

 

 

Siivoojan käsikirja II: Tanssia ruusuilla ja muita kertomuksia.
Ilta paratiisissa ja muita kertomuksia

 

Beukes_Lauren_Credit Matthew Brown-1

Lauren Beukes on eteläafrikkalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja vastentahtoisesti välillä myös toimittaja. Taustatutkimuksen nimissä Beukes on muun muassa hypännyt lentokoneesta mereen haiden sekaan, opetellut tankotanssia sekä hengaillut teinivampyyrien, lainsuojattomien, aids-aktivistien ja kodittomien seksityöläisten kanssa. Zoo City on palkittu Arthur C. Clarke -palkinnolla vuoden parhaana scifiteoksena. Kirja voitti myös 2017 Tähtivaeltaja-palkinnon, joka myönnetään vuoden parhaalle suomeksi ilmestyneelle tieteiskirjalle.

Zoo City. Eläinten valtakunta

 

Stories allow us to be more than we are | Lauren Beukes | TEDxJohannesburg

Elizabeth Blackburn on arvostettu tutkija, jonka Time-lehti on valinnut maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle. Blackburnille myönnettiin vuonna 2009 kahden kollegan kanssa lääketieteen Nobel-palkinto telomeerien ja telomeraasin toiminnan ja niiden vaikutuksen vanhenemiseen selvittämisestä.

 

 

Elissa Epel on johtavia terveyspsykologian tutkijoita Yhdysvalloissa. Hän johtaa Kalifornian yliopiston stressin, ikääntymisen ja ylipainoisuuden tutkimuskeskusta San Franciscossa.

 

Blackburn ja Epel ovat kirjoittaneet yhdessä kirjan Pitkän ja hyvän elämän biologia, joka käsittelee telomeerien vaikutusta terveyteen.

Scott Carney on amerikkalainen toimittaja ja antropologi, joka opettaa journalismia ja on kirjoittanut useita kirjoja. Hän on erikoistunut huijarigurujen paljastamiseen.

Keväällä 2020 ilmestyvä Kaikki mikä ei tapa syntyi Carneyn kokemuksista Whim Hoff -kurssilla ja sen jälkeen. Matkan tarkoituksena oli alunperin paljastaa jälleen yksi huijaus. Toisin kävi, kun Carney huomasi Whim Hoffin oppien tekevän, mitä lupasivat: niiden avulla voi selvitä äärimmäisessä kylmyydessä ja muissa hurjissa olosuhteissa.

Nick Caruso on herpetologi jatyöskentelee tällä hetkellä Alabaman yliopiston biotieteiden laitoksella, missä hän tutkii ilmaston roolia Appalakkien salamanterien populaatiobiologiassa.

Dani Rabaiotti on eläintieteilijä ja tutkii parhaillaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia savannikoiriin Lontoon eläintieteellisessä seurassa (Zoological Society of London) ja University College London -yliopistossa.

Ethan Kocakon taiteilija ja kuvittaja, joka tunnetaan parhaitennetissä julkaistavastasarjakuvaromaanisarjastaanBlack Mudpuppysekä useista tieteeseen liittyvistä moniosaisistataideprojekteista.

Caruso, Rabaiotti ja Kocakon ovat luoneet yhdessä eläinten suolistokaasuja käsittelevän kirjan Piereskeleekö se?

kuva: Wesley Verhoeve

 

Jack Cheng on syntynyt Shanghaissa, kasvanut Michiganissa, asunut vuosi kymmenen Brooklynissa ja asettunut lopulta Detroitiin. Hän on kirjoittanut useita nuortenkirjoja, joista on suomeksi ilmestynyt Kosmoksessa tavataan.

KASPAR COLLING NIELSEN (s. 1974) on palkittu tanskalainen kirjailija. Hurmioutuneen vastaanoton saanut Tanskan sisällissota nosti miehen eurooppalaisen nykykirjallisuuden kärkinimeksi ja tarinankertojien parhaimmistoon. Kirjoittamisen ohella Colling Nielsen työskentelee lehtorina Copenhagen Business Schoolissa sekä käsikirjoittaa elokuvia ja televisio-ohjelmia.

