Omakohtaisen perhetragediaromaanin kirjoittanut Kevin Chen Helsinki Litiin

Ajankohtaista - 9.2.2024

Kevin Chen on taiwanilainen kirjailija. Hänen maaliskuussa ilmestyvä romaaninsa Aavekaupunki kertoo vanhoillisen taiwanilaisperheen ainoasta pojasta, jolta odotetaan paljon, mutta jonka orastava homous saa vanhemmat pettymään. Kevin Chen esiintyy Helsinki Lit -tapahtumassa lauantaina 25.5. Keskustelemassa on mukana Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield. Helsinki Litin ohjelmisto julkistettiin viime viikolla, ja kaksipäiväiset liput ovat jo loppumassa. Taiwanilainen kirjailija Kevin […]

Kevin Chen on taiwanilainen kirjailija. Hänen maaliskuussa ilmestyvä romaaninsa Aavekaupunki kertoo vanhoillisen taiwanilaisperheen ainoasta pojasta, jolta odotetaan paljon, mutta jonka orastava homous saa vanhemmat pettymään. 
Kevin Chen esiintyy Helsinki Lit -tapahtumassa lauantaina 25.5. Keskustelemassa on mukana Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield. Helsinki Litin ohjelmisto julkistettiin viime viikolla, ja kaksipäiväiset liput ovat jo loppumassa.

Taiwanilainen kirjailija Kevin Chen saapuu kymmenettä vuottaan juhlivaan kirjallisuustapahtuma Helsinki Litiin toukokuussa. Hänen maaliskuussa suomeksi julkaistava romaaninsa Aavekaupunki perustuu osittain hänen omakohtaisiin kokemuksiin siitä, miten vanhoillinen yhteisö suhtautuu homoseksuaaleihin. 

Aavekaupunki on yllättävä ja koskettava kertomus särkyneistä perhesuhteista, perinteisten normien kahleista ja oman identiteetin etsinnästä ympäröivän yhteisön puristuksessa. T’ien-hung on seitsenlapsisen perheen nuorin lapsi, jolta perinteisten arvojen nimeen vannova perhe odottaa paljon. Pian käy kuitenkin ilmi, ettei hänestä välttämättä ole kantamaan suvun kunniaa. Pojan orastava homoseksuaalisuus on liikaa pikkukaupungin yhteisölle ja ahdasmieliselle perheelle, joka ajaa hänet tiehensä. Nuori mies päätyy Berliiniin.

Kymmenen vuotta myöhemmin T’ien-hung palaa ensi kertaa kotiseudulleen. Hän on juuri vapautunut vankilasta, jossa hän istui miesystävänsä surmasta. Kotikaupunki ei ole kuitenkaan entisensä. Perheen vanhemmat ovat poissa eivätkä sisaruksetkaan ole välttyneet elämän kolhuilta.

T’ien-hungin tutkiessa entisiä kotikulmiaan lukijalle avautuu vähitellen kuva perheen ja kaupungin synkästä menneisyydestä. Mikä repi perheen hajalle? Miksi T’ien-hung surmasi Saksassa puolisonsa? Entä millaisia luurankoja on piilotettu perheen muiden jäsenien kaappeihin? 

Kevin Chen syntyi vuonna 1976. Hän aloitti uransa elokuvanäyttelijänä ja on esiintynyt useissa taiwanilaisissa ja saksalaisissa elokuvissa kuten GhostedKung Bao Huhn, and Global Player. Hän asuu tällä hetkellä Saksassa, Berliinissä. Hän on julkaissut useita romaaneja, esseitä ja novelleja ja voittanut useita kirjallisuuspalkintoja, muun muassa Taiwanin kirjallisuuspalkinnon kaksi kertaa. 

Helsinki Lit pidetään Savoy-teatterissa Helsingissä 24.-25.5. Kevin Chenin lisäksi vieraita ovat muun muassa Elizabeth Strout, Maja Lunde ja Nathan Hill. Kevin Cheniä haastattelee lauantaina 25.5. Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield.

Romaanin on suomentanut suoraan kiinasta Rauno Sainio. Sainio on tehnyt Aula & Co:lle myös muita suomennoksia kuten Liu Cixinin ylistetyn Muistoja planeetta Maasta -trilogian. Sarjan ensimmäisestä osasta Kolmen kappaleen probleema tehty ison tuotannon tv-sarja tulee 21.3. Suomen Netflixiin nimellä 3 Body Problem.