Ukrainalaiskirjailijan uusin teos on lämmin romaani sotaa paenneesta perheestä

Ajankohtaista - 2.8.2024

Jevhenija Kuznjetsova on nuori ukrai­nalaiskirjailija, jonka edellinen romaani Kysykää Mialta oli EU:n kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Uusi romaani Tikapuut kertoo sotaa paenneen suvun ahtautumisesta yhden katon alle. Kuznjetsova vierailee Suomessa lokakuussa. Tikapuut kertoo ukrainalaisesta Tolikista, joka on juuri saanut elämänsä Jevhenija Kuznjetsovan Tikapuut on kirpeänlämmin romaani suvusta, joka on pahin – ja paras. Päähenkilö on Tolik, joka on muuttanut […]

Jevhenija Kuznjetsova on nuori ukrai­nalaiskirjailija, jonka edellinen romaani Kysykää Mialta oli EU:n kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Uusi romaani Tikapuut kertoo sotaa paenneen suvun ahtautumisesta yhden katon alle. Kuznjetsova vierailee Suomessa lokakuussa.

Tikapuut kertoo ukrainalaisesta Tolikista, joka on juuri saanut elämänsä Jevhenija Kuznjetsovan Tikapuut on kirpeänlämmin romaani suvusta, joka on pahin – ja paras. Päähenkilö on Tolik, joka on muuttanut töiden perässä Espanjan Aurinkorannikolle. Juuri kun hän on ostanut oman talon ja aloittamassa pitkään haaveilemaansa itsenäistä elämää kaukana sukulaisistaan, Venäjä hyökkää Ukrainaan. Joukko sotaa pakenevia sukulaisia valtaa Tolikin talon ja elämän.

Kuznjetsova kirjoittaa lämmöllä ja huumorilla siitä, millaista on olla osa perhettä ja joutua vasten tahtoaan saman katon alle sukulaistensa kanssa, kun heistä on luullut jo päässeensä eroon.

Helsingin Sanomien arviossa Kysykää Mialta sanotaan, että Kuznjetsovan välähdyksenomaisessa kerronnassa “suuret ja raskaat teemat käsitellään pikaisina raapaisuina, jotka jäävät lukijan ihon alle kytemään.” Kuznjetsova käsittelee perhesuhteita tässä uudessa romaanissaan samalla tavalla.

Jevhenija Kuznjetsova on ukrainalainen kirjailija, kääntäjä ja tutkijatohtori, joka asuu tällä hetkellä Espanjassa. Hänen kiitetty romaaninsa Kysykää Mialta oli Euroopan Unionin 2022 kirjallisuuspalkintoehdokas. Lisäksi kirja oli BBC News Ukraine Books of the Year -ehdokas. Kuznjetsova saapuu kirjailijavierailulle Helsinkiin lokakuussa 2024.

Jevhenija Kuznjetsova: 
Tikapuut
Romaani, sidottu, Aula & Co elokuussa 2024.
Saatavana myös äänikirjana.
Suomentanut Eero Balk.