Useampi kirjoittaja

Paha meri – Itämeren myrskyisä historia

33,90

Kuvaus

Tiedot

Euroopan suurimman sisämeren ihmeenomainen historia

Itämeri on ollut jo vuosisatojen ajan tärkeä väylä niin kaupan kuin uusien aatteidenkin näkökulmasta – hyvässä ja pahassa. Roomalaiset kutsuivat merta Mare Barbarumiksi eli barbaarien mereksi. Itämeren vesillä ovat seilanneet myös legendaariset viikingit ja myöhemmät sotakuninkaat.

Yhteydet Itämeren rannoille perustettujen kaupunkien välillä ovat olleet tiiviit, ja tämän vaikutuksen näemme vielä tänäkin päivänä. Satamakaupungit olivat paikkoja, joissa omaksuttiin ensimmäisinä uudet tuotteet, ajatukset ja trendit. Kun satamien portit syystä tai toisesta suljettiin, se ajoi valtiot henkiseen ja taloudelliseen taantumaan.

Itämeri on valitettavasti myös yksi maailman saastuneimmista meristä. Tälläkin historialla on vuosikymmenien mittaiset juuret. Toisen maailmansodan jälkeen Itämereen pumpattiin idän ja lännen välisessä mittelössä määrättömästi jätteitä. Paha meri, hyvä meri kertoo yhtäältä elintärkeän merialueen historiasta mutta pohtii myös, millainen Itämeren tulevaisuus on niin poliittisesti kuin ekologisestikin.

Ari Turunen on valtiotieteen lisensiaatti ja tietokirjailija. Petri Laukka on sanomalehti Kalevan pääkirjoitustoimittaja. Paha meri, hyvä meri on heidän toinen yhteinen teoksensa. Turusen laajaan tuotantoon kuuluvat muun muassa teokset Tuoksujen atlas ja Teette niin kuin minä sanon.

ISBN

9789523643956

E-kirja

9789523644755

Äänikirja

9789523644717

Kl.

90

Tyyppi

Sidottu

Sivut

300

Julkaistu

Huhtikuu 2024