Kulttuuriteko: Iain M. Banksin Pelaaja suomeksi

Blogi - 12.9.2023

Pelaaja on Banksin (1954–2013) Kulttuuri-sarjan itsenäinen osa ja se sijoittuu eri puolelle universumia kuin edellinen osa Muista Flebasta. Joidenkin näkemysten mukaan Pelaaja on sarjan paras osa. Aula & Co julkaisee trilogian Ville Keynäksen itse uudistamana suomennoksena. Kolmas osa Aseiden käyttö ilmestyy keväällä 2024.

Pelaaja on Iain M. Banksin (1954–2013) Kulttuuri-sarjan itsenäinen osa ja se sijoittuu eri puolelle universumia kuin edellinen osa Muista Flebasta. Joidenkin näkemysten mukaan Pelaaja on sarjan paras osa. Aula & Co julkaisee trilogian Ville Keynäksen itse uudistamana suomennoksena. Kolmas osa Aseiden käyttö ilmestyy keväällä 2024.

Skotlantilainen Iain M. Banks on yksi maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia tieteiskirjailijoita Isaac Asimovin ja Philip K. Dickin ohella. Banks erottuu muista aikansa scifikirjailijoista siinä, että hän viljelee teoksissaan paljon mustaa huumoria. Banks on myös julkaissut trillereitä ja muuta kirjallisuutta nimellä Iain Banks.

Banksilla on paljon teknologisesti suuntautuneita faneja. Vuonna 2015 SpaceX:n perustaja, miljardööri Elon Musk nimesi avaruusrakettiensa laukaisualustat Banksin kirjojen avaruusalusten mukaan. Myös bisnesmoguli Jeff Bezos on ilmoittanut Kulttuuri-sarjan kirjat suosikeikseen. Kanadalaislaulaja Grimes Canadian julkaisi laulun nimeltä ”Player of Games”. Suomen suurin science fiction -julkaisu Tähtivaeltaja julkaisi kesällä Iain M. Banks -teemanumeron, joka sisältää ennestään julkaisemattoman Banksin haastattelun.

Ryminällä suoratoistopalvelumarkkinoille rynninyt Amazon hankki Banksin Kulttuuri-sarjan oikeudet vuonna 2018 tarkoituksenaan tehdä kirjojen pohjalta ison luokan tv-sarja. Projekti kaatui kuitenkin perikunnan vastustukseen. Tällä hetkellä projekti on jäissä.

Iain M. Banks: Pelaaja
Aula & Co 2023.
Alkuteos Player of the games 1988.
Suomentanut Ville Keynäs.
Teos on ilmestynyt alun perin Loki-kirjojen kustantamana vuonna 1994.

Äänikirjan lukee Aku Laitinen.