Aulan ystäväkirja: Pitkän linjan kirjailija Jyrki Vainonen

Ajankohtaista - 1.8.2022

Aulan ystäväkirjassa seuraavana vuorossa pitkän linjan kirjailija Jyrki Vainonen, joka kertoo viimeisimmästä romaanistaan, maagisesta Täytetyt-romaanista.

Mikä on historiasi kirjoittamisen suhteen?
– Aloitin kirjoittaa 1980-luvun loppupuolella. Novelleja kirjoitin oikeastaan koko 1990-luvun, ja lopulta, vuonna 1999, sain niitä julkaistuksi. Siitä alkoi ammattikirjailijan urani.

Esittele viimeisin kirjasi lyhyesti.
– Täytetyt on yksinäisyyden ja eksistentiaalisen sekä epistomologisen epävarmuuden teemaa käsittelevä romaani, jossa realismi sekoittuu surrealistiseen kuvastoon. Siinä on rikosjuoni, mutta juoni ei ole teoksessa tärkeintä, vaan tunnelma ja erilaiset myyttiset kerrostumat. Julman kaunis, raadollinen ja runollinen, makaaberi ja herkkä samaan aikaan.

Kauanko olet työstänyt kirjaa?
– Vanhimmat osat teosta syntyivät jo noin kymmenen vuotta sitten. Rakensin kokonaisuutta vuosien ajan kuin palapeliä. Koska olen kirjoittajana seikkailija enkä suunnittelija, tarinoiden syntyprosessit ovat monesti aikaa vieviä, mutkikkaita ja ennalta kartoittamattomia. Seikkailija joutuu odottelemaan ja harhailemaan suunnittelijaa enemmän; silloin pitää vain luottaa, että lopulta alitajunta nostaa pintaan kaiken tarvittavan materiaalin, kaikki tarinan maailmaan ja juoneen tarvittavat palat.

Miksi haluat kertoa tämän tarinan?
– Koska sen tematiikka kiinnosti minua. Romaania kannattelee myös kiinnostukseni klassisen hyvän ja pahan väliseen kamppailuun ihmisen sielussa ja elämässä. Nämä käyvät ilmi romaanin lähtökohtatilanteessa, sen alkupuolella, ja toimivat kaikupohjana tarinalle koko tarinan ajan. Taiteelleni on alusta asti ollut tärkeä freudilainen käsite unheimlich – jotakin, mikä on kotoisaa ja pelottavaa samanaikaisesti. Tuollainen salaisuus, ristiriitainen mysteeri, vaikuttaa jokaisessa ihmisessä, uskon.