Tilaa ennakkoon

Eric Tigerstedt – Suomen Tesla

Eric Tigerstedt – Suomen Tesla

30,90

Ei varastossa, vain jälkitoimituksena

Kuvaus

Suomalaiskeksijän hämmästyttävä elämä

Tulee vielä aika, jolloin ihmiset istuvat kodeissaan ja seuraavat maailman tapahtumia laitteella, jota nimitän sähköiseksi silmäksi.

­– Eric Tigerstedt vuonna 1913

Jokaiselle on arkipäivää äänielokuva, kännykkä ja televisio eli ”sähköinen silmä”. Mutta kuinka moni tietää, ettäsuomalainen Eric Tigerstedt kehitti niitä kaikkia jo yli sata vuotta sitten? Edison on kaikille tuttu nimi, ja Tesla on ikuistunut sähköautomerkiksi, mutta Tigerstedt, joka oli kummankin aikalainen, on vaipunut unholaan.

Tigerstedt kehittämä äänielokuvan tekniikka oli laajalti käytössä aina digitalisaatioon asti.

Hän paransi myös äänentoisto- ja vahvistintekniikkaa sekä keksi salattuun viestintään käytetyn kryptografonin, jota Suomen armeija käytti myöhemmin sotatoimissa. Silti juuri kukaan ei muista edes hänen nimeään, saavutuksista puhumattakaan.

1900-luvun alussa vaikuttanutta insinööriä voi perustellusti kutsua ”Suomen Teslaksi”. Tigerstedt oli monessa suhteessa edellä aikaansa, ja moni idea jäi toteuttamatta, koska tekniikan kehitys ei ollut vielä riittävän pitkällä.

Nikola Teslan tavoin Tigerstedt ei elinaikanaan hyötynyt keksinnöistään, pikemminkin päinvastoin. Hän oli alituisessa rahapulassa, näki ajoittain nälkää, kärsi horjuvasta terveydestä ja koki piinallisen huonoa onnea niin yksityis- kuin työelämässäänkin.

Markus Hotakaisen kirja nostaa esiin tämän suuren suomalaisen ihmeellisen, mutta valitettavan lyhyeksi jääneen elämän. Teos osoittaa, että Eric Tigerstedt on ollut monella alalla lähempänä kansainvälistä läpimurtoa kuin uskommekaan.

Hotakainen on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita kirjoja eri aloilta, myös tieteen ja tutkimuksen historiasta. Tigerstedt on hänen mielestään kiehtova hahmo:
”Hän keksi liian paljon liian varhain – ja on siksi jäänyt tuntemattomaksi.”