Tanskan sisällissota 2018–24

Simon Critchley on tunnustettu ja arvostettu filosofi. Hän vietti nuoruutensa eteläisen Englannin esikaupungissa. Kirjoittamaansa David Bowien elämäkertaan Bowie Critchley on onnistunut liittämään taidokkaasti niin omia nuoruuden kokemuksiaan kuin filosofisia pohdintojaan autenttisuuden ja identiteetin käsittelyssä Bowien musiikissa.

John Douglas on entinen FBI:n rikostutkija. Hän jahtasi kaikkien aikojen sadistisimpia ja raaimpia rikollisia ja loi tapausten avulla sarjamurhaajien luokittelun, jota käytetään tänäkin päivänä. Saamme kiittää Douglasin työtä monien sanoinkuvaamattomien rikosten ratkaisemisesta – työtä joka miltei vei häneltä hengen.

Malk Olshaker on kirjoittanut John Douglasin kanssa yhdessä kirjan Mindhunter.

Keväällä 2020 suomeksi ilmestyvä Mindhunter esittää sekä sarjamurhien tutkimisen historian että sen John Douglasin muistelmat.

 

 

Melba Escobar (s. 1976) on kolumbialainen kirjailija ja toimittaja. Kauneussalonki palkittiin Kolumbiassa vuoden parhaana romaanina 2016. Escobar asuu Bogotássa, jossa hän viettää aikansa uppoutuen journalismiin ja kirjallisuuteen.

IMG_0028s

Ulla Fallström on keravalainen opettaja ja käsityöläinen, aikuisten värityskirjojen piirtäjä. Häneltä on ilmestynyt neljä värityskirjaa aikuisille, Mielen kätketyt aarteet, Tulkoon joulu,  Polkuja rakkauteen ja ystävyyteen sekä Vanhojen ajoneuvojen värityskirja.

 

Polkuja rakkauteen ja ystävyyteen
Vanhojen ajoneuvojen värityskirja

Ullan kotisivut: http://tussittaja.webnode.fi/

 

NV_Gogol

 


Nikolai Gogol
(1809–1852) oli venäläisen kirjallisuuden suuria satiirikkoja. Hän syntyi Ukrainassa, vaikutti Pietarissa ja kuoli Moskovassa. Gogolinkin aikana Venäjällä oli käynnissä kamppailu, jossa länsimieliset uudistajat ja kansallismieliset konservatiivit kamppailivat keskenään.

Nenä ja muut pietarilaisnovellit

Haemin Sunim on maailman merkittävimpiä zenbuddhalaisia opettajia ja kirjoittajia. Etelä-Koreassa syntynyt Sunim lähti Yhdysvaltoihin opiskelemaan elokuvantekoa, mutta tajusi pian henkisyyden olevan enemmän omaa alaansa. Opiskeltuaan uskontotiedettä Berkeleyn, Harvardin ja Princetonin yliopistoissa hän kävi muodollisen munkkikoulutuksen Koreassa.

Hänellä on yli miljoona seuraajaa Twitterissä (@haeminsunim) ja Facebookissa. Kun Sunim ei matkusta opettamassa, hän asuu Soulissa, minne on perustanut voittoa tavoittelemattoman Särkyneiden sydänten koulun, joka tarjoaa ilmaista ryhmäterapiaa ja yhteisöllisyyttä vaikeuksissa oleville ihmisille. Haemin Sunimilta ovat ilmestyneet suomeksi teokset Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa ja Rakkaus on sitä että hyväksyy.

Kuva: Kan Layley

 

Matt Haig on tämän hetken suosituimpia brittiläisiä kirjailijoita. Hän on kirjoittanut sekä tietokirjoja että romaaneja aikuisille ja lapsille. Haig on saanut kirjoistaan lukuisia palkintoja ja niitä on käännetty yli 30 kielelle.

