Chi Zijian

Puolikuu

29,90

Kuvaus

Tiedot

Kiinalaisen Chi Zijianin menestysteos Puolikuu on suuri tarina rakkaudesta ja menetyksestä, ilosta ja surusta, maagisista voimista ja taiteen parantavasta vaikutuksesta. Se on myös kuvaus ihmisen suhteesta luontoon, joka paitsi antaa, myös ottaa kylmästi.

Nainen istuu kodassa tulisijan ääressä ja muistelee pitkää elämäänsä. Hän on 90-vuotias evenkipaimentolainen. Nainen on varttunut pienessä paimentolaiskylässä, joka elää poronhoidolla ja metsästyksellä Kiinan koillisosissa Ison-Hinganin vuoriston tiheissä metsissä. Jylhän maiseman halkaisee rajajoki Argun, jonka yli Kiinan evenkit muinoin pakenivat Venäjän sotajoukkojen vainoja.

Kylän luonnonläheinen ja eristäytynyt maailma järkkyy ensi kerran 1930-luvulla, kun Japani perustaa Kiinaan nukkevaltio Mantšukuon ja kylän miehet pakotetaan sotilaskoulutukseen. Japanilaisten tulo on lähtölaukaus pitkälle kehityskululle, joka uhkaa lopulta paimentolaisten elämäntapaa ja kulttuuria, kun evenkit pakotetaan osaksi modernia yhteiskuntaa.

Nainen piirtää tarinansa kautta esiin koko kansansa historian, jolle raamit antaa taustalla vaikuttava koko Kiinan kehityskertomus.

Puolikuu on Chi Zijianin ensimmäinen suomennettu teos. Hänelle myönnettiin romaanista arvostettu Mao Dun -kirjallisuuspalkinto vuonna 2008.

Kaunis romaani maalaa yksityiskohtaisen muotokuvan elämäntavasta, jota on vaikea kuvitella nykypäivänä.– Independent

ISBN

9789523642256

E-kirja

9789523642263

Äänikirja

9789523642270

Kl.

84.2

Julkaistu

Tammikuu 2022

Alkuteos

额尔古纳河右岸 E'ergunahe youan

Alkuteoksen kieli

Kiina

Suomentanut

Rauno Sainio

Tyyppi

Sidottu

Sivut

280

Kannen suunnittelu

Sanna-Reeta Meilahti

Arvostelut

"Kiinnostavan historian ohella Zijianin tyyli lumoaa. Kieli on tavattoman kaunista ja lyyristä ja etsii ilmaisuja luonnosta."

Kirja vieköön

"Kun vanha paimentolaisnainen kertoo elämästään Kiinan koillisosan syrjäseuduilla, tunnen vuoristotuulet ja metsän tuoksun."

Kodin Kuvalehti

"Länsimaiset romaanit ovat Puolikuun rinnalla hyvin yksilökeskeisiä."

Parnasso

Kirjailija

Chi Zijian

Chi Zijian on palkittu kiinalainen kirjailija, jonka teoksia on käännetty lukuisille eri kielille. Puolikuu (2005) on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa. Hänelle myönnettiin romaanista arvostettu Mao Dun -kirjallisuuspalkinto vuonna 2008.

Lue lisää