Ari Turuselle Tietokirjailijapalkinto tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta

Ajankohtaista - 29.10.2023

Ari Turuselle on myönnetty tänä vuonna Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinto tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. ”Hyvä tietokirja ei ole akateeminen tutkimus vaan teos, jonka kirjoittaja on valinnut mielenkiintoisen ja persoonallisen näkökulman. Hyvässä tietokirjassa saa ottaa kantaa. Se herättää uusia ajatuksia ja parhaimmillaan muuttaa vakiintuneita ajatusmalleja. Hyvä tietokirja kunnioittaa tutkijoiden työtä ja mainitsee lähteet”, määrittelee tietokirjailija, […]

Ari Turuselle on myönnetty tänä vuonna Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinto tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta.

”Hyvä tietokirja ei ole akateeminen tutkimus vaan teos, jonka kirjoittaja on valinnut mielenkiintoisen ja persoonallisen näkökulman. Hyvässä tietokirjassa saa ottaa kantaa. Se herättää uusia ajatuksia ja parhaimmillaan muuttaa vakiintuneita ajatusmalleja. Hyvä tietokirja kunnioittaa tutkijoiden työtä ja mainitsee lähteet”, määrittelee tietokirjailija, äänikirjatuottaja ja Suomen Le Monde diplomatiquen päätoimittaja Ari Turunen.

Palkintoperusteissa Turusen tuotantoa luonnehditaan hengästyttävän laajaksi ja moniulotteiseksi. Hän on käsitellyt muun muassa tapakulttuuria, keskiaikaisia karttoja, ylimielisyyttä ja jäänmurtajia.

”Ari Turusella on taito löytää historiasta kiinnostavia yksityiskohtia, jotka lopulta vievät järisyttävienkin tapahtumasarjojen äärelle. Yksityiskohdilla osoitetaan, millaista ihmisen toiminta on ollut missäkin ajallisessa ympäristössä. Merkille pantavaa on, ettei Turunen teoksissaan koskaan ilku tai tuomitse mennyttä maailmaa ja sen ihmisiä. Turunen osaa uittaa näkyville sen, millaisiin maailmankuviin tai järkisyihin on kulloisenakin aikana haluttu vedota ratkaisuja tehdessä – ja mihin se on sitten johtanut, hyvässä ja pahassa”, palkintoperusteissa sanotaan.

Turusen ura tietokirjailijana alkoi 1990-luvun puolivälissä. Hänen aiheensa ja otteensa ovat kansainvälisiä, ja hänen teoksiaan onkin käännetty 13 kielelle. Viimeisimmät teokset ovat tuoksujen kulttuurihistoriaa luotaava kuvitettu Tuoksujen atlas sekä autoritäärisistä persoonallisuuksista kertova kirja Teette niin kuin minä sanon.

Palkinnon saivat Turusen ohella matkakirjoja kirjoittanut Markus Lehtipuu, psykologi ja tietokirjailija Minna Martin, pitkään journalistina työskennellyt Ulla-Maija Paavilainen sekä merelliseen historiaan erikoistunut Johanna Pakola.