Tuire Malmstedt

Tuire Malmstedt (s. 1974) on pieksämäkeläinen kirjailija ja kieltenopettaja. Tähän mennessä hän on julkaissut kolme teosta, ja neljäs, Lasitarha, ilmestyi elokuussa 2021. Dekkariseura palkitsi hänen ensimmäisen teoksensa Pimeä jää (2018) vuoden parhaana esikoisdekkarina. Pimeä jää aloitti Isa Karos -sarjan, ja elokuussa ilmestyvä Lasitarha on uuden Metso & Vauramo -sarjan avausosa.

Lukijana Malmstedt on monipuolinen. Hän lukee paitsi dekkareita ja trillereitä, niin myös esimerkiksi filosofiaa ja elämäkertoja. Hänen omat romaaninsa ovat kuitenkin dekkareita ja psykologisia trillereitä. Hänen mukaansa kirjojen ideat kumpuavat kuulemma milloin mistäkin. Inspiraatio voi syttyä melkein mistä tahansa tai sitten ideat syntyvät tyhjästä.

Ennen kirjailijanuraansa Tuire Malmstedt työskenteli kääntäjänä ja teknisenä kirjoittajana. Tarinoita hän on kuitenkin kirjoittanut omaksi huvikseen jo nuorena, vaikka ammatiksi se kehkeytyi vasta myöhemmin. Malmstedtin mielestä kirjoilla ja kirjoittamalla hän pystyy lähestymään ihmisiä. Tarinoillaan hän voi koskettaa lukijoitaan, ja hakea saman henkisiä ihmisiä, vaikkei heitä pystyisikään todellisuudessa tapaamaan.

Tuire Malmstedt on omien sanojensa mukaan herkkä dekkaristi. Hän visualisoi tarinaansa kirjoittaessaan, ja hän on valinnut miljöiksi itselleen tuttuja ja tärkeitä paikkoja, mitkä tekevät hänen tarinoistaan hienoja ja eläytyviä. Tarinan henkilöistä hän pyrkii kirjoittamaan mahdollisimman moniuloitteisia, ja tuo esimerkiksi takaumilla henkilöitä tutuksi lukijalle.

Sen ansiosta Malmstedtiä on kehuttu hänen henkilökuvauksestaan. Hänen ensimmäisen dekkarisarjansa päähenkilö Isa Karos kärsii mielenterveydellisistä ongelmista ja käsittelee traumaansa ja sen hetkistä elämäntilannettaan samanaikaisesti, mikä on kirjoissa onnistuttu kuvaamaan hienosti. Uudessa Metso & Vauramo –dekkarisarjan avausosassa Lasitarha Malmstedt tutkii muistia ja traumoja.

Lasitarhassa Henrin äiti Lilja etsii poikaansa. Seitsemänvuotias Henri katosi jäljettömiin koulun metsäretkellä. Poliisi teki kaikkensa pojan löytämiseksi, mutta tutkintalinjat päättyivät umpikujaan ja tutkinta lopetettiin.

Sitten paikallislehdessä kerrottiin, että nelivuotias Lenni on kadonnut keskustan leikkipuistosta. Lennin tapaus sysää Liljan etsimään Henriä vielä kerran. Se vie hänet vaaralliselle tielle – suoraan pimeyden ytimeen.

Malmstedtin merkittävä taito on osata kuvata tilanteita, paikkoja ja tunteita niin, että lukeminen ei jää tylsäksi, ja lukijan tunteet ovat pelissä mukana.

Kirjailijan teokset

Aulan blogi

Lukuelämyksiä kirjojen ulkopuolelta

Blogistamme löytyy kaikkea kirjailijoidemme kuulumisista joululahjavinkkeihin asti. Ole myös tarkkana arvontojen suhteen – sinulla on mahdollisuus voittaa lukuisia paketteja.

Lue lisää

Katso myös katalogit!

Tutustu tuleviin julkaisuihin sekä siihen mitä olemme aiemmin julkaisseet.

Katalogit