Booker-listatun Fernanda Melchorin romaani Paratiisi näyttää elämän nurjan puolen – Jarl Hellemann -ehdokas

Ajankohtaista - 1.11.2023

Meksikolainen Fernanda Melchor on eteläamerikkalaisen nykykirjallisuuden tunnetuimpia nimiä. Paratiisi oli Booker-ehdokas, ja nyt se on myös Jarl Hellemann -ehdokas. Kirja kuvaa kaunistelematta väkivallan ja eriarvoisuuden sävyttämää nyky-Meksikoa. Meksikolainen kirjailija Fernanda Melchor ei sääli henkilöhahmojaan tai lukijoitaan kuvatessaan nyky-Meksikoa. Juuri suomeksi ilmestyneessä romaanissa Paratiisi kaikki tavoittelevat paratiisia, mutta lopulta kukaan ei näe vilaustakaan taivaan porteista. Romaani oli Booker-ehdokas, ja nyt […]

Meksikolainen Fernanda Melchor on eteläamerikkalaisen nykykirjallisuuden tunnetuimpia nimiä. Paratiisi oli Booker-ehdokas, ja nyt se on myös Jarl Hellemann -ehdokas. Kirja kuvaa kaunistelematta väkivallan ja eriarvoisuuden sävyttämää nyky-Meksikoa.

Meksikolainen kirjailija Fernanda Melchor ei sääli henkilöhahmojaan tai lukijoitaan kuvatessaan nyky-Meksikoa. Juuri suomeksi ilmestyneessä romaanissa Paratiisi kaikki tavoittelevat paratiisia, mutta lopulta kukaan ei näe vilaustakaan taivaan porteista. Romaani oli Booker-ehdokas, ja nyt se on valittu myös Dublin Literary Award -ehdokkaaksi. Palkinnon arvo on 75 000 euroa.

Fernanda Melchor vieraili Helsingissä vuonna 2021 Helsinki Lit -vieraana. Hänen silloin ilmestynyt romaaninsa Hurrikaanien aika oli ehdolla Booker-palkinnon saajaksi kuten uusi Paratiisi-romaanikin. Helsingin Sanomien haastattelussa hän kertoi haluavansa varta vasten kirjoittaa yhteiskunnan varjopuolista, myös hirveistä ihmisistä.

”Me kaikki kykenemme hirveyksiin. Siksi romaanissani kukaan ei ole pelkästään hyvä ja puhdas. Meidän on aina helpompi nähdä pimeys toisissa ihmisissä kuin itsessämme. Olisi kuitenkin tärkeää tunnistaa myös itsessä oleva pimeä”, Fernanda Melchor muistuttaa.
Samalla lailla myös Paratiisi-romaanin henkilöhahmot ovat rikkinäisiä.

Melchorin romaaneja on verrattu Gabriel García Márquezin kirjoihin. Melchoria edeltäneiden sukupolvien kirjailijat irtisanoutuvat joukoin 1960-luvun kirjallisuusbuumin teoksista, mutta Melchor ajattelee toisin.

”Kasvoin lukemalla García Márquezia ja Isabel Allendea”, Melchor kertoi Helsingin Sanomille. ”Haluan antaa äänen lähelläni oleville ihmisille, kertoa maailmasta heidän äänellään ja kielellään, heidän korkeudeltaan.” 


Fernanda MelchorParatiisi
Paratiisi
 on saatavilla painettuna sekä e-kirjana.
Painettu kirja on ilmestynyt, ja se on saatavilla myös e-kirjana.
Kirjan on suomentanut Emmi Ketonen, joka äskettäin palkittiin Silja Hiidenheimon muistostipendillä.

Fernanda Melchorin palkinnot:

Palkinnot:

  • International Literature Award 2019
  • Anna Seghers-Preis 2019
  • Booker Prize 2020 lyhytlista
  • Dublin International Literary Awards 2021 lyhytlista
  • Booker Prize 2023 lyhytlista
  • Dublin International Literary Awards 2021 lyhytlista
  • Jarl Hellemann -palkintoehdokas 2023