Aulan blogi: Spekulatiivinen fiktio tarjoaa huikeita visioita

Ajankohtaista - 16.12.2022

Spekulatiivinen fiktio on kattokäsite, jonka alle mahtuu niin fantasia-, tieteis- kuin kauhukirjallisuuskin. Kuvitteelliset maailmat ja usein yliluonnollisia elementtejä sisältävä kirjallisuus tarjoavat parhaimmillaan huikeita näkymiä menneeseen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen.

Spekulatiivisen fiktion maailmassa kaikki on mahdollista. Sen parissa voi tutustua kaukaisiin maailmoihin, ihmeelliseen tulevaisuuteen ja mielen pimeimpiin sopukoihin. Niklas Ahnbergin Poika joka käveli vetten päällä on tummasävyisen fantasiatrilogian ensimmäinen osa, joka vie lukijansa mystiselle kesäleirille, jonka osallistujilla alkaa ilmetä yliluonnollisia voimia.

Amerikkalainen Victoria Aveyard kulkee J. R. R. Tolkienin jalanjäljissä. Kiitetty neliosainen Punainen kuningatar -sarja sai päätöksensä vuonna 2018. Aveyard ei kuitenkaan ole hidastanut tahtiaan, sillä vuonna 2021 julkaistiin uuden Maailmojen murtaja -sarjan ensimmäinen osa. Sarja saa jatkoa syksyllä 2022, kun uusi Miekan murtaja -niminen osa julkaistaan.

Fantasiakirjallisuuden kärkeä edustaa myös Leigh Bardugo, jonka huikea Korppien kehä -romaani on odotettu jatko-osa rakastetulle Varjo ja riipus -trilogialle. Korppien kehässä Bardugo palaa Grishaversumiksi ristimäänsä maailmaan ja jatkaa alkuperäisestä trilogiasta tuttujen henkilöiden tarinaa.

Nykyisen tieteiskirjallisuuden suuriin nimiin kuuluvan Liu Cixinin huimaavassa uutuudessa Pallosalama nuori Chen todistaa, kuinka valtaista luonnonilmiö polttaa hänen vanhempansa tuhkaksi. Nuori poika päättää omistaa elämänsä selvittääkseen kammottavan voimakkaan pallosalaman salaisuuden.

Alta löydät nämä ja muita Aulan parhaita fantasia- ja tieteiskirjoja. Julkaisemme vuosittain useita spekulatiivisen fiktion merkkiteoksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisiltakin taitureilta. Astu rohkeasti eteenpäin ja avaa portti toiseen todellisuuteen.

Uutuudet

Yliluonnollisia voimia: Poika joka käveli vetten päällä

Daniel Dark -trilogian avausosa, jonka juuret ulottuvat amerikkalaisen kauhu- ja fantasiakirjallisuuden lähteille.

Miekan murtaja -kirjan kansi. Kannessa etualalla miekka, jonka taustalla lohikäärme.

Tuhon jumala odottaa: Miekan murtaja

Kuvitteellisen Allwardin kohtalo on Coraynen ja hänen kumppaniensa käsissä. Pystyvätkö toverukset estämään tuhon jumalan suunnitelmat?

Takaisin Grishaversumiin: Korppien kehä

Leigh Bardugon uusi sarja on fantasiaa vailla vertaa. Jengijohtaja Kaz Brekker puuhaa hengenvaarallista keikkaa, joka onnistuessaan voi tehdä hänestä hyvin rikkaan. Onnistuuko Brekker kumppaneineen tehtävässään?

Pallosalama-kirjan kansi. Kannessa salamamyrskyn keskellä oleva ihmishahmo.

Luonnonilmiöiden armoilla: Pallosalama

Huippusuositusta trilogiastaan tunnettu Liu Cixin yllättää uudella romaanillaan. Mystisen pallosalaman arvoitus vie nuoren Chenin ympäri maailmaa ja keskelle kylmintä Siperiaa.

Täytetyt-kirjan kansi.

