Jody Rosen

Pyöräilyn lumo ja sen historia

32,90

Kuvaus

Tiedot

Kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää pyöräilystä

Viktoriaanisella ajalla keksitty polkupyörä oli vain varakkaiden nuorten miesten lelu. Nykyisin pyöräily kuuluu kaikille – koko maailman näkökulmasta se on ylivoimaisesti yleisin väline kulkea paikasta toiseen.

Yhdistämällä historiaa, reportaasia, matkakuvausta ja muistelmia toimittaja ja kirjailija Jody Rosen kertoo polkupyörän kiehtovan tarinan sen keksimisestä vuonna 1817 aina sen nykyiseen renessanssiin kestävän kehityksen airuena, ekologisen elämän vihreänä tunnuksena. Matkalla kohtaamme monenlaisia mielenkiintoisia pyöräilijöitä: sisuuntuneita naisia, jotka 1890-luvulla vastalauseista piittaamatta vaihtoivat hameet housuihin ja hyppäsivät pyörän selkään polkemaan kohti itsenäisempää ja vapaampaa elämää. Suuren kultakuumeen aikaan talvisen Alaskan halki pyöräilleen kullankaivajan, Himalajalla kilpapyöräilevän Bhutanin kuninkaan, Dhakan ruuhkissa viihtyvän riksakuskin sekä avaruusasemalla painottomassa tilassa polkevia astronautteja.

Pyöräilyn lumo ja sen historia tarkastelee pyöräilyn historiaa ja kurkistaa sen tulevaisuuteen, haastaa siihen liitettyjä myyttejä ja paljastaa samalla sen kytkökset kolonialismiin ja kaupunkien kehitykseen. Se on paitsi upea ja kattava tietokirja kaikesta, mikä liittyy pyöräilyyn myös rakkaudentunnustus ja ylistyslaulu tälle nerokkaalle kulkuneuvolle, jonka matkustaja on samalla sen moottori.

ISBN

9789523643321

E-kirja

9789523643345

Äänikirja

9789523643338

Kl.

79.19

Alkuteos

Two Wheels Good: The History and Mystery of the Bicycle

Alkuteoksen kieli

Englanti

Suomentanut

Laura Lahdensuu

Tyyppi

Sidottu

Sivut

400

Julkaistu

Huhtikuu 2023

Kirjailija

Jody Rosen

Jody Rosen on amerikkalainen kirjailija ja The New York Times Magazinen toimittaja. Hän on kirjoittanut myös The New Yorker, New York, Slate ja Rolling Stone -lehtiin. Rosen asuu perheineen Brooklynissa.

Lue lisää