Yu Hua
Elämänkaari

18,90  sis alv 10 %

Elämänkaari on kertomus yhden miehen muodonmuutoksesta rikkaan maanomistajan röyhkeästä perijästä vaatimattomaksi ja hyväsydämiseksi talonpojaksi. Samalla se on kuvaus ajan poliittisten ja kulttuurillisten muutosten vaikutuksesta tavallisten ihmisten elämään.

Kirjassa vanha mies nimeltä Fugui kertoo maaseudulle kansanlauluja keräämään lähteneelle miehelle elämäntarinansa. Tuhlattuaan perheen omaisuuden uhkapeliluolissa ja ilotaloissa nuori ja penseä Fugui alkaa viljellä maata. Samaan aikaan Kiinassa tapahtuu suuria mullistuksia – sisällissota, Suuri harppaus, nälänhätä ja kulttuurivallankumous – jotka kaikki nivoutuvat kirjan päähenkilön traagiseen elämäntarinaan. Lopussa hänen ainoa seuralaisensa on raihnainen kyntöhärkä, mutta hän tyyni ja onnellinen, koska on elossa.

Tuotetunnus (SKU): 9789527190111 Osastot: , Avainsanat tuotteelle ,

Kuvaus

alkuteos Huó zhe
suomentanut Rauno Sainio
ISBN 9789527190111
kl. 84.2
sidottu, 256 s.
ilmestynyt 08/2016

Kirjailija

Yu Hua on kansainvälisesti tunnettu ja palkittu kiinalainen kirjailija, jonka teoksia on käännetty useille eri kielille. Yu varttui kulttuurivallankumouksen aikana, ja teema on esillä useissa hänen teoksissaan. Nuori Yu opiskeli hammaslääkäriksi mutta kyllästyttyään viidessä vuodessa tuijottamaan ihmisten hammaskalustoja hän päätti ryhtyä kirjailijaksi. Elämänkaaren elokuvasovitus kiellettiin Kiinassa, mikä teki kirjasta bestsellerin ja nosti Yun yhdessä yössä maailmanmaineeseen.

Arvioita

”Kärsitkö kuivista silmistä? Etkö ole itkenyt tarpeeksi? Lue kiinalaisen Yu Huan (s. 1960) romaani Elämänkaari. Sen pitäisi avata kyynelkanavat keneltä tahansa, jolla on tunteet tallella.
Yun romaani kertoo yhden elämänkaaren 1900-luvun Kiinasta, sisällissodan ajalta kommunistiseen vallankumoukseen ja myöhempiin mielivallan vaiheisiin.”
– Savon Sanomat

”Huhhuh. Elämänkaari oli melkoista luettavaa. Kuten ehkä kirjan juonesta voi päätellä, ei Yu Huan romaani ole mitään aivan helppoa luettavaa jo siitä syystä että aiheet ovat niin suuret. Jo itsessään Fuguin elämässä tapahtuu isoja asioita, kun siihen vielä yhdistää Kiinassa tapahtuvat mullistukset saadaan aikaan aika mieletön kirja. Ja kuitenkin, vaikka aiheet ovat suuret ja Fuguin tarina on paikoin rankkaa luettavaa, kertoo Yu Hua tarinaa sellaisella tavalla että sitä on miellyttävää ja omalla, erikoisella tavallaan nautinnollista lukea.”
– Lukutoukan kulttuuriblogi

Mediassa

HS:n kirjeenvaihtajat antavat antavat lahjavinkkejä maailmalta, mukana Yu Huan Elämänkaari.

”Kiinaksi kirjoitetuista kirjoista todellinen suursuosikki on Yu Huan Huozhe. Se on Dangdangin 30 viime päivän myyntitilaston kärjessä, vaikka se julkaistiin jo vuonna 1993. Kirja ilmestyi elokuussa suomeksikin nimellä Elämänkaari. Se kertoo Kiinan historiasta 1940-luvulta 1970-luvulle yhden päähenkilön kautta. Tuohon ajanjaksoon osuvat Kiinan lähihistorian mullistukset suuri harppaus ja kulttuurivallankumous.”

Lue koko juttu.