Suljettu kaupunki: Täytetyt

Muurien ympäröimään kaupunkiin suljettu Elias alkaa rakentaan tulkintaa kaupungista ja sen menneisyydestä selvittääkseen, mitä hänelle on tapahtunut.

Vaihtoehtoinen tulevaisuus: Krysa

Huimaava, mustan huumorin sävyttämä matka vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa Neuvostoliitto on voittanut kylmän sodan. Krysa on myös kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas.

Kirjasarjat

Leigh Bardugon kiehtovan synkkä fantasiatrilogia

Ravkan maan halki kulkeva Sysikuilu on pimeää seutua, jonka uumenissa ihmislihaan mieltyneet hirviöt odottavat. Sysikuilu estää ravkalaisten pääsyn merelle, minkä vuoksi retkikunnat ylittävät tasaisin väliajoin saadakseen merta pitkin kuljetettavia tarvikkeita.

Teini-ikäisen orpotytön ja rivisotilaan Alina Starkovin retkikunta joutuu Sysikuilua ylittäessään hyökkäyksen kohteeksi. Alinassa herää voimia, joiden olemassaolosta hänellä ei ole ollut tietoakaan. Pian hänet pestataan grishojen eliittisotajoukkoihin, jota johtaa pahamaineinen Varjo. Hän on vakuuttunut siitä, että Alinan voimat riittävät tuhoamaan Sysikuilun ja yhdistämään valtakunnan.

Grishaversumi-trilogian ensimmäisen osan Varjo ja riipus on suomentanut Jussi Korhonen ja seuraavat osat Saarto ja myrsky ja Tuho ja roihu Meri Kapari. Vuonna 2022 julkaistu Korppien kehä sijoittuu ensimmäisestä trilogiasta tuttuun Grishaversumiin mutta aloittaa kokonaan uuden tarinalinjan. Kirjan on suomentanut Meri Kapari.

Trilogian pohjalta sovitetun tv-sarjan ensimmäinen kausi ilmestyi Netflix-palveluun keväällä 2021. Sarjan trailerin voit katsoa muun muassa täällä.

Suursuosion saavuttanut Punainen kuningatar

Yhdysvaltalaisen Victoria Aveyardin fantasiamaailmaa kansoittavat kahteen kastiin kuuluvat ihmiset – punaiset ja hopeiset. Jumalallisilla voimilla siunatut hopeisten eliitti hallitsee runsaslukuisempaa punaisten rahvasta. Kirjan keskushenkilö on 17-vuotias punainen taskuvaras, jonka tie on viemässä sotaväkeen. Sitten punaisten vastarintaliike onnistuu horjuttamaan hopeisten eliitin ylivaltaa ja Mare päätyy hopeisten luo. Pian selviää, että Marella on punaisesta verestään huolimatta jopa kuolettavia voimia.

Neliosainen fantasiasarja on kerännyt kiitosta erityisesti vahvoista naispuolisista henkilöhahmoista. Kirjasarjasta sovitettua televisiosarjaa on tehty vuosien ajan. Sarjan muodostavat kirjat Punainen kuningatar, Lasinen miekka, Kuninkaan kahleet ja Sodan myrskyt. Sarjan tarinaa täydentää lisäosa Kruunun kirous.

Muistoja planeetta Maasta -trilogia

Kulttuurivallankumouksen melskeistä uudelle vuosituhannelle kurottava Kolmen kappaleen probleema on hurja sekoitus kovaa scifiä, murhamysteeriä ja kosmisia visioita. Kuinka käy ihmiskunnan ja maapallon, joita uhkaa valtaisa tähteinvälisten valloittajien joukko?

Päätä huimaavan trilogian aloittaa Yhdysvaltain presidentti Barack Obamankin ylistämä Kolmen kappaleen probleema. Seuraavat osat ovat Synkkä metsä ja Kuolema on ikuinen. Trilogian on suoraan kiinasta suomentanut Rauno Sainio.