Palkittu dekkaristi Tove Alsterdal sijoittaa dekkarinsa “Ruotsin vuonoille” Ådaleniin

Lasiavain-palkittu kirjailija Tove Alsterdal on Ruotsin suosituimpia dekkaristeja. Alsterdalin uuden dekkarisarjan suurin tenho on siinä, että hän sijoittaa kirjojensa tapahtumat “Ruotsin takamaille” Ådaleniin, joka sijaitsee Vaasaa vastapäätä ja joka on tunnettu paitsi suoraan merestä nousevista vuorista myös synkeistä lähihistorian tapahtumista. Uusin teos Syväsatama perustuu tällaiseen tapahtumaan.

Lasiavain-palkitun Tove Alsterdalin uutuuskirja Syväsatama on Ruotsin takamaille sijoittuvan Ådalen-sarjan itsenäinen osa. Ådalen on alue Ruotsin rannikolla melkein Vaasaa vastapäätä. Kauniista maisemista huolimatta se on syrjäseutua, jonka historiassa on oikeastikin synkkiä tapahtumia. Kirsin kirjanurkka kirjoittaa miljööstä näin: ”Ådalen ruotsalaisena syrjäseutuna, antitukholmalaisena alueena on kiinnostava miljöö rikosromaanille. Kuvio on vähän sama kuin Suomen Lappiin tai vaikkapa Islannin Länsivuonolle sijoittuvissa jännitysromaaneissa.”

Sandön sillta romahti vuonna 1939 rakennusvaiheessa jokeen ja vei mukanaan kahdeksantoista ihmistä. Vuosikymmeniä myöhemmin aikaan sukeltajat tutkivat joen pohjaa. Syväsatamassa joenpohjasta löytyy luuranko, jota ensin luullaan 1930-luvun onnettomuuden uhriksi. Pian kuitenkin selviää, että miestä on ammuttu eikä ruumiskaan ole kovin vanha.

Poliisikonstaapeli Eira Sjödin saa jutun selvitettäväkseen. Kun kuolleen miehen kasvoista tehdään rekonstruktio, Sjödin tajuaa nähneensä tämän jossain aiemminkin. Tutkimukset vievät Sjödinin vuoden 1968 kesään ja salaisen CIA-operaation äärelle.

Tove Alsterdal on Pohjoismaiden arvostetuimpia ja suosituimpia dekkaristeja.  Hänen dekkarinsa ovat olleet myyntilistojen kärjessä useassa maassa. Hän työskenteli aiemmin Liza Marklundin kustannustoimittajana, mutta päätti lopulta alkaa itsekin kirjoittaa dekkareita. Lisäksi hänellä on pitkä ura toimittajana, ja hän kirjoittaa myös oopperalibrettoja.

Alsterdal asuu Tukholmassa, mutta omistaa kakkosasunnon Ådalenissa. Alueen leimallinen piirre on jyrkät vuoret, jotka nousevat suoraan merenpinnasta. Hän on saanut monenlaisia dekkaripalkintoja, niistä viimeisin on Lasiavain, Glasnyckeln, Ådalen-sarjasta vuodelta 2021. Viimeisin Lasiavain myönnettiin suomalaiselle Max Seeckille. Tove Alsterdalia on mahdollista haastatella.

Alsterdal järjestää myös Ådalenin kirjallisuusfestivaalia, jonka ensimmäinen kerta pidettiin elokuussa. Lisätietoja: https://www.adalenslitteraturfestival.se

Edellisistä teoksista sanottua:

“Juurakko kuvaa hienovaraisesti ja kauniisti paljon muutakin kuin rikosta: hyvinvointivaltion rappiota ja hylättyä maaseutua.” – Dagens Nyheter

“Tove Alsterdal on erinomainen ja erilainen dekkaristi.” – Kirjavinkit

Juurakko on siis juuri sellaista kirjallisuutta, josta pidän kovasti. Siinä on, kuten jo olen tainnut kolmesti sanoakin, todella taitavasti rakennettu rikosjuoni. Sen lisäksi Alsterdal on melkoinen velho kuvaamaan ihmistä ja ihmisyyttä.” – Kirsin kirjanurkka

Tove Alsterdal: Syväsatama
Aula & Co 2023
Suomentanut Kari Koski. 
Äänikirjan lukee Karoliina Kudjoi.

Jaa:

Lisää juttuja:

“Tyttöjen Bonnie & Clyde”, jatkoa Murhat ja mindfulnessille ja muita alkukesän dekkariuutuuksia

Alkukesän ja loppukevään dekkariuutuuksissa ovat Hannah Deitchin esikoisteos Tappaja-ainesta, Lynn Messinan 1800-luvun alun Englantiin sijoittuva Katala esitys ja Benjamin Stevensonin humoristinen Kuka tahansa tässä junassa voi olla syyllinen.

Tällä viikolla julkaistaan Lasiavain-palkitun Tove Alsterdalin Salakäytävä. Tuire Malmstedtin Metso & Vauramo -dekkarin viimeinen osa Lintusielu ja Martin Österdahlin Rapujuhlat ilmestyvät heinä-elokuun vaihteessa. Elokuun lopussa ilmestyy yllätyshitiksi Suomessakin nousseen Karsten Dussen Murhat ja mindfulnessin jatko-osa Sisäinen lapseni tahtoo tappaa.

Lue lisää »