Kansainvälinen lukutaitopäivä on täällä taas!

Ajankohtaista - 5.9.2022

YK:n lukutaitopäivää vietetään jälleen torstaina 8.9.2022. Kello 19–20 ympäri maailman ihmiset rauhoittavat tunnin lukemiselle tai kirjojen kuuntelemiselle. Myös me täällä Aulalla istumme tuolloin lempituoliimme tai asetumme makuulle lukemaan ja kuuntelemaan kirjoja – kukin omien mieltymyksiemme mukaan.

Erityisesti nuorten lukutaidosta on kannettu viime aikoina huolta. Ongelmaan on tartuttu muun muassa laatimalla kansallinen lukutaitostrategia, jonka yksi keskeinen suuntaviiva on, että kaikenikäisille ja -tasoisille lukijoille on saatavilla luettavaa. Lukutaitoa ei oteta annettuna vaan pyritään varmistamaan, että kirjastoissa, kouluissa ja erilaisissa julkisissa tiloissa on saatavilla mahdollisimman monipuolista luettavaa.

Mutta mitä sitten voisi lukea? Nuorista puhuttaessa fantasia- ja tieteiskirjallisuus nousevat usein esille. Ja miksipä ei nousisi, sillä parhaimmillaan kuvitteellisiin maailmoihin sijoittuvat kirjat kommentoivat terävästi ja asiantuntevasti myös tuntemamme maailman ilmiöitä.

Elokuussa Leigh Bardugon suosittu Varjo ja riipus -trilogia (suom. Jussi Korhonen & Meri Kapari) sai jatkoa, kun uusi Korppien kehä -romaani (suom. Meri Kapari) ilmestyi viimein suomeksi. Kirja aloittaa uuden kaksiosaisen sarjan, jonka toinen puolikas ilmestyy suomeksi ensi vuonna.

Unohtaa ei sovi myöskään Niklas Ahnbergin Daniel Dark -trilogian avausosaa Poika joka käveli vetten päällä. Aikaan ennen älypuhelimia ja internetiä sijoittuva tarina kertoo 14-vuotiaasta Danielista, joka päätyy viettämään kesäänsä hieman kummalliselle leirille, jonka osallistujilla on yliluonnollisia voimia. Intensiivisesti etenevää tarinaa on verrattu muun muassa supersuosittuun Stranger Things -televisiosarjaan.

Tatuoitu käsi pitää esillä Poika, joka käveli vetten päällä -kirjaa.
Poika, joka käveli vetten päällä on Daniel Dark -trilogian avausosa, jota on verrattu muun muassa Stranger Things -tv-sarjaan.

Astetta haastavampaa luettavaa tarjoaa Kiinan Arthur C. Clarkeksikin kutsuttu Liu Cixin. Muistoja planeetta Maasta -trilogiasta tunnetun Cixinin tuorein romaani Pallosalama (suom. Rauno Sainio) ilmestyi elokuussa ja on odotetusti kivunnut Aulan syksyn myydyimpien kirjojen joukkoon. Kirjassa valtava pallosalama polttaa Chenin vanhemmat tuhkaksi. Chen ottaa elämäntehtäväksi selvittää luonnonilmiön salaisuuden. Matka vie hänet myrskyisille vuorenrinteille ja hylättyyn neuvostotukikohtaan keskellä kylmintä Siperiaa.

Nämä ja monta muuta hyvää lukuvinkkiä löydät Aula Kustannuksen sivuilta ja kaikista keskeisimmistä lukuaikapalveluista. Mitä sinä aiot lukea torstaina?

Tarkempaa tietoa YK:n lukutaitopäivästä löydät täältä!