Aulan ystäväkirja: Haastattelussa dekkaristi Tuire Malmstedt

Ajankohtaista - 1.8.2022

Haastattelimme Aulan kirjailijoita, joista ensimmäisenä oli Tuire Malmstedt. Malmstedt on pieksämäkeläinen kirjailija ja kieltenopettaja. Hänen Metso & Vauramo -sarjan toinen osa Lumihauta on juuri ilmestynyt ja löytyy kirjakaupoista!

Mikä on historiasi kirjoittamisen suhteen?
– Olen kirjoittanut tarinoita siitä lähtien, kun opin kirjoittamaan 7-vuotiaana. Kirjoittamisharrastus jäi taustalle opiskelu- ja kääntäjävuosina, mutta palasi taas opettajan työhön siirryttyäni, ja sitten veikin mukanaan.

Esittele viimeisin kirjasi lyhyesti.
– Lumihauta kertoo perhesurmasta, menneisyyden salaisuuksista ja itsensä etsimisestä. Tarinaan nivoutuu ankara pohjoinen luonto sekä vanha saamelainen mytologia.

Kauanko olet työstänyt kirjaa?
– Noin 1,5 vuotta.

Mistä sait idean tähän kirjaan?
– Olen kantanut ideaa pitkään, se vain odotti vuoroaan. Alkuperäisidea heräsi varmasti jo uutenavuotena 2003, jonka vietimme Ylläksellä, ja se vahvistui jokavuotisella hiihtolomamatkalla pohjoiseen. Lapin lumo loi tämän tarinan aihion. 

Miksi haluat kertoa tämän tarinan?
– Haluan tarkastella ihmistä, jolla on paljon kannettavaa, sekä sitä, millaisiin tekoihin menneisyyden painolasti voi ihmisen ajaa. Ja tietysti haluan kertoa siitä pohjoisen upeasta luonnosta. Ennen kaikkea haluan tuoda esille saamelaiskulttuurin kauneuden, antaa äänen heille, jotka ovat sen joskus menettäneet.

Mitkä ovat mielestäsi keskeisiä aiheita tai teemoja kirjassasi? 
– Menneisyyden taakat ja niiden kohtaaminen. Vaietut salaisuudet, pohjoinen luonto ja inarinsaamelaisuus.