Merkittävästä suomalaiskeksijästä Eric Tigerstedtistä ilmestyi elämäkerta

Ajankohtaista - 4.10.2023

Tiedätkö, kuka keksi elokuvan äänen? Suomalainen keksijä Eric Tigerstedt. Hän kehitti myös ääniaaltojen tallennusmenetelmiä ja muita kiinnostavia keksintöjä. Silti hän on jäänyt jälkipolville unholaan. Markus Hotakaisen uutuuskirja Eric Tigerstedt – Suomen Tesla korjaa tämän epäkohdan. Eric Tigerstedt syntyi Urjalassa vuonna 1887 ja kuoli onnettomuuden ja sairauden murtamana vuonna 1925 New Yorkissa. Hänen isänsä heitti hänet kadulle 15-vuotiaana, kun hän oli salakuunnellut […]

Tiedätkö, kuka keksi elokuvan äänen? Suomalainen keksijä Eric Tigerstedt. Hän kehitti myös ääniaaltojen tallennusmenetelmiä ja muita kiinnostavia keksintöjä. Silti hän on jäänyt jälkipolville unholaan. Markus Hotakaisen uutuuskirja Eric Tigerstedt – Suomen Tesla korjaa tämän epäkohdan.

Eric Tigerstedt syntyi Urjalassa vuonna 1887 ja kuoli onnettomuuden ja sairauden murtamana vuonna 1925 New Yorkissa. Hänen isänsä heitti hänet kadulle 15-vuotiaana, kun hän oli salakuunnellut perhettään, mutta otti pojan myöhemmin takaisin ja tuki tätä sekä rahallisesti että muutenkin.

Tigerstedt oli varakkaasta suvusta mutta kuoli köyhänä. Vaikka hän sai suosituskirjeen itse Thomas Alva Edisonilta, keksinnöt eivät tuoneet hänelle rahaa. Hän oli kuitenkin suorastaan julkkis niin Suomessa kuin Tanskassa ja Saksassa, missä hän myös asui. Rakkaudessakaan ei paljon onnea ollut.

Markus Hotakaisen kirja Eric Tigerstedt – Suomen Tesla valottaa suomalaiskeksijän elämää kohdettaan kunnioittavalla tavalla. Elämäkerrasta kuvastuu, että Tigerstedt oli Suomen ja muidenkin maiden mittakaavassa poikkeuksellinen nero. Hän jopa visioi vuonna 1913  ”sähköisen silmän”,  jonka kautta ihmiset seuraavat kodeissaan maailman tapahtumia – eli television.

Markus Hotakainen on luonnontieteisiin ja tekniikkaan erikoistunut tietokirjailija. Hän asuu Nuuksion kansallispuiston kupeessa ja kävelee ja valokuvaa luontoa päivittäin.

Tekniikan museon kokoelmissa on kokonaisuus Tigerstedtin keksijäntyöhön liittyvää esineistöä, muun muassa kookas puinen kaappi, jonka tiedetään liittyneen Tigerstedtin äänielokuvakeksintöihin.

Kirja ilmestyy painettuna, e-kirjana ja äänikirjana. Äänikirjan lukee Markus Niemi.

Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt – Suomen Tesla
Aula & Co 2023