Kuinka aika pysäytetään

Huomioita neuroottiselta planeetalta

Lastenkirjat:

Poika nimeltä Joulu

Tyttö joka pelasti joulun

Joulupukki ja minä

Totuuskeiju

 

 

 

Neil Patrick Harris on arvostettu näyttelijä, tuottaja, ohjaaja, juontaja ja kirjailija. Harris toimi Academy of Magical Artsin rehtorina vuodesta 2011 vuoteen 2014. Taikajengi on hänen ensimmäinen lastenkirjasarjansa. Sarjasta ovat ilmestyneet suomeksi Taikajengi sekä Taikajengi ja suuri ennustajaKirjoissa seikkailee taikurilasten joukkio, ja tarinan lomassa opetetaan tekemään taikatemppuja.

Kuva: Noora Karlsson

 

KATARIINA HEIKKILÄ (s. 1989) on merkittävä uusi ääni suomalaiseen kirjallisuuteen, hän osaa käyttää spekulatiivisen fiktion keinoja niiden parhaassa muodossa: kuvaamaan suuria ja monimutkaisia kysymyksiä ja tuomaan niihin uutta valoa. Punainen nyrkki on Heikkilän esikoisromaani.

Vuokko Hurme on helsinkiläinen äiti, kirjailija, toimittaja, bloggari, lastenkulttuuriaktiivi ja taidekasvattaja.

Sanna Pelliccioni on lastenkirjailija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

 

Hurmeen ja Pelliccionin Peukalon käsikirja opettaa kuvan ja kertomuksen keinoin lapsia ymmärtämään vanhentumista.

 

Sinimaaria Kangas harrastaa ratsastusta ja kasvattaa yhdessä miehensä kanssa tytärtään Luciaa. Sinimaaria ja Lucia asuvat Kirkkonummella. Sinimaarian ja Lucian yhdessä kirjoittama kirja Keppareiden kyydissä. Keppihevosharrastuksen ABC ilmestyi syksyllä 2016.

Syksyllä 2017 Sinimaaria Kankaalta ilmestyi Eettisen lihansyönnin käsikirja.

Keppareiden kyydissä

Eettisen lihansyönnin käsikirja

Kangas_Sinimaaria_Stenger_LuciaLucia Stenger (Lusse) on innokas hevos- ja keppihevosharrastaja. Hänellä on oma keppihevostalli lussentalli.weebly.com.

Sinimaaria Kangas harrastaa ratsastusta ja kasvattaa yhdessä miehensä kanssa tytärtään Luciaa. Sinimaaria ja Lucia asuvat Kirkkonummella. Sinimaarian ja Lucian yhdessä kirjoittama kirja Keppareiden kyydissä. Keppihevosharrastuksen ABC ilmestyi syksyllä 2016.

Lokakuussa 2017 Sinimaaria Kankaalta ilmestyy uutuus Eettisen lihansyönnin käsikirja.

Keppareiden kyydissä

Eettisen lihansyönnin käsikirja

Asmo Koste on kirjailija, suomentaja sekä kustantaja 1995 perustamassaan Kustannusosakeyhtiö Nastamuumiossa. Kosteen kirja Oletko kuullut viimeisen? Yllättäviä tietoja historian viimeisistä asioista hengästyttävän joukon kiehtovia sattumuksia maailman ja Suomen viimeisimmiltä vuosilta.

 

kuva: Nauska


JUSSI LEHMUSVESI
 (s. 1972) on kirjailija ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja. Operaatio Zuckerberg on hänen toinen romaaninsa. Häneltä on aiemmin julkaistu romaani Vainikkala (Aula & Co, 2017).

 

 

 

Pauliina Littorin on taidehistorioitsija ja taidesijoittamisen asiantuntija.

Antti Marttinen on Suomen päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja ja Taloustaito-lehden entinen päätoimittaja.

Littorinin ja Marttisen romaani Kolme punaista rubiinia aloittaa taiderikollisuuden maailmaan sijoittuvan dekkarisarjan.

LIU CIXIN (s. 1963) on kiinalainen kirjailija, joka on voittanut useita palkintoja, muun muassa yhdeksän kertaa Kiinan tärkeimmän Galaxy Award -scifipalkinnon.

Muistoja planeetta Maasta -trilogian avausosalle Kolmen kappaleen probleema myönnettiin Hugo-palkinto vuonna 2015. Sarja saa jatkoa toisessa osassaan Synkkä metsäLiun teoksia on Kiinassa myyty yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Trilogiasta on tullut kansainvälinen ilmiö ja suunnitteilla on myös kirjoihin perustuva tv-sarja.

