Wells, Benedict

Benedict Wells (s. 1984) on sveitsiläis-saksalainen kirjailija, jota pidetään nuoren polven kirjallisena lupauksena.

Yksiinäisyyden jälkeen on ensimmäinen Wellsiltä suomennettu romaani. Teos on käännetty 37 kielelle, ja sitä on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Se voitti ilmestyessään Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon, ja kirja on saanut myös muita palkintoja ja ehdokkuuksia. Se on niin omaelämäkerrallinen, että sitä voi luonnehtia avainromaaniksi.

Kirjailija Benedict Wells_c_Roger_Eberhard
Kirjailija Benedict Wells_c_Roger_Eberhard

John Irvingin suojatti

Vuonna 2010 nuori kirjailijanalku Benedict Wells lähestyi kirjallista idoliaan John Irvingia kirjailijatapaamisessa Zurichissä, Sveitsissä.

Teini-iässä Benedict Wells kävi sisäoppilaitosta ja etsi itseään. 15-vuotiaana hän poimi käteensä John Irvingin romaanin Kaikki isäni hotellit. Hän vaikuttui romaanin älystä ja charmista, ja hänestä tuntui kuin se kertoisi hänen omasta elämästään. Benedict Wells löysi romaanin avulla suunnan elämälleen, muutti valmistumisensa jälkeen Berliiniin ja ryhtyi kirjailijaksi. Hän päätyi samalle kustantajalle kuin Irving, ja yksitoista vuotta ja kaksi julkaistua romaania myöhemmin Wells otti yöjunan Zurichiin kuullakseen Irvingin lukevan teoksiaan. Kun Wells tapasi idolinsa, hän pystyi tuskin puhumaan jännitykseltään. Kirjailijat alkoivat olla yhteydessä.

Kun Yksinäisyyden jälkeen julkaistiin Yhdysvalloissa, Wells ja Irving tapasivat jälleen. He keskustelivat muun muassa siitä, miten kirjailijoiden pitää olla ulkopuolisia. Keskustelusta on julkaistu verkkoartikkeli The Millionsin sivuilla.

Yksinäisyyden jälkeen kertoo pohjimmaltaan – yksinäisyyden voittamisesta. Kirjan motto onkin: ”Vain yhdessä voimme voittaa meissä asuvan yksinäisyyden.”

Jules Moreaun lapsuus päättyy hänen vanhempiensa äkilliseen kuolemaan. Hänet lähetetään sisarustensa Martyn ja Lizin kanssa sisäoppilaitokseen. Eloisa ja peloton Jules kääntyy sisäänpäin ja elää mieluummin muistoissaan, kunnes tapaa Alvan, joka tahollaan kamppailee oman surunsakanssa.

Aikuistuttuaan sisarukset sinnittelevät edelleen selvitäkseen kohtaamastaan menetyksestä.Marty haluaa kontrolloida kaikkea, Liz hamuaa itselleen elämyksiä läkähdyksiin asti. Kaiken keskellä Jules kokee olevansa äärimmäisen yksin. Jaetusta tuskastaan huolimatta sisarukset saavuttavat yhteyden toisiinsa vain satunnaisesti, ja myös välit Alvaan ovat katkenneet. Yksinäisyydenpäättymisen tielle ilmestyy ylitsepääsemätön este toisensa perään.Onko onni silti mahdollistalöytää?

Yksinäisyyden jälkeen kuvaa kolmen sisaruksen sijoiltaan järkkyneiden elämien haurasta kehittymistä. Romaani välittää ainutlaatuisella herkkyydellä ja kirkkaalla, koskettavalla otteella sen, mitä tarkoittaa oman elämänpolun löytäminen – ja kuinka sitä etsiessään voi säilyttää toivon rinnalla kulkijan kohtaamisesta.