Andri Snær Magnason

Andri Snær Magnason on islantilainen kirjailija, joka on kirjoittanut niin lapsille kuin aikuisillekin. Kirjailijan teoksia on käännetty monille kielille. Magnason on paitsi moneen kertaan palkittu kirjailija myös aktiivinen yhteiskuntakriitikko, joka sadun, fantasian ja huumorin keinoin ottaa teoksissaan kantaa maailman ja yhteiskunnan epäkohtiin. Vuonna 2016 hän oli ehdolla Islannin presidentinvaaleissa, joissa hän sai kolmanneksi eniten ääniä.

Magnasonilta on julkaistu suomeksi lastenromaani Aika-arkku ja syksyllä 2020 ilmestyi kerronnallinen tietokirja Ajasta ja vedestä, joka saavutti Islannissa bestseller-aseman ja joka on käännetty 24 kielelle. Hän on kirjoittanut lisäksi aikuisten romaaneja, runoutta, näytelmiä, novelleja ja esseitä.

Lisäksi Andri Magnason on ohjannut yhdessä Þorfinnur Guđnasonin kanssa dokumenttielokuvan Dreamland. Hän on tehnyt yhteistyötä myös muiden taiteilijoiden kanssa niin teatterin, musiikin kuin arkkitehtuurin saralla. Hänen töitään on julkaistu tai esitetty yhteensä 35 maassa.

Andri Magnasonin kirjallisuudelle on tyypillistä kielellä leikittely. Hän hyödyntää myös syvällistä tietämystään kirjallisuudesta, myyteistä ja kansantaruista. Magnasonin kirjallinen tietämys näkyy sekä tekstin taidokkuudessa että sen sisältämissä viitteissä ja lainauksissa. Kaiken lisäksi Andri Magnason ankkuroi teoksensa nykypäivän ilmiöihin ja ajatusmaailmoihin. Hänellä on poikkeuksellinen kyky nähdä yhteys menneen ja nykyisen välillä. Hänen teoksilleen on tyypillistä nähdä myös rumuus ja kauneus ja hyvä ja paha saman kolikon kääntöpuolina, ei toisistaan erillisinä vastakohtina.

Andri Snær Magnason valitsi toisenlaisen uran

Andri Snær Magnason syntyi vuonna 1973 Reykjavikissa, jossa asuu tälläkin hetkellä vaimonsa kanssa. Magnasonilla on neljä lasta. Kirjailija on elänyt koko elämänsä lääkäreiden ja sairaanhoitajien parissa. Hänen isänsä ja siskonsa ovat lääkäreitä, hänen äitinsä ja vaimonsa sairaanhoitajia. Magnason valitsi itselleen toisenlaisen uran, kun ryhtyi kirjailijaksi.

Paitsi tuottelias kirjailija, Magnason on myös aktiivinen yhteiskunnallinen ajattelija ja toimija. Hän pyrkii vaikuttamaan niin töidensä kautta kuin muulla toiminnalla. Eniten hän keskittyy kirjallisen ja kulttuurimaailman vaikuttamisen sekä luonnonsuojeluun. Töillään hän nostaa islantilaisen mytologian profiilia ja kulttuurin arvostusta. Hän haluaisi, että islantilaiselle kulttuurille löydettäisiin jokin visuaalinen symboli, jonka kautta sitä voitaisiin tuoda esille ja juhlistaa.

Luonnonsuojelutyössä hän vaikuttaa niin ikään sekä kirjallisuutensa kautta että muualla yhteiskunnassa. Kirjassa Ajasta ja vedestä Magnason pyrkii esittämään ilmastonmuutoksen sellaisissa raameissa, joissa ihmiset oikeasti käsittäisivät, miten akuutista ja nykyisiä elämänmuotoja uhkaavasta asiasta on kyse. Kirjan taustalla on ajatus siitä, etteivät ihmiset ymmärrä numeroita vaan tarinoita.

Lisäksi Magnason työskentelee luonnon puolesta järjestötoiminnan kautta. Hän on tehnyt näkyvää työtä erityisesti Islannin ylänköjen tuhoutumisen estämiseksi. Magnason oli myös ehdolla vuoden 2016 Islannin presidentinvaaleissa.

Kirjailijan teokset

Aulan blogi

Lukuelämyksiä kirjojen ulkopuolelta

Blogistamme löytyy kaikkea kirjailijoidemme kuulumisista joululahjavinkkeihin asti. Ole myös tarkkana arvontojen suhteen – sinulla on mahdollisuus voittaa lukuisia paketteja.

Lue lisää

Tutustu Aulan kesän ja syksyn 2022 luetteloon!

Tutustu tuleviin julkaisuihin sekä siihen, mitä olemme aiemmin julkaisseet.

Katalogit