Mai-Jia_netistä

MAI JIA (s. 1964) on Kiinan palkituimpia ja luetuimpia nykykirjailijoita, jonka teoksia on Kiinassa myyty miljoonia kappaleita. Vuosia Kiinan tiedustelupalvelussa työskennellyt Mai on kirjoittanut neljä romaania, joista on myös tehty tv- ja elokuvasovituksia.

Mailta ovat ilmestyneet suomeksi Koodinmurtaja ja sen itsenäinen jatko-osa Pimeä voima.

 

© Massimo Sestini

Italialainen Stefano Mancuso (s. 1971) on tunnustettu ja arvostettu kasvitieteilijä ja pioneeri kasvineurobiologiassa, joka tutkii erilaisten biologisten systeemien viestintää ja sisäistä kommunikaatiota niin geenien, molekyylien kuin ekologisten yhteisöjen tasolla. Mancuso toimii kasvitieteen professorina Firenzen yliopistossa ja johtaa kansainvälistä kasvineurobiologian laboratoriota (LINV). Mancuson suomennetut teokset Loistavat kasvit ja Kasvien vallankumous käsittelevät kasvien älykkyyttä.

Jussi Marttinen (s. 1991) on konetekniikan diplomi-insinööri. Hän työskentelee Meyerin telakalla Turussa automaatioinsinöörinä.

Palvelukseen halutaan robotti

G. L. Marvel on espanjalainen tekijäryhmä. Heidän kirjansa Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa, on kokoelma tarinoita uskomattomista, taitavista ja sankarillisista eläimistä.

Leena Parkkinen on palkittu suomalainen kirjailija, joka on kirjoittanut useita aikuisten ja lasten kirjoja. Hän on kirjoittanut G. L. Marvelin teokseen osuuden suomalaisista sankarieläimistä.

Kirjailija ja käsikirjoittaja Heather Morris on kotoisin Uudesta-Seelannista ja asuu nykyään Australiassa. Vuonna 2003 hänelle esiteltiin iäkäs herrasmies, jolla ”saattoi olla kertomisen arvoinen tarina”. Päivä jona hän tapasi Lale Sokolovin muutti heidän kummankin elämän. Heidän ystävyytensä kasvaessa Lale lähti itsetutkistelun matkalle ja uskoi Heatherille elämänsä syvimmät yksityiskohdat holokaustin ajalta. Heather kirjoitti Lalen tarinan ensin elokuvakäsikirjoitukseksi ja muokkasi siitä esikoisromaaninsa Auschwitzin tatuoija.

Ottessa Moshfegh (s. 1981) on yhdysvaltalainen kirjailija, jonka esikoisteos Eileen sai Hemingway-palkinnon ja oli Booker-ehdokkaana.

Keväällä 2020 suomeksi ilmestyvä Vuosi horroksessa on ollut maailmalla valtava menestys kriitikoiden ja lukijoiden keskuudessa.

Kuvittaja Chris Mould aloitti taideopinnot kuusitoistavuotiaana. Hän rakastaa työtään ja haluaa tehdä kirjoja, joita olisi lapsena itse toivonut omaan hyllyynsä. Hän asuu perheensä kanssa Yorkshiressä.

Lasse Nousiainen on käsikirjoittaja ja kirjailija. Hän on kirjoittanut monipuolisesti komediaa televisioon ja radioon. Nousiainen on asunut Etelä-Suomen ja Itä-Suomen lisäksi myös Etelä-Amerikassa ja itänaapurissa.

Lasse Nousiaisen romaanissa Itärajatapaus itäsuomalainen naapuriviha ja sukukateus iskevät yhteen helsinkiläisen ulkokultaisuuden kanssa hulvattomalla tavalla.

