Jokainen perheestäni on tappanut jonkun on synkän humoristinen uutuus

Ajankohtaista - 19.6.2024

Benjamin Stevenson on stand up -koomikko ja kirjailija. Ensimmäinen hänen tuotannostaan suomennettu teos on oiva taidonnäyte kahden uran kohtaamisesta. Mustaa huumoria ja jännittäviä käänteitä sisältävä Jokainen perheestäni on tappanut jonkun on uutuus, jota ei kannata ohittaa. “Voiko rikoskirjallisuudessa tapahtua enää mitään uutta?” on kysymys, joka esitetään kirjan takakannessa. Kyllä voi, tämä kirja nimittäin jotakin täysin […]

Benjamin Stevenson on stand up -koomikko ja kirjailija. Ensimmäinen hänen tuotannostaan suomennettu teos on oiva taidonnäyte kahden uran kohtaamisesta. Mustaa huumoria ja jännittäviä käänteitä sisältävä Jokainen perheestäni on tappanut jonkun on uutuus, jota ei kannata ohittaa.

“Voiko rikoskirjallisuudessa tapahtua enää mitään uutta?” on kysymys, joka esitetään kirjan takakannessa. Kyllä voi, tämä kirja nimittäin jotakin täysin erilaista. Jokainen perheestäni on tappanut jonkun on uudenlainen tulkinta klassisesta murhamysteeristä, jonka ovela juoni ja sitäkin ovelampi huumori ei päästä otteestaan kertaakaan. Kertojaratkaisu on huomiota herättävän poikkeava, mutta tekee lukukokemuksesta mieleenpainuvan.

Erilainen kertojaratkaisu ja huumorin vahva vaikutus tekee teoksesta kiinnostavan myös kokeneimmille dekkarifaneille. Se oli nimenomaan Stevensonin pyrkimys: tehdessään töitä kustantamolla sai hän käsityksen siitä, mitä kaikkea kirjamaailma jo tarjoaa – tavoitteena oli luoda jotain, mitä ei vielä ole nähty. Toisaalta myös kokemus stand upin maailmasta toimii kätevänä työvälineenä kirjoitusprosessissa. Koomikkona Stevenson on oppinut miten ylläpitää ihmisen kiinnostusta, kuinka saada ihminen nauramaan ja ennen kaikkea milloin ja miten yleisön pystyy yllättämään.

“The great thing about murder mysteries is that they have rules—and so then came the idea to have a main character who had actually read all these famous books and was very aware that he was inside one of those mysteries itself.”

Benjamin Stevenson

Vaikeiden aiheiden käsittely luonnistuu useilta paremmin huumorin keinoin. Yksi hyvä esimerkki tästä on suurta huomiota kerännyt Netflix-sarja Baby Reindeer. Sarja perustuu tositarinaan. Donny on aloitteleva stand up koomikko, joka baarissa työskennellessään kohtaa naisen, joka päätyy vainoamaan miestä pakkomielteisesti. Donny purkaa kokemiaan traumojaan lavalla esiintyessään. Sarja on herättänyt paljon keskustelua vainoamisesta, mutta myös stand up komiikasta yleisesti. Musta huumori on varmasti jokaiselle tuttu termi, mitä käytetään kuvaamaan huumoria, joka heittää herjaa synkistä aiheista. Stevensonin uusin kirja saakin hurjasti palautetta nimenomaan sen mustan huumorin käytöstä. Kirjan ote on hyvin leikkimielinen, vaikka sävy on tumma. Siten Jokainen perheestäni on tappanut jonkun erottuu paitsi Baby Reindeeristä, myös muista mustaa huumoria hyödyntävistä teoksista.

Benjamin Stevenson on australialainen stand up koomikko ja kirjailija. Loppuunmyydyt komediashow’t ja huippusuosion keränneet kirjat ovat tehneet Stevensonista yhden maansa kiinnostavimmista nimistä kulttuurin saralla.