Vehka Kurjenmiekka kirjoitti esikoisromaaniaan Kellopelisydän 12 vuotta

Ajankohtaista - 20.10.2023

Vehka Kurjenmiekka aloitti esikoisromaaninsa Kellopelisydän kirjoittamisen 12 vuotta sitten. ”Kirjoitin kymmeniä toisistaan paljon poikkeavia aloituksia, joissa samaa oli oikeastaan lähinnä aloituslause ja pohjaidea.” Lopputuloksena on romaani, joka on saanut poikkeuksellisen paljon huomiota etenkin Instagramissa. Kirjamessujen teema on tänä vuonna valta, ja Kurjenmiekka sekä Niklas Ahnberg (Poika joka paransi haavat) kertovat valta-teeman pohjalta kirjoistaan Helsingin kirjamessuilla […]

Vehka Kurjenmiekka aloitti esikoisromaaninsa Kellopelisydän kirjoittamisen 12 vuotta sitten. ”Kirjoitin kymmeniä toisistaan paljon poikkeavia aloituksia, joissa samaa oli oikeastaan lähinnä aloituslause ja pohjaidea.” Lopputuloksena on romaani, joka on saanut poikkeuksellisen paljon huomiota etenkin Instagramissa.

Kirjamessujen teema on tänä vuonna valta, ja Kurjenmiekka sekä Niklas Ahnberg (Poika joka paransi haavat) kertovat valta-teeman pohjalta kirjoistaan Helsingin kirjamessuilla lauantaina 28.10. klo 13.

Vehka Kurjenmiekan esikoisteos Kellopelisydän kertoo salamurhaajista, joiden sydämen paikalla tikittää armottomasti aikaa mittaava kellokoneisto. Jos henkilö ei murhaa vähintään yhtä henkilöä vuoden aikana, mekaaninen sydän pysähtyy. 

Kurjenmiekka  aloitti Kellopelisydämen kirjoittamisen vuonna 2011 osana NaNoWriMo-haastetta, jossa tavoitteena on kirjoittaa kuukaudessa 50 000 sanan mittainen romaanikäsikirjoitus.
”Aloituslause oli pulpahtanut mieleen unessa, ja paljon muuta en sitten vielä tarinasta tiennytkään.”
Kurjenmiekka alkoi julkaista tarinaa netissä sitä mukaa kun hän kirjoitti, ja monet lukijat innostuivat siitä. Käsikirjoitus jäi pöytälaatikkoon muutamaksi vuodeksi, kunnes hän törmäsi siihen ja päätti aloittaa tekstin uudelleen alusta.
”Tekstin valmiiksi työstämisen sijaan palasin aina alkupisteeseen ja kirjoitin kymmeniä toisistaan paljon poikkeavia aloituksia, joissa samaa oli oikeastaan lähinnä aloituslause ja pohjaidea. Ensimmäisen kerran pääsin ihan loppuun saakka vasta keväällä 2022, kun pakotin itseni kirjoittamaan käsikirjoituksen valmiiksi. Lähetin sen sitten Aulalle sillä ajatuksella, että pääsisin viimein elämässä eteenpäin – mutta kävikin sitten niin, että käsikirjoitus hyväksyttiin.”

Esikuvakseen Kurjenmiekka mainitsee Ursula K. Le Guinin, jonka Maameri-sarja teki hänen jo lapsena lähtemättömän vaikutuksen. Muita tärkeitä kirjallisia esikuvia ovat olleet kotimainen runoilija ja fantasiakirjailija Tomi Kontio sekä lämmöllä ja lempeydellä raskaista aiheista kirjoittava John Steinbeck.

Vehka Kurjenmiekka on vuonna 1990 syntynyt, Helsingissä asuva esikoiskirjailija ja roolipelisunnittelija. 

Keskustelu Lempeys vastarinnan muotona Helsingin kirjamessuilla lauantaina 28.10. klo 13.
Keskustelussa kirjailijat Vehka Kurjenmiekka (Kellopelisydän) ja Niklas Ahnberg
(Poika joka paransi haavat).