Riku Siivosen rehellinen ja ravisteleva teos Elämän ja kuoleman huone kuvaa synnytyssalin isän silmin
Riku Siivosen tietokirja Elämän ja kuoleman huone on rehellinen ja ravisteleva kuvaus isyydestä synnytyksen hetkellä. Rehellinen, reflektoiva ja humoristinen teos tavoittaa isyydestä jotain aiemmin piiloon jäänyttä. Elämän ja kuoleman huone tutkii, mikä on isän paikka synnytyssalissa ja miten synnytyskulttuuri on vuosien saatossa muuttunut naisten suljetusta maailmasta myös isille avoimeen suuntaan. Minne isä mahtuu elämän ja kuoleman huoneessa ja […]

Riku Siivosen tietokirja Elämän ja kuoleman huone on rehellinen ja ravisteleva kuvaus isyydestä synnytyksen hetkellä. Rehellinen, reflektoiva ja humoristinen teos tavoittaa isyydestä jotain aiemmin piiloon jäänyttä.
Elämän ja kuoleman huone tutkii, mikä on isän paikka synnytyssalissa ja miten synnytyskulttuuri on vuosien saatossa muuttunut naisten suljetusta maailmasta myös isille avoimeen suuntaan. Minne isä mahtuu elämän ja kuoleman huoneessa ja ovatko isät tulleet synnytyssaleihin jäädäkseen? Teos päästää ääneen myös kätilöt, jotka ovat useasti nähneet synnytyksen koko laajan kirjon rakkaudesta kipuun, yllätyksiin, valtavaan iloon ja kriiseihin.
Herkkä mutta mustalla huumorilla sävytetty Elämän ja kuoleman huone tekee näkyväksi, miten synnytyskokemus voi vaikuttaa isiin tavoilla, joista harvoin puhutaan ääneen. Samalla teos toimii ainutlaatuisena sukelluksena aikamme mieskuvaan. Aikamme isä saa itkeä ja nauraa.
Elämän ja kuoleman huone on suunnattu kaikille, jotka ovat olleet synnytyssaleissa, niin isille kuin äideille. Se on toiveikkuutensa ja herkkyytensä ansiosta myös erinomainen lahja- tai terapiakirja.
Riku Siivonen (s. 1977) on palkittu pitkän linjan toimittaja ja käsikirjoittaja, yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista sekä ennen kaikkea isä. Hän on työskennellyt Yleisradiolle ja toimittaa muun muassa Docventures-ohjelmaa.
Kirja julkistetaan keskiviikkona 30.4. klo 16 Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa, jossa Tehyn puheenjohtaja ja kätilö Millariikka Rytkönen haastattelee Riku Siivosta kirjan aiheista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Rytkönen kertoo olleensa kirjaa lukiessaan niin liikuttunut, että hänen teki mieli halata kirjan isää.
– Toisissa kohdissa nauroin ulvoen. Kirja on täysin uusi tulokulma tähän maailmaan, joka on itselleni kätilönä kovin tuttu ja samalla aina yhtä ihmeellisen vieras. Näissä tarinoissa on jotain niin kaunista ja eläimellistä, että sieluani on kosketettu.
”Äiti autettiin – ehkä nostettiin – sänkyyn, jossa oli pyörät. Nyt piti siirtyä jonnekin. Tuntui olevan kiire. Isä ei tiennyt mihin mennä. Siinä oli mies paikallaan, kunnes joku käski liikkua sängyn perässä. Vai ehkä vierellä. Piti mennä hissiin, nousta kerros ylöspäin. Sanoiko joku leikkaus. Istu tuonne äidin pään viereen. Isälle varmasti sanottiin jotain, mutta hän ei ymmärtänyt enää puhetta”, kirjoittaa Siivonen romaanissaan.
Miten päädyit kirjoittamaan juuri synnytyssalin tapahtumista, Riku Siivonen?
”Esikoiseni syntymästä on jo 20 vuotta. Silti kyyneleet alkavat yhä valua, kun keskustelu kääntyy synnytyksiin. Reaktioni hämmästyttää minua: ai vieläkin?
Taustalla ovat voimakkaat kokemukseni lasteni synnytyksistä. Esikoiseni syntyi kiireellisellä sektiolla, mikä jätti minuun syvän pelon sekä lapsen että äidin menettämisestä.
Toisen synnytyksen toivoin menevän paremmin, mutta se olikin vielä dramaattisempi ja johti hätäsektioon. Hätäännyin ja lyyhistyin käytävälle itkemään räkäitkua. Koin jääväni tilanteessa ihan yksin. Soitin äidilleni ja kerroin, että kaikki meinaavat kuolla, enkä tiedä mitä tapahtuu.
Vaikka molemmissa synnytyksissä selvisi melko pian, että äiti ja lapsi pärjäävät, tapahtumat jättivät minuun jälkensä. Lopulta päätin tehdä aiheesta kirjan.”
Mikä on Elämän ja kuoleman huoneen perimmäinen sanoma?
”Meitä hoitanut kätilö sanoi sanat, jotka jäivät vahvasti mieleeni: hän pohti, että synnytyksessä ollaan lopulta aina yhtä lähellä elämää ja kuolemaa.
Hän myös kertoi, että olimme sairaalassa hieman pidempään siksi, että minä olin niin sekaisin. Äiti ja vauva olisi voitu kotiuttaa aiemminkin. Tämä suoruus teki minuun vaikutuksen.
Minusta on kiinnostavaa, että äideillä on synnytyksestä ihan oma kokemus ja isillä omansa. Kätilö katsoo tilannetta ulkopuolelta, ja hänen tulkintansa voi olla ihan eri kuin vanhempien. Synnytyssaliin tiivistyy monia valtarakenteita niin parisuhteen kuin yhteiskunnankin tasolla.”
Miten kuvailisit kirjan kohdeyleisöä, kenelle teos on suunnattu?
”Kohdeyleisönä ovat kaikki synnytyksessä mukana olleet isät, etenkin he, joille jostain synnytyksestä on jäänyt kipeä tai iloinen tai muuten merkittävä jälki sen jälkeiseen elämään, heidän omaan mielenmaisemaansa tai vaikkapa parisuhteeseen. Lisäksi tietysti kaikenlaiset perheet, jotka odottavat lasta tai pohtivat lapsen hankkimisen yrittämisen mahdollisuutta sekä ikääntyneemmät ihmiset/isovanhemmat, jotka toivovat tai ovat saamassa lapsenlapsia ja haluavat muistaa aikuisia lapsiaan ja heidän puolisoitaan teemaan liittyvällä kirjalla…”
Elämän ja kuoleman huone on siis suunnattu kaikille, jotka ovat olleet synnytyssaleissa tai varovasti haaveilevat tulevasta kokemuksesta. Teos on toiveikkuutensa ja herkkyytensä ansiosta myös erinomainen lahja- tai terapiakirja.
Riku Siivonen (s. 1977) on palkittu pitkän linjan toimittaja ja käsikirjoittaja, yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista sekä ennen kaikkea isä. Hän on työskennellyt Yleisradiolle ja toimittaa muun muassa Docventures-ohjelmaa.
Siivosen edellinen teos Ihan tavallinen kokaiinikauppias myi ilmestymisvuonnaan lähes 15 000 kappaletta.
Riku Siivonen: Elämän ja kuoleman huone
ISBN 978-952-364-360-4
Sidottu, Aula & Co 2025
Äänikirjan ISBN 978-952-364-566-0
Kirjakaupoissa 30.4.2025.
Jaa: