Kansainvälinen lukutaitopäivä kannustaa kaikenikäisiä lukemaan

Ajankohtaista - 8.9.2023

YK:n lukutaitopäivää vietetään jälleen perjantaina 8.9.2023. Kello 19–20 ympäri maailman ihmiset rauhoittavat tunnin lukemiselle tai kirjojen kuuntelemiselle. Myös me täällä Aulalla istumme tuolloin lempituoliimme tai asetumme makuulle lukemaan ja kuuntelemaan kirjoja – kukin omien mieltymyksiemme mukaan.

Erityisesti nuorten lukutaidosta on kannettu viime aikoina huolta. Ongelmaan on tartuttu muun muassa laatimalla kansallinen lukutaitostrategia, jonka yksi keskeinen suuntaviiva on, että kaikenikäisille ja -tasoisille lukijoille on saatavilla luettavaa. Lukutaitoa ei oteta annettuna vaan pyritään varmistamaan, että kirjastoissa, kouluissa ja erilaisissa julkisissa tiloissa on saatavilla mahdollisimman monipuolista luettavaa.

Mutta mitä sitten voisi lukea? Nuorista puhuttaessa fantasia- ja tieteiskirjallisuus nousevat usein esille. Ja miksipä ei nousisi, sillä parhaimmillaan kuvitteellisiin maailmoihin sijoittuvat kirjat kommentoivat terävästi ja asiantuntevasti myös tuntemamme maailman ilmiöitä.

Leena Valmun ja Lasse Rantasen tarinallinen lasten tietokirja Serius ja ihmisen ilmastonmuutos jatkaa vauhdikasta kuvakirjasarjaa ihmisruumiin elintärkeistä toiminnoista ja sen pienistä soluista, jotka tekevät niistä mahdollisia.

Niklas Ahnbergin Daniel Dark -sarjan Poika joka paransi haavat on myös juuri ilmestynyt. Ahnberg kertoo sarjastaan näin: ”Daniel Dark -trilogia on minulle matka tietämättömyydestä valaistumiseen, mielen ja ympäröivän maailman syvimpien totuuksien kartoitus. Nyt, kun sarjan toinen osa on valmistunut, huomaan kietoutuneeni osaksi tätä maailmaa ja sen hahmoja. Olen antanut kaiken tietoni ja intohimoni tarinaan, ja tämä trilogia on kunnianosoitus menneisyyteni minulle – se tarina, jonka olisin toivonut löytäväni nuorena poikana.” 

Leigh Bardugolta julkaistaan kaksi sarjaa. Yliopistomaailmaan sijoittuva huippujännittävä Salatun tiedon seura on saanut valtavasti kehuja. Helsiongin Sanomat kirjoitti siitä näin: ”Bardugo osoittaa osaavansa kirjoittaa myös aikuisille, tai ainakin nuorille aikuisille. Salatun tiedon seura on erinomaisen viihdyttävää luettavaa.”

Myös suosittu Varjo ja riipus -trilogia (suom. Jussi Korhonen & Meri Kapari) sai jatkoa viime syyskuussa, kun Korppien kehä -romaani (suom. Meri Kapari) ilmestyi suomeksi. Kirja aloitti uuden kaksiosaisen sarjan, jonka toinen puolikas ilmestyy suomeksi ensi syyskuussa.

Tulossa on myös syksyn odotetuimpia nuorille aikuisille suunnattuja new adult -kirjoja on Olivie Blaken Atlas – Valitut. Kerran vuosikymmenessä kuusi sukupolvensa lahjakkainta maagikkoa kilvoittelee paikasta maailman vaikutusvaltaisimmassa Aleksandrian salaseurassa. Vain viisi valitaan – yksi kuolee.

Nämä ja monta muuta hyvää lukuvinkkiä löydät Aula Kustannuksen sivuilta ja kaikista keskeisimmistä lukuaikapalveluista. Mitä sinä aiot lukea perjantaina?

Tarkempaa tietoa YK:n lukutaitopäivästä löydät täältä!