Jyrki Vainonen
Yön ja päivän tarinoita

21,90  sis. ALV

Tarinoita ihmeistä ja ihmisistä

Ihminen kykenee hyvään ja pahaan. Tähän havahtuu Yön ja päivän tarinoiden lukija tavatessaan henkilöitä, jotka ovat päätyneet kynnykselle tutun ja tuntemattoman, totutun ja vieraan väliin. He pyrkivät, kuka mitenkin, tukkimaan menetysten ja luopumisten elämään näivertämiä aukkoja, ja paikkailevat samalla itseään. Kynnykseltä avautuu näkymä myös menneisyyteen, kun muistot kuljettavat näkyviin valintoja ja ratkaisuja, ilon pilkahduksia, rakkauden laahuksia ja koteloitunutta surua.

Vainosen tarinat luovat omalakisen kolhuisen todellisuutensa, jossa alitajuinen ja pimeä sekoittuu toivoon ja lohtuun. Hän kuvaa ihmisiä, joiden mieltä myllertävät elämän ja kuoleman vietit. Pyristellessään niiden otteessa he ajattelevat – tai kuvittelevat – voivansa valita, kummalle puolelle kynnystä jalkansa laskevat.

Tarinoiden välisten kynnysten yli kulkeutuu myös groteski kuvasto ja symboliikka, jossa ruumis ja mieli lakkaamatta hiertyvät toisiaan vasten synnyttäen yhä uusia lihan ja hengen liittoja: milloin ilkamoivia, milloin melankolisia, mutta aina surrealistisia ja kummia.

Tuotetunnus (SKU): 9789527269497 Osastot: , Avainsanat tuotteelle ,

Kuvaus

ISBN 9789527269497
E-kirja 9789527269626
Kl. 84.2
sid., 215 s.
ilmestynyt 02/2019

Kirjailija

Jyrki Vainonen on kirjailija, suomentaja ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hänen esikoiskokoelmansa Tutkimusmatkailija ja muita novelleja (1999) palkittiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla, suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi viimeistään romaanillaan Mykkä jumala (2003).

Arvioita

”Vainosen patentoituja tehokeinoja ovat absurdi tulokulma ja kaiken sokeroiva maaginen realismi.”
– Turun Sanomat, Juhani Brander

”Kieli on täsmällistä ja kauniisti soljuvaa, mikä tekee raaoistakin kuvauksista oudolla tavalla sulokkaita.”
– Parnasso

”Vainonen luo taiturimaisesti painajaismaisia mielenmaisemia, ja hänen lopetuksensa ovat novellistiikan kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti yllättävästi napsahtavia. – – Tarinat pureutuvat alitajunnan syövereihin, tulvivat varjoja ja vertauskuvia. Hienovaraisesti rakennetun pinnan alla kuohuu, kun ihmiset kohtaavat itseään suuremman todellisuuden tai jäävät muistojensa ja unikuviensa vangeiksi.”
– Etelä-Suomen Sanomat

”Vainonen kirjoittaa nautittavan kaunista proosaa, jonka esteettisyys korostaa hahmojen kokemia absurdeja kauhuja. – – Vainonen virittelee novellikokoelmassaan lumouksen, jonka viipyilevään ja salaperäiseen tunnelmaan olisi viettelevän helppo jäädä. Ties mistä sitten itsensä löytäisi…”
– Kiiltomato, Heidi Lakkala

”Kaikkiaan Yön ja päivän tarinoita on yksi tämän vuoden parhaita lukukokemuksiani tähän mennessä. Suosittelen erittäin lämpimästi!”
– Kirjavinkit, Hannu