Österdahl_Martin_Pierre Björk_pieni
MARTIN ÖSTERDAHL on Ruotsin television ohjelmajohtaja ja tv-tuottaja ja opiskellut Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimusta ja taloustieteitä. Hän asui Venäjällä 1990-luvulla ja seurasi vierestä, kun Neuvostoliiton jälkeiset muutokset muovasivat maata. Vuosi 1996 oli hänen mielestään suorastaan kriittinen maan kehityksen suhteen. Österdahl asuu Tukholman lähellä perheensä kanssa. Armoton todellisuus on hänen esikoisromaaninsa ja ensimmäinen osa sarjasta, jossa karismaattinen Max Anger taistelee itäisiä voimia vastaan. Seuraavat osat sarjasta ovat Kymmenen on kuoltava ja Rautaenkelit.

Ryssland och jag – av Martin Österdahl

Christoph Ribbat (s.1968) on tutkija ja Amerikan kulttuurin ja historian professori Paderbornin yliopistossa Saksassa. Hänen kirjansa Ravintolassa luotaa syvälle ravintolakulttuurin syntyhistoriaan.


Ane Riel (s. 1971) on tanskalainen kirjailija, joka on kirjoittanut kymmeniä lasten kauno- ja tietokirjoja. Pihka on hänen toinen jännitysromaaninsa aikuisille ja se palkittiin vuoden parhaana pohjoismaisena trillerinä Lasiavain-palkinnolla 2016. Rielin ensimmäinen dekkari Liselejen teurastaja palkittiin vuoden 2013 parhaana tanskalaisena esikoisdekkarina.

 

riikonen-matias_kuva_nauska_img_4983_pieni

MATIAS RIIKONEN (s. 1989) on helsinkiläinen kirjailija. Hän on aikaisemmin julkaissut romaanin Nelisiipinen lokki, joka oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Sainio_karita_07

Karita Sainio on toimittaja, viestinnän ammattilainen sekä vastuullisiin lifestyle- tuotteisiin ja -palveluihin keskittyneen PR-toimisto Sugar Helsingin perustaja. Karitan esikoisromaani Me emme elä samassa maailmassa kuin te ilmestyy huhtikuussa.

Me emme elä samassa maailmassa kuin te

Kuva: Jeosm

Karina Sainz Borgo syntyi Venezuelassa vuonna 1982. Hän muutti kymmenen vuotta sitten Espanjaan El Nacional -lehden kirjeenvaihtajaksi. Hän asuu Madridissa ja on kirjoittanut myös kaksi tietokirjaa. Caracasissa on vielä yö on hänen ensimmäinen romaaninsa.

Wilhelm_Schmid_Buchmesse_Leipzig_2013

Wilhelm Schmid on Berliinissä asuva filosofi. Hän on opettanut filosofiaa Erfurtin yliopistossa Saksassa ja toiminut dosenttina muissakin yliopistoissa. Nykyisin hän keskittyy kirjoittamaan tärkeistä asioista suurelle yleisölle filosofisesti. Tyyneyttä on Saksassa myyty jo lähes puoli miljoonaa kappaletta. Schmidiltä on aikaisemmin suomennettu teos Onni (Ajatus 2009).

Tyyneys

Rob Sears on lontoolainen kirjailija joka on kirjoittanut komedioita. Hänen teoksensa Vladimir Putin: Menestyvän johtajan opetukset ja Donald Trumpin kauneimmat runot onnistuvat vangitsemaan poliittisen satiirin keinoin kahden vaikutusvaltaisen johtajan olemukset.

Robert Seethaler on itävaltalainen kirjailija, joka asuu Berliinissä. Hän on saksankielialueen kirjallinen kestotähti.

Seethalerin romaani Kokonainen elämä ilmestyy suomeksi keväällä 2020. Se oli ilmestyessään Saksan myydyin kirja ja Man Booker -ehdokas. Se on käännetty lähes 40 kielelle ja sitä on verrattu John Williamsin Stoneriin.

Siikala_Ritva_kuva

Ritva Siikala on teatteriohjaaja ja kirjailija. Hän on työssään saattanut yhteen kantasuomalaisia ja uussuomalaisia taiteilijoita ja luonut teatterista luontevan areenan synnyttää vuoropuhelua, tuottaa elämyksiä eritaustaisten ihmisten välille ja jopa luoda uutta identiteettiä.

