Björn Natthiko Lindeblad on kuollut

Ajankohtaista - 18.1.2022

Entinen ekonomisti, metsämunkki ja suosittu luennoitsija inspiroi satojatuhansia lukijoita elämästään kertovalla kirjalla Saatan olla väärässä ja muita oivalluksia elämästä. Parantumatonta ALS-tautia sairastanut Lindeblad (1961-2022) valitsi kuolinpäivänsä kertomatta siitä etukäteen.

Lupaavasta ekonomin urastaan huolimatta nuori ruotsalainen Björn Lindeblad huomasi haluavansa elämäänsä enemmän merkitystä. Hän päätyi noviisiksi thaimaalaiseen metsäluostariin ja vietti lähes kaksi vuosikymmenta buddhalaisissa luostareissa ympäri maailmaa. Paluu kotimaahan ei ollut helppo, mutta lähipiirinsä ja kaiken oppimansa avulla hän toipui hiljalleen syvästä masennuksesta. Hänestä tuli Ruotsissa tuli rakastettu meditaatio-opettaja, luennoitsija ja talouselämän asiantuntija. Vuonna 2018 Björn sai kuulla sairastavansa parantumatonta, nopeasti etenevää ALS-tautia.

Omaelämäkerrassa Saatan olla väärässä ja muita oivalluksia elämästä Lindeblad pohtii viisaudella, lämmöllä ja huumorilla kaikkea siihenastisessa elämässään oppimaansa ja lähestyvää kuolemaansa. Teos oli Ruotsissa vuoden 2020 myydyin tietokirja. Suomessa syyskuussa 2021 julkaistu kirja on ollut erityisen suosittu äänikirjana. 

Jäähyväiskirjeessä, joka julkaistiin Instagramissa tiistaina, Lindeblad pahoittelee, ettei kertonut valitsemaansa kuolinpäivää etukäteen. Hän kuoli kotonaan läheistensä ympäröimänä. “Kiitos kaikille jotka valaisitte elämäni”, Lindeblad kirjoittaa.

Haastattelu Yle Teemassa 10.1.2022

Helsingin Sanomien juttu Lindebladista