Kulttimaineen saavuttaneen avaruusoopperan kolmas osa nyt uutena suomennoksena

Ajankohtaista - 20.6.2024

Aseiden käyttö on Iain M. Banksin (1954–2013) Kulttuuri-sarjan kolmas osa. Tarkastettu suomennos on tehty alkuperäisenkin laatiman Ville Keynäksen toimesta. Aseiden käyttö voidaan nähdä tämän tarinan päätepysäkkinä, vaikka samaan maailmaan sijoittuvia kirjoja on vielä useampi. Trilogian päätös kertoo Cheradenine Zakalwesta, joka toimii agenttina Kulttuurin erityisolojen jaostossa. Skotlantilainen Iain M. Banks on yksi maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia tieteiskirjailijoita Isaac Asimovin ja Philip K. Dickin ohella. Banks […]

Aseiden käyttö on Iain M. Banksin (1954–2013) Kulttuuri-sarjan kolmas osa. Tarkastettu suomennos on tehty alkuperäisenkin laatiman Ville Keynäksen toimesta. Aseiden käyttö voidaan nähdä tämän tarinan päätepysäkkinä, vaikka samaan maailmaan sijoittuvia kirjoja on vielä useampi. Trilogian päätös kertoo Cheradenine Zakalwesta, joka toimii agenttina Kulttuurin erityisolojen jaostossa.

Skotlantilainen Iain M. Banks on yksi maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia tieteiskirjailijoita Isaac Asimovin ja Philip K. Dickin ohella. Banks erottuu muista aikansa scifikirjailijoista siinä, että hän viljelee teoksissaan paljon mustaa huumoria. Banks on myös julkaissut trillereitä ja muuta kirjallisuutta nimellä Iain Banks.

“Yksi kestävimpiä ja houkuttelevimpia tulevaisuudenkuvia.”

The Guardian

Banksilla on paljon teknologisesti suuntautuneita faneja. Vuonna 2015 SpaceX:n perustaja, miljardööri Elon Musk nimesi avaruusrakettiensa laukaisualustat Banksin kirjojen avaruusalusten mukaan. Myös bisnesmoguli Jeff Bezos on ilmoittanut Kulttuuri-sarjan kirjat suosikeikseen. Kanadalaislaulaja Grimes Canadian julkaisi laulun nimeltä ”Player of Games”. Suomen suurin science fiction -julkaisu Tähtivaeltaja julkaisi kesällä Iain M. Banks -teemanumeron, joka sisältää ennestään julkaisemattoman Banksin haastattelun.

Ryminällä suoratoistopalvelumarkkinoille rynninyt Amazon hankki Banksin Kulttuuri-sarjan oikeudet vuonna 2018 tarkoituksenaan tehdä kirjojen pohjalta ison luokan tv-sarja. Projekti kaatui kuitenkin perikunnan vastustukseen. Tällä hetkellä projekti on jäissä ja tietoa mahdollisesta tulevasta tv-sarjasta ei ole.

Iain M. Banks: Aseiden käyttö
Aula & Co 2024.
Alkuteos Use of Weapons 1990.
Suomentanut Ville Keynäs.
Teos on ilmestynyt alun perin Loki-kirjojen kustantamana vuonna 1997.

Äänikirjan lukee Aku Laitinen.