Siikalan työ on säteillyt monen ihmisen elämään ja tuottanut useita kulttuurien rajat ylittäviä tapahtumia. Hän perusti 80-luvulla Teatteri Raivoisat Ruusut, jossa kymmenet eturivin naisnäyttelijät esittivät kaikki roolit klassisissa tragedioissa, ja 90-luvulla Taidekeskus Kassandran, joka kokosi ja teki näkyviksi taiteilijoita eri kulttuuritaustoista.

Konstantin Stanislavski (1863-1938) oli venäläinen ohjaaja, näyttelijä, pedagogi ja teatteriteoreetikko. Hän perusti Moskovan taiteellisen teatterin 1897 yhdessä Vladimir Nemirovitš-Dantšenkon kanssa. Teatteri muistetaan mm. Anton Tšehovin suurten näytelmien kantaesityksistä. Stanislavski oli luonteeltaan tarkkailija, kyselijä ja kokeilija. Hän uudisti työtapojaan jatkuvasti ja kehitti uusia metodeja vielä viimeisinä elinvuosinaankin.

Teoksessa Näyttelijän roolityöskentely. Näyttelijän työ 3 hän soveltaa ”järjestelmäänsä” käytännön roolityöskentelyyn ja esittelee Ooppera-draamastudiossaan vuosina 1935–38 kehittämäänsä ”fyysisten tekojen metodia”.

Jan Stocklassa (s. 1965) on ruotsalainen toimittaja, kirjailija, dokumenttiohjaaja, diplomaatti ja liikemies. Hän on perustanut Prahan Metro-lehden ja kirjoittanut kirjan Gripen av Prag ruotsalaisen Saabin ja British Aerospacen lahjusskandaalista Tšekin tasavallan hävittäjäkauppojen yhteydessä.

Vuonna 2014 Stocklassa pääsi tutustumaan Stieg Larssonin henkilökohtaiseen arkistoon, joka oli maannut koskemattomana kymmenen vuotta. Parissakymmenessä pahvilaatikossa oli Larssonin kartoitus 1980-luvun äärioikeistosta, mutta myös toistaiseksi tuntematon projekti: kattavat tutkimukset Olof Palmen murhasta. Stocklassa jatkoi Larssonin tutkimuksia, ja kirjassa on paljon Larssonin muistiinpanoja ja kirjeenvaihtoa sekä Stocklassan haastatteluja ja salaa tallentamaa materiaalia. Lopulta Stocklassa yhdistää Larssonin havainnot ja omansa teoriaksi, joka selvittää mitä Tukholman keskustassa tapahtui helmikuun viimeisenä iltana vuonna 1986

Taskinen_Sirpa_kuva_Timo-Turunen

Sirpa Taskinen on tehnyt pitkän uran sosiaalihallinnossa. Hän on työskennellyt myös YK:ssa Perheen Vuoden -sihteeristössä sekä toiminut Suomen edustajana erilaisissa kansainvälisissä toimikunnissa ja projekteissa. Taskinen on kirjoittanut monia suosittuja oppaita ja esitteitä, muun muassa äitiyspakkausten mukana jaetun Meille tulee vauva -kirjasen.

Hyvillä mielin eläkkeelle

Lone Theils_c_Hazel Thompson

Lone Theils on toimittaja ja kirjailija, joka työskenteli 15 vuotta Lontoossa tanskalaisen Politiken-lehden ulkomaankirjeenvaihtajana. Toimittaja Nora Sandista kertovan dekkarisarjan aloittava Kohtalokas merimatka on hänen ensimmäinen romaaninsa. Kirjan tarina sai alkunsa tositapahtumasta, erään amerikkalaisen sarjamurhaajan tarinasta. Miehellä oli tapana ottaa valokuvia tulevista uhreistaan. Kun hänet oli vangittu ja tuomittu kuolemaan, poliisi löysi hänen vuokraamastaan varastosta yli 200 valokuvaa tuntemattomista ihmisistä. Yksi kuvista oli selvästi otettu Tanskassa.

Kohtalokas merimatka. Nora Sand 1

Runoilijan vaimo, Nora Sand 2

Noitapoika, Nora Sand 3

Tiitinen_Esko-Pekka_2011_2.kuva

 

Esko-Pekka Tiitinen (s. 1956) on kirjoittanut kolmekymmentäkolme kirjaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Hän on saanut kahdesti Valtion kirjallisuuspalkinnon, Finlandia Juniorin ja Savonia-palkinnon. Hänen teoksiaan on käännetty kymmenelle kielelle.

