Tuire Malmstedtin uusin dekkari käsittelee tragediaa ja traumaa

Ajankohtaista - 18.6.2024

Suositun Metso & Vauramo -dekkarisarjan neljännessä tutkitaan mystisiä katoamistapauksia. Kirjaa avatessa lukija joutuu astumaan todellisen kauhun keskelle: vuoden 2011 Utøyan kesäleirille. Malmstedt täyttää 9.7.2024 50 vuotta. Tuire Malmstedtin Metso & Vauramo -kirjasarja on noussut suosituimpien kotimaisten dekkarisarjojen joukkoon. Malmstedtille tyypillisiä elementtejä sarjassa ovat moniulotteiset henkilöhahmot, yllättävällä tavalla yhdistyvät juonilinjat ja synkät aiheet. Metso & Vauramo […]

Suositun Metso & Vauramo -dekkarisarjan neljännessä tutkitaan mystisiä katoamistapauksia. Kirjaa avatessa lukija joutuu astumaan todellisen kauhun keskelle: vuoden 2011 Utøyan kesäleirille. Malmstedt täyttää 9.7.2024 50 vuotta.

Tuire Malmstedtin Metso & Vauramo -kirjasarja on noussut suosituimpien kotimaisten dekkarisarjojen joukkoon. Malmstedtille tyypillisiä elementtejä sarjassa ovat moniulotteiset henkilöhahmot, yllättävällä tavalla yhdistyvät juonilinjat ja synkät aiheet. Metso & Vauramo -sarjan uusin osa Luusaari ottaa purtavakseen kenties vielä astetta tummemman aiheen.

Neljännen teoksen yksi juonikuvio on Utøyan surulliset tapahtumat vuonna 2011. Varsinainen tapahtumahetki on kuitenkin 2020-luku ja Jyväskylän seutu. Malmstedt kertoo uudesta kirjastaan sekä sen synkästä aiheesta näin:

”Utøya tuntui silloin sen tapahduttua 2011 aivan kamalalta ja epätodelliselta, en voinut käsittää, että nykypäivän Norjassa voi tapahtua jotain sellaista. Seurasin sen uutisointia tarkasti, vaikka jokin osa minussa ei halunnut tietää yhtään lisää. Asia jäi painamaan epätavallisen vahvana pitkäksi aikaa, ja myöhemmin tunnistin tunteen – tästä täytyy kirjoittaa kirja. Olen aiemminkin yhdistänyt todellisia tapahtumia osaksi fiktiivisiä tarinoita, tavallaan kannanottona maailman tapahtumiin nykypäivänä tai aiemmin historiassa. Ehkä juuri siksi kirjani eivät ole kovin kevyitä vaan haluan sanoa niillä jotain painavaa. Se, millaisena sanomani välittyy lukijalle, jää tietysti lukijan tulkinnan varaan ja niin sen kuuluu ollakin.”

Malmstedt painottaa, että pyrkimyksenä on kunnioittaa tapauksen uhreja, eläviä ja kuolleita, siksi kirja päätyykin terrori-iskuissa menehtyneiden listaukseen – jotta emme koskaan unohtaisi heidän nimiään.

Tuire Malmstedt  on omien sanojensa mukaan herkkä dekkaristi. Hän visualisoi tarinaansa kirjoittaessaan, ja hän on valinnut miljöiksi itselleen tuttuja ja tärkeitä paikkoja.. Tarinan henkilöistä hän pyrkii kirjoittamaan mahdollisimman moniuloitteisia. Hän tuo henkilöitä tutuksi lukijalle myös takaumilla. 

 Metso & Vauramo -dekkarisarjan kantavia teemoja ovat muisti ja traumat. Tuire Malmstedt (s. 1974) on pieksämäkeläinen palkittu dekkaristi ja  opettaja. Hän viimeistelee parhaillaan syksyllä ilmestyvää tietokirjaansa Kaikki valta maan päällä – Uskonnolliset kultit Suomessa.

Tuire Malmstedt täyttää 9.7.2024 50 vuotta.

Tuire Malmstedt
Luusaari
Dekkari, Aula 2023.
Metso & Vauramo -sarjaa.