Lucia Berlin
Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

18,90  sis. ALV

Siivoojan käsikirja on kokoelma yhdysvaltalaisen Lucia Berlinin parhaita lyhyitä kertomuksia. Berlin oli jo eläessään pienen piirin arvostama mestari vaikka jäikin suurelle yleisölle tuntemattomaksi. Yhdysvalloissa 2015 postuumisti julkaistu kokoelma sai kuitenkin sekä kriitikoilta että lukijoilta hurmioituneen vastaanoton ja nosti Berlinin koko lukevan yleisön tietoisuuteen. Berlinin rosoiset, melankoliset ja mustan huumorin sävyttämät tekstit ovat hienovaraisia ja oivaltavia kuvauksia amerikkalaisesta arjesta pesuloissa, tukiasunnoissa, katkaisuhoidossa, katolisessa koulussa, hienostokodeissa ja kaduilla. Kirjasta on tullut suurmenestys myös mm. Saksassa, italiassa ja Ruotsissa.

Berlin ammensi kertomuksiinsa omasta lapsuudestaan Yhdysvaltojen kaivoskaupungeissa, yltäkylläisistä teinivuosistaan Chilen Santiagossa, kolmesta epäonnistuneesta avioliitostaan, elämänmittaisesta kamppailustaan alkoholismin kanssa sekä Kaliforniassa, New Mexicossa ja Meksikossa viettämistään vuosista ja niistä monista työpaikoista, joilla hän elätti itsensä ja neljä poikaansa.

Tuotetunnus (SKU): 9789527269190 Osastot: , , Avainsanat tuotteelle , ,

Kuvaus

englanninkielinen alkuteos A Manual for Cleaning Women
suomentanut Kristiina Drews
ISBN 9789527269190
Kl. 84.2
nidottu jättipokkari, 293 sivua
ilmestynyt 10/2017

Lisätiedot

Formaatti

Nidottu

Kirjailija

Lucia Berlin (1936–2004) oli yhdysvaltalainen kirjailija, kirjallisuuden opettaja, äiti, alkoholisti, yksinhuoltaja ja sisukas nainen. 1990-luvulla Berlin sai vierailevan kirjailijan pestin Coloradon Boulderin yliopistossa ja pian opiskelijoiden rakastama kirjailja ylennettiin apulaisprofessoriksi. Berlin kuoli Kaliforniassa, Marina del Reyssä 2004.

Arvioita

”Lucia Berlin oli siivooja ja alkoholisti, joka kirjoitti kuin enkeli – Vuonna 2004 kuolleen kirjailijan tekstejä julkaistaan nyt ympäri maailmaa”
– Helsingin Sanomat, 10.12. 2016

”Tarinat ovat rehevästi kirjoitettuja, ne ovat täynnä pieniä koukkuja ja yllättäviä sivupolkuja, elämän makua lapsuudesta vanhuuteen.”
– Ilta-Sanomat, Petri Lahti

”Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja on monelle lukevalle ihmiselle kuin ylimääräinen karkkipäivä. Sen älykkäät, yllättävät, hauskat eivätkä lainkaan vanhanaikaiset novellit vievät lukijaa amerikkalaisen arjen laitamille, katkaisuhoitoon ja ikonisiin pesuloihin eikä tarkkanäköisesti ja lämpimän humaanisti kuvatusta maailmasta malttaisi tulla pois.”
– Me Naiset, Susanna Laari

”Tarkkanäköinen oman elämänsä havainnoija on novellitaiteen ytimessä. — Tekstistä huokuu auringon virittämä viriili raukeus ja rento ironia.”
– Kouvolan Sanomat, Petteri Värtö

”Muutaman novellin jälkeen olin järkyttynyt ja hullaantunut. Mietin, olenko koskaan lukenut mitään yhtä mehevää, sykkivää ja aistivoimaista. En. Rosot ja sarkasmi tuovat Berlinin ainutkertaiseen tyyliin erityisen, hieman vinksahtaneen mutta syvästi inhimillisen kierteen.”
– Eeva, Sari Salonen

”Jos kaipaat upeaa ja vaikuttavaa luettavaa, hanki itsellesi oma Lucia Berlin. Mutta älä kiirehdi sen kanssa, sillä tämän kokoelman jokaikinen sana on tarkoituksenmukaisessa paikassaan, ja vaatii lukemista, jotta niiden paikan tärkeyden ymmärtää. Hanki tämä omaksi, nauti ja odota seuraavaa osaa malttamattomana.”
– Mitä luimme kerran -blogi

”En muista koska olisin viimeksi lukenut vastaavanlaista tekstiä. Ehken koskaan. Berlinin novelleista huokuva oma ääni ja eletyn elämän tuntu tekevät niistä kiehtovia mutta ne eivät toimisi näin hyvin ilman viiltävän tarkkaa rytmin ja kielen tajua. Eikä tässä tapauksessa ilman nerokasta suomentajaa Kristiina Drewsia.”
– Helmi Kekkonen

”Siksi olenkin erityisen onnellinen siitä, että tulin loppuvuodesta tarttuneeksi Lucia Berlinin novellikokoelmaan Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (suom. Kristiina Drews, Aula & Co 2017). Se kun vei mennessään niin, että sain sen luettua kannesta kanteen. Lopussa jouduin jopa hiukan jarruttelemaan vauhtia, koska en olisi halunnut, että kirja loppuu. Olisin halunnut vielä viipyä kirjan maailmassa.”
– Maailman kaunein kieli -blogi

”Berlinin novellien taikaa on loppujen lopuksi vaikea kuvailla. Niissä vain on jotain ihailtavan rehellistä, yllättävää ja hauskaa. Ne täytyy vain kokea itse. Minä ainakin taisin juuri löytää uuden lempikirjailijan.”
– Lukuisa-kirjablogi

”Berlinin kertomukset ovat kuin asuinhuoneisto, jonka epäjärjestys perustuu täydellisen harkitulle järjestykselle. Lukijana olen jatkuvasti valppaana, sillä (kuvaannollisesti ilmaisten) kylpyhuoneesta saattaa milloin tahansa löytyä sänky ja tyynyn alta kananmunia. Berlinin kyky keikauttaa tarinaansa yllättävillä tavoilla on paitsi taitavaa myös äärimmäisen hurmaavaa ja hän tekee sen jotenkin niin helpon tuntuisesti ja varmoin ranneliikkein, että sitä huomaa olevan ihailusta yhtenään ihan moilasena.”
– Reader, why did I marry him -blogi

”Lucia Berlinin kertomuksissa valot ja varjot vuorottelevat, ja elämän pulssi sykkii vahvana silloinkin kun novellihenkilöt ovat heikossa hapessa. Berlin on terävä, mutta ei ilkeä.”
– Me Naiset

”Jos Sivumenneniltä kysytään, niin maailman paras novellisti on amerikkalainen Lucia Berlin (1936–2004). Häneltä on juuri suomennettu briljantti, järjettömän suositeltava Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (suom. Kristiina Drews, Aula & co). Miten sitten summata hänen neroutensa? Berlin eli vaiherikkaan elämän, ammensi kirjoituksissaan siitä, ja niinpä myös hänen novellikokoelmansa on rikas. Teksteissä on aina tarina, vaikka pienikin sellainen, niissä on täydellinen rytmi ja jokainen sana on harkittu. Ne ovat hauskoja ja täynnä kummallisia mielleyhtymiä ja outoja ajatuksia. Ne tuntuvat täysin todelta. Emme voi kuin ihailla ja lähetämme Berlinille kauniita ajatuksia sinne tähtiin!”
Sivumennen