Uusi lastenkirja katsoo ilmastonmuutosta ihmisen kokoisena hermosolun näkökulmasta

Ajankohtaista - 10.8.2023

Leena Valmun ja Lasse Rantasen tarinallinen lasten tietokirja Serius ja ihmisen ilmastonmuutos (Aula & Co) jatkaa vauhdikasta kuvakirjasarjaa ihmisruumiin elintärkeistä toiminnoista ja sen pienistä soluista, jotka tekevät niistä mahdollisia. Serius-kirjan pääosassa on nuori hermosolupoika Serius, joka aloittelee juuri työharjoitteluaan aivojen lämmönsäätelykeskuksessa, kun hypotalamukseen saapuu huolestuttava viesti. Tuntematon virus on perustanut keuhkoputkistoon tehtaan, joka ei välitä […]

Leena Valmun ja Lasse Rantasen tarinallinen lasten tietokirja Serius ja ihmisen ilmastonmuutos (Aula & Co) jatkaa vauhdikasta kuvakirjasarjaa ihmisruumiin elintärkeistä toiminnoista ja sen pienistä soluista, jotka tekevät niistä mahdollisia.

Serius-kirjan pääosassa on nuori hermosolupoika Serius, joka aloittelee juuri työharjoitteluaan aivojen lämmönsäätelykeskuksessa, kun hypotalamukseen saapuu huolestuttava viesti. Tuntematon virus on perustanut keuhkoputkistoon tehtaan, joka ei välitä lainkaan toimintansa ympäristövaikutuksista. Niinpä elinkaikkeuden lämpötila alkaa uhkaavasti nousta. Hyvin pian Serius ja hänen ystävänsä ymmärtävät, että ilmastonmuutos voidaan estää vain, mikäli kaikki elimistön solut saadaan mukaan yhteisten tavoitteiden taakse. Mutta mitä ihmettä Serius oikein pystyy tekemään? Vai osaisiko hänen ympäristöaktivistiystävänsä Greta auttaa? Saadaanko kaikki solut yhdessä toimiin estämään ekokatastrofi?

Serius ja ihmisen ilmastonmuutos on elinkaikkeuden ongelmia ratkovan kirjasarjan neljäs osa. Ensimmäinen osa verisolupoika Filiuksen seikkailuista ilmestyi 2013 (WSOY) ja seuraavat osat Probus ja suuri suoliston taistelu (2016) sekä Odina ja uuden elämän alku (2018) julkaistiin Aulan  kustantamana.

Leena Valmu on filosofian tohtori, biotieteen dosentti ja kirjailija, jonka tuotannosta pääosa on suunnattu varhaisteini-ikäisille. Kuva: Lea Kömi-Liljestrand)

Lasse Rantanen on taiteen maisteri, graafikko ja palkittu kuvittaja, joka tunnetaan erityisesti hänen kuvituksistaan Helsingin Sanomissa.

Serius ja ihmisen ilmastonmuutos

Leena Valmun kirjailijasivut

Lasse Rantanen kuvittaa Seriusta.