Aula & Co:n kevät 2023 – Säkenöivä Sanmao ja poimintoja ruuan historiasta

Ajankohtaista - 16.1.2023

Kevään 2023 katalogi on täällä! Aulan kevään kirjat sisältävät vauhdikasta kerrontaa, sydäntä riipaisevia tarinoita ja mielenkiintoista historiaa. Kannessa upea taiwanilainen Sanmao (Chen Mao-ping), jonka miljoonia lukijoita lumonnut Tarinoita Saharasta on uudelleenlöydetty menestysteos.

Kevät koittaa, ja yhtä varmasti kuin valon määrä lisääntyy, julkaisevat kustantamot kevään uutuuksien listansa. Aula & Co julkaisee keväällä 2023 jälleen kiinnostavaa kotimaista kauno- ja tietokirjallisuutta sekä ajankohtaista tietokirjallisuutta. Upeat kirjailijat ja suomentajat ovat jälleen tehneet hurjan työn saattaakseen visionsa lukijoiden silmien ja korvin ulottuville.

Aulan kevät 2023 on mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa. Kari Haakanan kiitetty Välitön uhka -trilleri saa jatkoa, kun Tapa hänet ensin -niminen kirja julkaistaan helmikuussa. Entinen ammattisotilas Jari Karhu joutuu kovan paikan eteen, kun hänen ulko-ovelleen saapuu hakkeri, joka pelkää henkensä edestä. Kaiken keskiössä ovat Suomen ja Israelin hyhmäiset suhteet. Yhdessä Tapa hänet ensin -trillerin kanssa julkaistaan myös pokkariversio Välittömästä uhasta. Ilmestyy maaliskuun alussa.

Viihdettä isolla v-kirjaimella tarjoilee puolestaan yhdysvaltalainen Lynn Messina, jonka viisiosaisen cozy crime- dekkarisarjan avaus julkaistaan maaliskuussa. Murha paremmissa piireissä (suom. Nelli Hietala) sijoittuu Yrjöjen aikakauden (1714–1830) Englantiin ja esittelee lukijoille 26-vuotiaan nokkelan nuoren etsivänaisen, Beatrcie Hyde-Claren. Nokkelaa sanailua ja leppoisaa rikostarinaa yhdistelevät kirjat ovat olleet maailmalla supersuosittuja.Ilmestyy maaliskuussa

Fantasiakirjailijana paremmin tunnetulta Leigh Bardugolta julkaistaan keväällä 2023 aikuisille suunnattu romaani Salatun tiedon seura (suom. Meri Kapari). Tosielämän aineksia ja kuvitelmaa sekoittava kirja kertoo yliopistojen kahdeksasta salaseurasta, joihin kuuluu maailman poliittista ja taloudellista kermaa. Bardugon visioissa olemassa on myös yhdeksäs salaseura, jonka tehtävä on kanavoida voimia kahdeksalla muulle seuralle. Ilmestyy toukokuun puolivälissä.

Ensi kevään käännöskirjallisuuden todellinen merkkitapaus on taiwanilaisen Sanmaon (1943–1991) teos Tarinoita Saharasta (suom. Rauno Sainio). Sanmao oli elinaikanaan tunnettu toisinajattelija, joka vietti paljon aikaa muun muassa Länsi-Saharassa. Tarinoita Saharasta on sekoitus Sanmaon omia kokemuksia ja kertomuksia, joissa maailman suurin aavikko näyttelee suurta roolia. Suoraan kiinan kielestä käännetty kirja on ensimmäinen taiwanilaisen kirjailijan suomennettu romaani. Ilmestyy helmikuun alussa.

Kansainvälisen Booker-palkinnon lyhyelle listalle nostettu Hurrikaanien aika saa sekin jatkoa, kun meksikolaisen Fernanda Melchorin kolmas romaani Paratiisi julkaistaan. Kirjan on suomentanut äskettäin Silja Hiidenheimon stipendillä palkittu Emmi Ketonen. Siinä missä Hurrikaanien aika käsitteli nyky-Meksikon köyhiä ja heidän olosuhteitaan, kääntää Paratiisi katseet yhteiskunnan hyväosaisiin. Melchorin armoton kuvaus osoittaa, että paratiisin portit pysyvät kiinni kaikille rahapussin koosta riippumatta. Paratiisi on tätä kirjoittaessa nostettu kansainvälisen Booker-palkinnon pitkälle listalle. Ilmestyy maaliskuussa.

Avaruusoopperan armoitettu taitaja Iain M. Banks (1954–2013) liittyy Aulan kirjailijoihin keväällä. Muista Flebasta on Banksin tunnetuimpia teoksia, joka aloitti 1980–1990-lukujen taitteessa niin sanotun avaruusoopperan uuden tulemisen. Alkujaan vuonna 1992 julkaistun suomennoksen on tarkistanut Ville Keynäs, joka vastasi kirjan suomentamisesta myös 30 vuotta sitten. Tieteiskirjallisuuden klassikko julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa kovissa kansissa. Ilmestyy maaliskuussa.

Paremmin romaanikirjailijana tunnettu Jenna Kostet debytoi keväällä 2023 tietokirjailijana. Kuuden Katariinan jäljillä on huikea tarina Turun linnan kuudesta Katariina-nimisestä valtiattaresta. Samalla se on tarina kirjailijasta itsestään, joka etsii ja jäljittää kuuden Katariinan kiehtovia elämäntarinoita. Kirjaa on syystäkin verrattu Mia Kankimäen ja Maria Pettersonin menestysteoksiin. Ilmestyy maaliskuun alussa.

Ruoka-asiantuntija Mari Koistisen Lautasmatka – poimintoja ruuan historiasta tarjoilee viihdyttävän ja asiapitoisen paketin arkisten elintarvikkeiden historiasta. Miten esimerkiksi tomaatista tuli sellainen kuin se tänä päivänä on. Kirja on yhdistelmä Koistisen omia muistumia ja hurjia anekdootteja. Tämän kirjan jälkeen ruokalautanen näyttää taas hieman erilaiselta. Ilmestyy helmikuun alussa.

Toisinaan sitä ajattelee, millainen maailma olisi ilman polkupyörää, tuota koko kansan kulkupeliä, jolla pääsee edullisesti ja nopeasti paikasta toiseen. Toimittaja Jody Rosenin Pyöräily ja sen lumo sotkee eteenpäin niin ylä- kuin alamäkeen ja myötä- ja vastatuuleen kartoittaessaan polkupyörän historiaa. Miten aatelisten leikkikalusta tuli lopulta kansan menopeli ja urheiluväline, joiden selkään miljoonat ihmiset hyppäävät päivittäin? Ilmestyy huhtikuussa.

Katalogi on luettavissa PDF-muodossa sekä Issuussa. Tutustu ja ihastu!