Sami Tissari

Krysa

29,90

Kuvaus

Tiedot

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas

Mitä jos koneoppimisen isä Frank Rosenblatt ei olisikaan kuollut vuonna 1971 veneonnettomuudessa, vaan Neuvostoliiton ydinsukellusvene olisi poiminut hänet turvaan ja vienyt salaiseen tukikohtaan kehittämään tekoälyä?

Rosenblattin kehittämän Krysan ansiosta Neuvostoliitosta on tullut maailman johtaja, mutta kun Krysa sammuu, sivilisaatio katoaa. Katastrofin aiheuttanut Pavel Dybenko päätyy syrjäiseen erämaamökkiin Suomeen mukanaan atomivoimalla toimiva nukke. Jokainen ihminen, jonka Dybenko on koskaan tuntenut, on kuollut. Hän on tietääkseen ainoa, joka tietää tarkalleen, miksi niin kävi.

Krysa on huima ajatusleikki siitä, miten pienestä maailmanjärjestys voi olla kiinni, mutta kertoo loppujen lopuksi enemmän meidän ajastamme kuin vaihtoehtoisesta todellisuudesta.

”Krysa on mykistävä mestariteos, joka saa paatuneenkin lukijan rakastumaan kirjoihin uudelleen ja kirjailijakollegan miettimään uranvaihdosta.”
– Kirjailija Tuomas Lius

Krysa on loistava. Tissarin Neuvostoliittoon sijoittuva vaihtoehtohistoria on hyvin taidokkaasti rakennettu ja erinomaisesti kirjoitettu. Tarinan sirpaleet punotaan poikkeuksellisen hienosti yhteen niin, että lukija pysyy hyvin mukana tarinassa, jossa hypitään eri aikatasoilta ja paikoista toiseen välillä nopeaankin tahtiin. Lukukokemus pysyy miellyttävänä.” – Kulttuuritoimitus

”Kehunsa Krysa on ansainnut. Kiehtovan kummallinen kirja yhdistelee vaihtoehtoista historiaa ja science fictionia.” – Metsälehti

On mahdollista, että joku vielä joskus löytää tiensä tälle syrjäiselle majalle. Hän löytää täältä sen, mitä minusta on jäljellä, sekä sinut. Olen varma, että sinussa riittää silloin vielä virtaa. Kukaties löytäjällä on riittävästi älliä, kärsivällisyyttä ja tuuria kaivaakseen sinusta sen, mitä ikinä olet elektronisiin sisuksiisi taltioinut. Haluaisinpa todella kuulla, minkälaisen tarinan hän kaikesta tästä kasaan kursii.
Minä olen viimeinen ja ainoa, joka tietää, miten tämä tapahtui. Kerron sen nyt sinulle.

ISBN

9789523642225

E-kirja

9789523642232

Äänikirja

9789523642249

Kl.

84.2

Julkaistu

Maaliskuu 2022

Tyyppi

Sidottu

Sivut

350

Formaatti

Sidottu, Sidottu (signeerattu)

Arvostelut

"Krysasta hehkuu mielikuvittelun ilo ja tarinan kerronnan into. — Tissari kirjoittaa rouheaa ja humoristista kieltä. Juuri sopivasti jätetään arvailun varaan ja paljastetaan vasta vähän myöhemmin, mikä tekee lukemisesta koukuttavaa."

Parnasso

"Apokalyptisen synkästä visiostaan huolimatta Krysa hakeutuu leikittelevän veijariromaanin sävyyn."

Helsingin Sanomat

"Kirja herättää valtavasti ajatuksia, eikä kirjailija liikaa ohjaile niitä – kirjoittaapahan vain pirun hyvän tarinan."

Savon Sanomat

"Sami Tissarin spekulatiivinen fiktio Krysa on poikkeuksellisen kypsä esikoisromaani"

Savon Sanomat

Kirjailija

Sami Tissari

Krysa on Sami Tissarin (s. 1971) esikoisromaani. Tissari on pohjoiskarjalainen metsuri, filosofi ja kommunistisen kasvatuksen saanut vapaa-ajattelija. Jäiseen puun juureen polvistuessaan Tissari miettii kvanttiteorian suhdetta todellisuuteen. 

Lue lisää