Rautaniemi, Matti

Matti Rautaniemi, Suomen tunnetuin joogateoreetikko

Matti Rautaniemi on joogan asiantuntija, tietokirjailija ja suomentaja. Hän on valmistunut teologian maisteriksi ja tekee parhaillaan väitöskirjaa Åbo Akademissa. Hän juontaa myös joogaan ja muihin viisausperinteisiin keskittyvää Maailmanpuu-podcastia.

Matti Rautaniemen uutuuskirja Tiedonjanoinen joogi

Tiedonjanoinen joogi -kirjan kirjoittaja Matti Rautaniemi_C: Netta Kervinen
Tiedonjanoinen joogi -kirjan kirjoittaja Matti Rautaniemi_C: Netta Kervinen

.

”Jos sinä, tiedonjanoinen lukijani, et ole koskaan käynyt joogatunnilla, niin älä suotta pelkää: joogan parissa et joudu tekemisiin minkään sellaisen kanssa, minkä kanssa et tahdo olla tekemisissä. Jooga ei edellytä uskoa mihinkään, eikä se vaadi minkään oppien kritiikitöntä omaksumista. Joogasta saa irti täsmälleen sen verran kuin siitä on valmis ottamaan vastaan. Jos haluat pelkästään oppia asanoita ja kehonhuoltoa, sinulle tuskin opetetaankaan mitään muuta. Tähän tarkoitukseen löytyy nykyjoogan kentältä useita erittäin taitavia asiantuntijoita, joiden oppeihin voit turvallisin mielin luottaa. Kun itse lähdin kulkemaan kysymysten viitoittamaa polkuani joogan parissa, en yrityksistäni huolimatta onnistunut löytämään joogakoulua, jossa opetettaisiin muuta kuin asanoita, hieman pranayamaa ja yksinkertaisia meditaatiotekniikoita.

On kuitenkin puhdasta palturia sanoa, että nämä erittäin hyödylliset harjoitukset olisivat kaikki, mitä joogaan sisältyy. Näin ei ole nyt, eikä ole koskaan ollut. Toivottavasti tällaiseen pisteeseen ei koskaan myöskään päädytä. Tämä olisi suuri menetys joogan rikkaudelle ja monimuotoisuudelle. Joogaopettajaan, joka väittää, että joogassa on kyse pelkistä asanoista, ei voi luottaa.”

Millaisia menetelmiä joogaan sisältyy asanoiden lisäksi? Myös tätä kysymystä käsitellään Matti Rautaniemen uutuuskirjassa Tiedonjanoinen joogi.

”Kun herään aamulla, avaan silmäni ja ajattelen ensimmäisenä: ”Olen herännyt.” Tällöin olen jo tietämättömyyksissäni samastunut yksilölliseen tajuntaani. Makoilen hetken sängyssä ja muistan, että olen ammatiltani joogasivistyksen opettaja ja minun pitäisi mennä töihin. Omaksun siis ulkoisesti määritellyn roolin, eli väärän minäkäsityksen. Kävelen portaat alas keittiöön ja keitän kupin kahvia. Sen juominen saa minut hyvälle tuulelle, ja päätän juoda toisenkin kupin. Olen siis takertunut kahvin aiheuttamiin miellyttäviin tuntemuksiin ja haluan niitä lisää. Aamukahvista nauttiessani plärään kännykästä päivän uutisotsikoita ja huomaan, että joku kolumnisti kutsuu joogafilosofiaa huuhaaksi. Ärsyynnyn ja päätän kirjoittaa Facebookiin kiukkuisen vastineen. Tämä on torjuntaa. Samalla mielessäni herää huoli: ”Entä, jos ihmiset alkavatkin pitää joogafilosofiaa huuhaana? Tuleeko luennoilleni enää kukaan?” Mieleeni hiipivä pelko toimeentuloni vakaudesta on merkki kuolemanpelosta.

Vaikka olen ollut hereillä vasta vartin, olen jo täydellisesti omaksunut väärän käsityksen itsestäni. Asia ei muutu helpommaksi, mitä pitemmälle päiväni etenee. Jokainen tekoni, tavoitteeni, reaktioni ja vuorovaikutussuhteeni perustuu siihen, että koen olevani erillinen olento, joka on vuorovaikutuksessa ulkoisen todellisuuden kanssa, pitää toisista asioista, inhoaa toisia asioita ja pyrkii kaikin tavoin säilyttämään oman erillisyytensä jatkumisen.”

Joogafilosofian mukaan sinä et ole se, keneksi itseäsi luulet. Kuka sinä sitten olet?