Ukrainalaiskirjailijan uusin romaani on lämmin ja lohduttava romaani

Ajankohtaista - 24.6.2024

Jevhenija Kuznjetsovan uutuus Tikapuut on lämminhenkinen kertomus ukrainalaisesta perheestä, joka ajautuu saman katon alle Venäjän hyökkäyksen takia. Tikapuut kertoo ukrainalaisesta Tolikista, joka on juuri saanut elämänsä järjestykseen ja ostanut talon Espanjan Aurinkorannikolta. Sitten pahin mahdollinen tapahtuu – sota Ukrainassa alkaa. Sodan pakottamina Tolikin perhe matkustaa hänen luokseen. Sota koskettaa jokaista eri tavalla, ja pian perhe […]

Jevhenija Kuznjetsovan uutuus Tikapuut on lämminhenkinen kertomus ukrainalaisesta perheestä, joka ajautuu saman katon alle Venäjän hyökkäyksen takia.

Tikapuut kertoo ukrainalaisesta Tolikista, joka on juuri saanut elämänsä järjestykseen ja ostanut talon Espanjan Aurinkorannikolta. Sitten pahin mahdollinen tapahtuu – sota Ukrainassa alkaa. Sodan pakottamina Tolikin perhe matkustaa hänen luokseen. Sota koskettaa jokaista eri tavalla, ja pian perhe saakin huomata, miten tärkeää toistensa tuki ja turva lopulta on. Vaikka teos käsittelee sotaa, on sen sävy lämmin ja lohduttava, kun tarinan värikkäät hahmot joutuvat kohtaamaan jokainen omat haasteensa.

Jevhenija Kuzjnetsovan teokset käsittelevät usein sotaa. Haastatteluissa Kuzjnetsova on todennut, että ukrainalaisena sota on arkipäivää, ja siten myös kirjojen aiheet väistämättä käsittelevät ainakin osittain sen kamaluuksia. Hän ei kuitenkaan pyri täyttämään mitään tiettyä agendaa, vaan yksinkertaisesti kirjoittaa tarinoita erilaisista ihmisistä erilaisissa tilanteissa. Hän haluaa tuoda esille sen, miten sota vaikuttaa arkipäiväiseen elämään, ei niinkään keskittyä itse sotaan.

For now, I can’t afford the privilege to write as if there is no war.

– Jevhenija Kuznjetsova

Jevhenija Kuznjetsova on ukrainalainen kirjailija, kääntäjä ja tutkijatohtori. Hänen kiitetty romaaninsa Kysykää Mialta on Euroopan Unionin 2022 kirjallisuuspalkintoehdokas. Lisäksi kirja oli BBC News Ukraine Books of the Year -ehdokas vuonna 2021. Kuznjetsova saapuu kirjailijavierailulle Helsinkiin lokakuussa 2024.