Neljän tuulen paita

Kimmo Tuominen (s. 1968) on informaatiotutkimuksen dosentti ja kirjoittanut aiemmin tiede- ja tietokirjallisuutta. Hän on Helsingin yliopiston kirjaston ylikirjastonhoitaja.

Dystooppiseen tulevaisuuden Suomeen sijoittuva Pimeän verkon oraakkeli on Tuomisen esikoisromaani.

Merja Turunen

Merja Turunen (s. 1963) on rantasalmelainen toimittaja ja keruutuoteneuvoja, joka on harrastanut luontoa koko ikänsä.

Kati Soininen (s. 1978) on varkautelainen toimittaja ja luonto-ohjaaja, joka kirjoittaa Retkipaikka-blogiin.

Turusen ja Soinisen kirja Retkeily ja keräily. Jokamiehenoikeuksien käyttöopas on kattava opas luonnossa liikkumiseen.

Kuva: Dan Deitch

 

 

Neil deGrasse Tyson (s. 1958) on New Yorkin Luonnohistoriallisen museon planetaarion johtaja sekä tunnettu astrofyysikko ja tieteen yleistajuistaja. Hän on kirjoittanut lukuisia astrofysiikkaa ja tähtitiedettä käsitteleviä kirjoja suurelle yleisölle ja mm. juonsi Carl Saganin Cosmos-sarjan uuden tuotantokauden National Geographic Channelilla.

TÄHTITIEDETTÄ KIIREISILLE

TÄHTITIEDETTÄ KIIREISILLE NUORILLE

Kuva: Marjaana Malkamäki

 

Jyrki Vainonen on moneen kertaan palkittu ja yli kymmenelle kielelle käännetty kirjailija ja suomentaja. Hänen esikoiskokoelmansa Tutkimusmatkailija ja muita novelleja (1999) palkittiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla, suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi viimeistään romaanillaan Mykkä jumala (2003). Vainonen on julkaissut romaaneja, novelleja, esseitä, satiirin ja kuunnelmia. Yön ja päivän tarinoita on hänen neljäs novellikokoelmansa.

Valmu-rantanenLeena Valmu on lasten- ja nuortenkirjailija sekä biolääketieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen esikoisromaaninsa Veera tiellä oli ehdolla Topelius-palkinnon saajaksi.

Lasse Rantanen on tunnustettu ja palkittu graafikko sekä kuvittaja. Vuonna 2005 hänet palkittiin vuoden graafikkona ja 2012 Scandinavian News Design -kilpailun parhaasta työstä. Hän on myös kuvittanut useita teoksia, mm. Lapin Sydämen (2009).

Probus. Elinkaikkeus 2

J. R. Ward on yhdysvaltalainen kirjailija, jonka viihdyttävät teokset ovat täynnä erotiikkaa, monimutkaisia ihmissuhteita, kiinnostavia henkilöitä ja yllättäviä juonikuvioita. Wardin romaani Viskin ruhtinaat tarjoaa lukijalle kutkuttelevan lukumatkan Kentuckyyn yläluokkaisen viskisuvun seksin, petosten ja skandaalien värittämään maailmaan.

Yu_hua

 

Yu Hua on kansainvälisesti tunnettu ja palkittu kiinalainen kirjailija, jonka teoksia on käännetty useille eri kielille. Yu varttui kulttuurivallankumouksen aikana, ja teema on esillä useissa hänen teoksissaan. Nuori Yu opiskeli hammaslääkäriksi mutta kyllästyttyään viidessä vuodessa tuijottamaan ihmisten hammaskalustoja hän päätti ryhtyä kirjailijaksi. Elämänkaaren elokuvasovitus kiellettiin Kiinassa, mikä teki kirjasta bestsellerin ja nosti Yun yhdessä yössä maailmanmaineeseen.

Yu Hualta ovat ilmestyneet suomeksi kirjat:

Elämänkaari

Xu Sanguanin elämä ja verikaupat

Kiina kymmenellä sanalla