Lucia Berlin

Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

16,9029,90

Kuvaus

Tiedot

Siivoojan käsikirja on kokoelma yhdysvaltalaisen Lucia Berlinin parhaita lyhyitä kertomuksia. Berlin oli jo eläessään pienen piirin arvostama mestari vaikka jäikin suurelle yleisölle tuntemattomaksi. Yhdysvalloissa 2015 postuumisti julkaistu kokoelma sai kuitenkin sekä kriitikoilta että lukijoilta hurmioituneen vastaanoton ja nosti Berlinin koko lukevan yleisön tietoisuuteen. Berlinin rosoiset, melankoliset ja mustan huumorin sävyttämät tekstit ovat hienovaraisia ja oivaltavia kuvauksia amerikkalaisesta arjesta pesuloissa, tukiasunnoissa, katkaisuhoidossa, katolisessa koulussa, hienostokodeissa ja kaduilla. Kirjasta on tullut suurmenestys myös mm. Saksassa, italiassa ja Ruotsissa.

Berlin ammensi kertomuksiinsa omasta lapsuudestaan Yhdysvaltojen kaivoskaupungeissa, yltäkylläisistä teinivuosistaan Chilen Santiagossa, kolmesta epäonnistuneesta avioliitostaan, elämänmittaisesta kamppailustaan alkoholismin kanssa sekä Kaliforniassa, New Mexicossa ja Meksikossa viettämistään vuosista ja niistä monista työpaikoista, joilla hän elätti itsensä ja neljä poikaansa.

ISBN

9789527269190

Kl.

84.2

Alkuteos

A Manual for Cleaning Women

Alkuteoksen kieli

Englanti

Suomentanut

Kristiina Drews

Sivut

293

Arvostelut

"Mietin, olenko koskaan lukenut mitään yhtä mehevää, sykkivää ja aistivoimaista."

Eeva

"Siivoojan käsikirja on monelle lukevalle ihmiselle kuin ylimääräinen karkkipäivä. Sen älykkäät, yllättävät, hauskat eivätkä lainkaan vanhanaikaiset novellit vievät lukijaa amerikkalaisen arjen laitamille, katkaisuhoitoon ja ikonisiin pesuloihin eikä tarkkanäköisesti ja lämpimän humaanisti kuvatusta maailmasta malttaisi tulla pois."

Me Naiset

"Lucia Berlinin novellikäännökset kirkastavat kirjasyksyn. Kokemus on niin vahva, että alan miettiä, miksi tutustun toistakymmentä vuotta sitten kuolleeseen yhdysvaltalaiskirjailijaan vasta nyt."

Helsingin Sanomat

Kirjailija

Lucia Berlin

Lucia Berlin (1936–2004) oli yhdysvaltalainen kirjailija, kirjallisuuden opettaja, äiti, alkoholisti, yksinhuoltaja ja sisukas nainen.

Lue lisää

Kirjailijan teoksia