Aleksei Navalnyin avustajan Kira Jarmyshin romaani Naisten selli nro 3 on vastarintaa naistensellissä

Ajankohtaista - 16.2.2024

Kira Jarmysh (Кира Ярмыш) on 32-vuotias Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri, jonka esikoisromaani Naisten selli nro 3 julkaistaan suomeksi syyskuussa.

Päivitys 16.2.2024: Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on kuollut. Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh jatkaa kuitenkin työssään. Alkuperäinen artikkeli julkaistiin syksyllä 2022.

Kira Jarmysh (Кира Ярмыш) on 32-vuotias Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri, jonka esikoisromaani Naisten selli nro 3 on. Putinin hallinto etsintäkuulutti Jarmyshin. Hän pakeni kotiarestista Suomen kautta ulkomaille, olinpaikka on tuntematon. 

Aleksei Navalnyin lausunto kirjasta: ”Kira Jarmyshin kirja on loistava. Olin itse naapurisellissä.”
Boris Akuninin lausunto: ”Vuosisadat ja sukupolvet vaihtuvat, mutta Venäjällä julkaistaan yhäkin romaaneja vankiloista, vankeudesta, vapaudesta ja sen menetyksestä. Naisten selli nro 3 on yhtä ajankohtainen kuin Maxim Gorkin Vankilapäiväkirjat, mutta paljon elävämmin kirjoitettu!”

Naisten selli nro 3 sijoittuu pidätyssellin naisten ostastolle. Anja pidätetään Moskovassa korruptionvastaiseen mielenosoitukseen osallistumisesta ja tuomitaan kymmeneksi päiväksi vankilaan. Anjan sellitoverit ovat saaneet tuomion vähäisistä rikoksista kuten ajokortitta ajamisesta, seksin myymisestä ja huumeidenkäytöstä. Anjalla sellitovereineen ei ole muuta tekemistä kuin puhua, joten he puhuvat kaikesta: Venäjän nykyisestä poliittisesta järjestelmästä ja hallituksesta, feminismistä, LGBTQ-ihmisten oikeuksista, perhesuhteista, avioliitosta. 

Vähitellen arkinen rauha paljastuu kulissiksi. Käsittämättömät ilmiöt alkavat vainota Anjaa ja hän ryhtyy epäilemään, ovatko hänen sellitoverinsa niin tavallisia kuin miltä he vaikuttavat. Ovatko he edes ihmisiä? Anjalla on kymmenen päivää aikaa selvittää, mistä oikein on kysymys.

Kira Jarmysh: Naisten selli nro 3
Suomentanut Arja Pikkupeura